Eirik Sande er ny leder i Samfundet:

Samfundet var grunnen til at han flyttet til Trondheim

Som ny Samfundet-leder vil Eirik Sande jobbe for å få enda flere studenter til å bruke det runde huset.
Eirik Sande er ny leder av Samfundet fra 17. mai. Han ønsker å øke den politiske bevisstheten rundt Samfundet og antallet som kommer på samfundsmøtene.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Eirik Sande er ny leder av Samfundet fra 17. mai. Han ønsker å øke den politiske bevisstheten rundt Samfundet og antallet som kommer på samfundsmøtene. Foto: KRISTOFFER FURBERG

23-åringen fra Hønefoss studerer til daglig til lektor i samfunnsfag, og er på sitt tredje studieår. Han er også nåværende gjengsjef for markedsføringsgjengen ved Studentersamfundet i Trondhjem.

- Nå har jeg vært med noen år og sett hva en Samfundet-leder kan utrette, og hvordan lederen kan påvirke arrangementene. Vi har jobbet mye med det å få flere folk hit, både som medlemmer og frivillige. Jeg vil bare være med og styre den biten enda mer. Vi er 12 500 medlemmer, men det er 36 000 studenter i Trondheim. Jeg vil gjerne at alle studentene i Trondheim skal være medlemmer, sier Sande til UA.

- Jeg tror mange sitter alene, eller kanskje ikke har det fellesskapet som de kan finne her. Jeg tror alle kan få noe ut av Samfundet som de trenger i livet sitt, fortsetter han.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Vil styrke medlemsfordelene

Sande fikk 62,2 prosent av stemmene under ledervalget i Storsalen tirsdag kveld ifølge Under Dusken. Han tiltrer 17. mai, og tar over for Tale Bærland.

Under utspørringen sa Sande at han ønsker at temaene på Samfundsmøtene og debattene skal være så ferske som mulig, fordi det er de ferske sakene som diskuteres i media og som studenter dermed mener mye om, skriver studentavisa. Ifølge Under Dusken ønsker den ferske samfundetledereen også å ha møter på engelsk.

Tre kandidater hadde meldt seg før ledervalget, men Sigbjørn Svinvik trakk seg før første runde av utspørringen. Da sto det i utgangspunktet mellom Sande og Aase Maren Iversen Østgaard, men Samfundets nestleder Kristaver Johansen ble benket inn som kandidat, ifølge Under Dusken.

Sande ønsker å øke den politiske bevisstheten rundt Samfundet og antallet som kommer på samfundsmøtene. Et av tiltakene for å få flere medlemmer er å styrke medlemsfordelene.

Ikke flere nazifester

I fjor måtte Samfundet tåle krass kritikk etter å ha arrangert fest med nazitema. Sande forsikrer om at det ikke blir flere nazifester på Samfundet.

- Vi skal prøve å unngå at folk blir støtt av ting som blir arrangert her, sier den påtroppende lederen.

Men det vakte også reaksjoner da den omstridte nasjonalisten og Trump-tilhengeren Hans Jørgen Lysglimt Johansen var invitert som innleder i på en debatt i januar. I forkant av debatten demonstrerte en liten gruppe mennesker utenfor Samfundet med et banner med teksten «Ingen talerstol for fascister», skrev Adresseavisen.

Sande forsvarer invitasjonen av Johansen.

- Vi har hatt kontroversielle innledere her før, uten at det har blitt så store innvendinger som det ble med denne saken. Jeg synes alle styrene som har vært før meg har vært flinke til å invitere folk som viser forskjellig syn i debatter. Jeg er veldig for at folk bruker taleretten sin på samfundetmøtene dersom de reagerer på noe, sier han.

Den påtroppende Samfundet-lederen sier det har vært godt oppmøte på samfundetmøtene det siste året, sammenlignet med tidligere år, og håper han kan bidra til å fortsette utviklingen.

Valgte NTNU på grunn av Samfundet

Sande har ambisjoner om å følge studieprogresjonen, men er usikker på hvordan det går. Spesielt med tanke på praksisen i lektorstudiet.

- Jeg skal være leder først og fremst, men det er litt dumt om Studentersamfundet ikke kan ha en student som leder. Derfor håper jeg å få det til å gå opp.

23-åringen forteller at han slet med å velge mellom Bergen og Trondheim da han skulle starte studiene. Han var i Bergen og hadde lyst til å flytte dit, men hadde også vært på besøk i Trondheim og besøkt Samfundet et par ganger.

- Jeg klarte ikke slutte å snakke om Samfundet. Det veide tyngst til slutt, så jeg flyttet til Trondheim på grunn av Samfundet. Jeg var klar på at når jeg kom hit skulle jeg bli medlem, og jeg skulle bli frivillig.

- Hvorfor det?

- Det handler om felleskapet. Man får fort venner. Det er noe helt eget her. Mange er i samme situasjon ved å nettopp ha flyttet hjemmefra. Sammen med den felles bakgrunnen er det stor åpenhet, og du finner raskt folk som er lik deg. Mye dreier seg om kultur og politikk - alt jeg liker å gjøre på fritida er samlet på et sted, sier Sande.

Vil ha mer daglig bruk

Først var han med i UKA, og ble obs på markedsføringsgjengen ved Samfundet. Han så arbeidet de gjorde, og ble engasjert. Deretter ble han veldig oppslukt av markedsføringsarbeidet og gjengen, og etter hvert ble han leder.

Som Samfundet-leder vil han benytte seg av sin gamle gjeng.

- Det er jo et uendelig prosjekt å få flere til å komme. Det er lett å si at vi bare skal gjøre det, men et av tiltakene jeg ønsker er å få mer informasjon ut gjennom markedsføringsgjengen. Det er potensial der. For eksempel kan vi være mer aktive med å stå på stand. Vi må være bedre til å minne studentene på at vi er der, slik at de heller kan stikke innom Samfundet for å ta en kaffe, fremfor å dra til byen.

Sande er helt sikker på at mange studenter ikke vet at Samfundet er åpent hver dag - det gjelder både Edgar, Lyche og Daglighallen. I tillegg er det ofte arrangementer andre steder på bygget.

- Vi må gjøre det naturlig for flere å dra hit, enten for å gjøre skolearbeid, eller annen type arbeid i det daglige, sier han.

Samtidig som det er et ønske at flere studenter skal bruke Samfundet, skal kapasiteten ha vært sprengt i årevis allerede. Derfor har det også i årevis vært planlagt utbygging. Vanskelige grunnforhold har gjort utbygging på Fengselstomta, som Samfundet eier, vanskelig. Men i fjor høst ble det klart at problemet kan løses med en syv til tolv meter bred motfylling i Nidelva.

- Det er ikke helt satt hva som skal være inni nybygget ennå. Jeg vil først og fremst sørge for at vi har nok rom til å få alle tilbake igjen på bygget. Koret har for eksempel måtte ha øving andre steder enn på bygget, sier Sande.Jeg klarte ikke slutte å snakke om Samfundet. Det veide tyngst til slutt, så jeg flyttet til Trondheim på grunn av Samfundet. Jeg var klar på at når jeg kom hit skulle jeg blir medlem, og jeg skulle bli frivillig.

Eirik Sande
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Langeland om seg selv:

Offentlig intellektuell, litterær bohem, hagefestmatador

Å sende meldinger med seksualisert innhold til ledere, sykepleiere og andre, er bare en del av Nils Rune Langelands stil, framgikk det av hans forklaring i Oslo tingrett.

NTNU-ansatte ble hedret i prisutdeling

NTNU hedret ansatte i intern prisutdeling for første gang siden 2015. Her er prisvinnerne.

Halvparten er kvinner

Ti nye meritterte undervisere

Denne gang var kvinneandelen blant de meritterte underviserne på 50 prosent. Fem kvinner og fem menn fikk status som meritterte undervisere.

Én av tre studenter lider av søvnproblemer

Andelen studenter med søvnproblemer har økt fra 22,6 prosent til 30,5 prosent de siste åtte årene. – Overraskende høy forekomst, vi trekker en parallell til at stadig flere sliter psykisk, sier søvnforsker og psykolog Børge Sivertsen.