Høyre mener alle bør få se forelesningene

- Den store tanken er at verden blir et bedre sted hvis all kunnskap er åpent tilgjengelig, sier stortingsrepresentant Peter Frølich til Aftenposten.
Det blir stadig mer vanlig å gjøre opptak av forelesningene. Høyres digitaliseringsutvalg vil at alt læringsmateriell for høyere utdanning skal bli tilgjengelig på nett for alle. (Foto: Morten Nyutstumo/NTNU MMS)

Det blir stadig mer vanlig å gjøre opptak av forelesningene. Høyres digitaliseringsutvalg vil at alt læringsmateriell for høyere utdanning skal bli tilgjengelig på nett for alle. Foto: Morten Nyutstumo/NTNU MMS

– Det bør være en selvfølge at det gjøres tilgjengelig for allmennheten, sier han i Aftenpostens papirutgave torsdag.

Peter Frølich er stortingsrepresentant for Høyre. (Foto: Stortinget)

Peter Frølich er stortingsrepresentant for Høyre. Foto: Stortinget

 

Forslaget vil bli fremmet under Høyres landsmøte til helga. Frølich er leder av partiets digitaliseringsutvalg, og vil be landsmøtet om å gå inn for at alt læringsmateriell tilknyttet høyere utdanning skal gjøres tilgjengelig på nett for alle.

– Vi bruker milliarder på å finansiere offentlige læresteder og universiteter. Det bør være en selvfølge at produktene derfra gjøres tilgjengelig for allmennheten, sier stortingsrepresentanten til avisa.

Forskerforbundet applauderer ikke forslaget:

– Vi ser selvsagt positivt på at akademia åpner opp sin kunnskap slik at flere kan få ta del i den. Men noe av dette har med opphavsrett og jus og den enkelte lærers rettigheter å gjøre. Det andre er at jeg er usikker på nytten, sier leder Petter Aaslestad til Aftenposten.

– Forslaget fanger ikke opp dynamikken som skjer i møtet mellom lærer og student, som er helt grunnleggende for kunnskapsutvikling. Læringsmateriell brukes i en kontekst og uten denne vil det være risiko for feiltolkinger, sier han.

Petter Aaslestad, leder i Forskerforbundet
(Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Petter Aaslestad, leder i Forskerforbundet Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

 

Høyres Peter Frølich ser ikke på opphavsrett som et problem.

– Til det vil jeg si at dette har vi løst før, som for artister som blir spilt på radio. Jeg mener forskerne selv bør omfavne dette. De vil bli lest av flere, få større innvirkning og materialet kan ettergås på en helt annen måte, sier stortingsrepresentanten til Aftenposten.


UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Jenter til makten i Velferdstingets nye ledelse

Den nye ledelsen til Velferdstinget består av Ragnhild Karlsen Dalslåen, Stine Johannessen og Martine Lysebo.

Disse fem studentene stiller til NTNUs styre

Her kan du bedre kjent med kandidatene.

Råd fra dagens to representanter

- Stem på noen du tror har samme verdisett som deg, anbefaler Christoffer Vikebø Nesse.

Mange sivilingeniører og naturvitere står uten jobb

Ferske mastere innen teknologi og realfag sliter med å få relevante jobber. Mannlige sivilingeniører og kandidater med innvandrerbakgrunn strever mest, viser ny undersøkelse fra Nifu.