Etter #Metoo:

Studentombud blir lovfestet

Regjeringspartiene ble påvirket av #Metoo. Et samlet Storting vil gå inn for å lovfeste en ordning med studentombud.
Pådriver. Arbeiderpartiet fikk endelig gjennomslag for innføring av obligatorisk studentombud. Martin Henriksen berømmer NSO for å være en sgerk pådriver i saken.
(Foto: Bernt Sønvinsen)

Pådriver. Arbeiderpartiet fikk endelig gjennomslag for innføring av obligatorisk studentombud. Martin Henriksen berømmer NSO for å være en sgerk pådriver i saken. Foto: Bernt Sønvinsen

I juni i fjor ble forslaget stemt ned av en splittet nasjonalforsamling, men ble fremmet på nytt av Arbeiderpartiet samme høst. Onsdag stilte en samlet utdanningskomite seg bak dette forslaget.

Det finnes i dag 10 studentombud, og samtlige er ved store statlige universiteter og høyskoler.

LES OGSÅ: Vil gjøre studentombud obligatorisk

LES OGSÅ Studenttinget jubler for ombud

Arbeiderpartiet gratulerer studentene med gjennomslag. Martin Henriksen, utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, er glad for at det nå går mot en lovfesting av studentombud.

- Bra at de snur

– Det er bra at regjeringen nå snur, og ser at uavhengig studentombud vil være viktig for å trygge studentenes rettigheter. Dette vil gjøre studiehverdagen bedre for studenter i hele Norge. Vi gleder oss på vegne av studentene, sier Henriksen i følge en pressemelding fra Arbeiderpartiet.

Henriksen gir NSO honnør for arbeidet som pådriver for forslaget over flere år.

– Vi er utrolig glade og stolte for at studenter i Norge nå får mye bedre rettssikkerhet. Dette har vi jobbet knallhardt for, sier Mats Beldo, leder i NSO, da det ble klart at regjeringspartiene har snudd i denne saken.

Regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre stemte først i mot forslaget under behandlingen av kvalitetsmeldingen i fjor.

- #Metoo har spilt inn

At disse partiene har snudd, innebærer at et enstemmig Storting går inn for forslaget.

– Det er en glede å se at dette får flertall, og jeg tror debatten om seksuell trakassering har fått opp øynene til Høyre og FrP, sier Henriksen.

LES OGSÅ: Nå skal alle studenter få ombud

- Studentene kan møte flere potensielle utfordringer som kan være vanskelige å ta tak i, særlig for unge studenter. Nå er det viktig med en rask lovendring, slik at alle studenter skal få tilgang til studentombud snarest mulig, sier Martin Henriksen.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Jenter til makten i Velferdstingets nye ledelse

Den nye ledelsen til Velferdstinget består av Ragnhild Karlsen Dalslåen, Stine Johannessen og Martine Lysebo.

Disse fem studentene stiller til NTNUs styre

Her kan du bedre kjent med kandidatene.

Råd fra dagens to representanter

- Stem på noen du tror har samme verdisett som deg, anbefaler Christoffer Vikebø Nesse.

Mange sivilingeniører og naturvitere står uten jobb

Ferske mastere innen teknologi og realfag sliter med å få relevante jobber. Mannlige sivilingeniører og kandidater med innvandrerbakgrunn strever mest, viser ny undersøkelse fra Nifu.