Australsk rapport:

«Sadistiske» opptaksritual sjokkerer

Mannlige studenter onanerer i sjampoflaskene til kvinnelige studenter og bæsjer i korridorene.
Kvinnediskriminerende ritual: Ved St. John's College skal mannlige studenter ha publisert bilder av seg selv mens de viste fram undertøyet til kvinner de hadde hatt samleie med. (Foto: Wikimedia Commons)

Kvinnediskriminerende ritual: Ved St. John's College skal mannlige studenter ha publisert bilder av seg selv mens de viste fram undertøyet til kvinner de hadde hatt samleie med. Foto: Wikimedia Commons

Det er den australske allmennkringkasteren ABC som skriver om rapporten «The Red Zone», som offentliggjøres denne uka. Universitetene fikk tilgang til den omfattende rapporten i går. 

Forfatteren bak rapporten mener opptaksseremoniene ved australske universitet er så ille at de bør forbys.

Onani og kvinneforakt

I rapporten beskrives blant annet opptaksritualene ved kostskolene for studenter tilknyttet anerkjente University of Sydney. Disse går blant annet ut på at mannlige studenter onanerer i sjampoflaskene til kvinnelige studenter, og at de bæsjer i korridorene.

Rapporten fokuserer på internatene i tilknytning til universitetene («Residential Colleges»). Disse eksklusive internatene  er akademiske fellesskap som tilbyr overnatting, måltid og utdanningstilbud for studenter i tillegg til studietilbudene fra universitetene. De er frittstående og kan avvise studenter underveis hvis de ikke har gode nok karakterer. Mange framtredende ledere i Australia har studert på slike kostskoler.  

Det skal være eldre studenter som involverer førsteårsstudentene i disse ritualene ved studiestart, og de blir beskrevet som sadistiske og kvinnediskriminerende.

Forfatteren av rapporten, Nina Funnell, sier til ABC at disse innvielsesseremoniene bør forbys fordi de er skadelige for studentene og for omdømmet til universitetene.

- Det har vært mange forsøk på å stoppe trakasseringen som skjer i forbindelse med «Orientation Week», men sex-trakassering og innvielsesritual har bare fortsatt, sier Funnell i intervjuet med ABC.

Traumatiserte studenter

Både foreldre og studenter har de siste årene varslet om hvor skadelig de mener innvielsesritualene er. Stuart Kelly tok sitt eget liv i 2016 og foreldrene mener selvmordet skjedde som følge av innvielsesritualet ved St Paul's College samme år. St Paul er tilknyttet University of Sydney.

Stuart Kelly tilbrakte bare ei natt på St Paul's College, men foreldrene sier at det han opplevde var så traumatisk at han nektet å vende tilbake til internatet. De neste to månedene stenge han seg inne på rommet sitt og deretter tok han sitt eget liv.

Foreldrene mener det skjedde noe katastrofalt med sønnen da han var på St Paul's College, muligens av seksuell karakter. De ønsker nå en granskning. Ledelsen ved kostskolen mener imidlertid at det ikke er hold i disse anklagene og at de har undersøkt omstendighetene rundt at Stuart Kelly nektet å studere videre der. De peker også på at «Orientation Week» ikke er obligatorisk og avviser at innvielsesseremoniene er skadelige.

Ledelsen ved University of Sydney har nå gått med på å granske denne saken nærmere.

ABC har også intervjuet tidligere kvinnelige studenter ved disse internatene om hva de opplevde. Ved St. John's College, som også er tilknyttet University of Sydney, ble førsteårsstudentene tvunget til å sitte på et skittent golv i timevis mens eldre studenter brølte mot dem og tvang dem til å styrte innpå alkohol. 100 nykommere skal også ha blitt tvunget inn i et mørkt rom, der død fisk ble slengt over dem. Noen var livredde og gråt. Et bilde fra rapporten viser en student som er rød over hele ryggen etter å ha blitt slått flere ganger med flippflopper.

Ritualene ved St. John's College skal gå ut på at førsteårsstudenter blir skjenket fulle og malt i grønt («Green Goblin»). En gang i året blir studentene oppfordret til å publisere pinlige bilder av andre beboere på en lukket Facebook-side («The Purge»). I 2016 publiserte mannlige studenter bilder av seg selv mens de viste fram undertøyet til kvinner de skal ha hatt samleie med. Disse eksemplene er hentet fra rapporten «The Red Zone».

LES OGSÅ: Report into university colleges reveals bizarre rituals
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNU vil ha to nasjonale aviser

Nasjonalt avissamarbeid står på dagsorden når rektorar frå dei fem største universiteta i Noreg møtes til såkalla U5-møte i Trondheim i dag.

NTNU til topps i omdømmemåling

NTNU topper en ny undersøkelse om utvalgte virksomheter i offentlig sektor.

Olsen avmystifiserer omstridt U5-gruppe

UiB-rektor Dag Rune Olsen forteller gjerne hva de skal snakke om, men når toppene for «de fem gamle universitetene» i Norge møtes i Trondheim, er det bak lukkede dører.

Ytring:

Et steg nærmere Nordens beste studieby?

Trondheim kommune lover å stille med 7,5 millioner kroner til å rassikre Nidelva, gitt at NTNU også bidrar med penger. De pengene må komme raskt, skriver inn- og utgående styreledere i StudbyTrondheim.