NSO-landsmøtet:

«Studentpolitikken må bli mer sexy»

Ålesund: Studentene er revnende likegyldige til hva studentpolitikerne driver med. Gjør studentlederne en for dårlig jobb, eller er det studentene som er sløve?
- Å kalle inn studentene til et møte og forvente at de møter opp, går ikke, sier den erfarne studentpolitikeren Gjermund Kvernmo Langset. (Foto: Solveig Mikkelsen)

- Å kalle inn studentene til et møte og forvente at de møter opp, går ikke, sier den erfarne studentpolitikeren Gjermund Kvernmo Langset. Foto: Solveig Mikkelsen

- Begge deler, tror studentleder Gjermund Kvernmo Langset ved NTNU i Ålesund.

Langset har vært studentleder på fulltid i to år og var aktiv i arbeidsutvalget til Studentparlamentet i to år før han ble leder. Nå runder han av karrieren som studentpolitiker i juni. Men før det skal han delta på landsmøtet til Norsk studentorganisasjon i slutten av april.

- Å kalle inn studentene til et møte og forvente at de møter opp, går ikke. Studentpolitikken må bli mer sexy. Vi må tørre å gjøre flere stunt og skape blest. Studentene bryr seg hvis vi greier å nå ut til dem. Og den jevne student må av og til se opp fra læreboka og se hva som skjer rundt seg, sier han.

- Lav støtte, lav legitimitet

Over hele landet er valgoppslutninga til studentdemokratiene svært lav. I et debattinnlegg i UA nylig skrev studentpolitiker Varg Lukas Folkman at studentene ikke vet hvem NSO er, og heller ikke bryr seg om sine lokale representanter. Folkman representerer Venstrealliansen i Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen. Når landsmøtet har valgt ny NSO-leder, vil lederen ha en enorm oppgave foran seg, skriver han: «... nemlig å sikre NSOs legitimitet i studentmiljøet. For uten studentenes støtte er NSO ingenting.»

I innlegget peker han på at valgdeltakelsen til Studenparlamentet ved UiB pleier å være mellom 20-25 prosent:

«...og vi er best i klassen(!)», kommenterer han i innlegget.

LES INNLEGGET: Så du tror du kan lede NSO?

Gjermund Kvernmo Langset forklarer den labre interessen med at studentene som starter på ei høyere utdanning først og fremst opptatt av å gjennomføre studiet uavhengig av hva som ellers skjer:

- Når ting ikke fungerer, eller når de møter motstand, det er først da de trenger oss studentpolitikere. Den jevne nordmann engasjerer seg nok ikke like mye i alle saker på Stortinget heller, sier han til Universitetsavisa.

LES OGSÅ: Disse elleve vil lede NSO

LES OGSÅ: Møt de fire lederkandidatene

- Synlighet, synlighet, synlighet

Kandidatene til studentenes øverste lederverv mener NSO må bli flinkere til å bli mer synlig blant studentene:

- Synlighet er viktig slik at studentene kjenner til sakene våre, sa Håkon Randgaard Mikalsen da han deltok i debatt med de andre tre lederkandidatene i helga.

Tidligere leder av Studenttinget, Marte Øien, var inne på det samme:

- NSO må kommunisere bedre med studentmassen og være synlig, sa hun i samme debatt.

Denne gangen er det i alt fire kandidateter som kniver om å bli ny NSO-leder.

Gjermund Kvernmo peker også på at NSO må bli flinkere til å nå ut til den jevne student ved å bruke de kanalene studentene selv bruker. Studenter flest leser ikke de ulike universitetsavisene og følger ikke NSO på Facebook:

- Det handler om å bruke rett kanal til rett formål. Vi må anerkjenne at vi ikke er gode nok på dette og jobbe med å forbedre synligheten. Engasjementet er nok der. Dette er en evighetskamp, der vi alltid må jobbe for å øke engasjement og oppslutning.

De siste åtte årenes oppslutning om valget til Studenttinget ved NTNU illustrerer hvor lite studentene slutter opp om studentdemokratiet. Under valget i 2011 var valgoppslutninga på sitt beste med 16,7 prosent. I 2016 var den på bare 8 prosent, og ved siste valg var den på 11 prosent. Studentene bryr seg ikke om å stemme og de engasjerer seg i lite i studentpolitikk.

LES OGSÅ: - Studenttingets saker må bli snakkiser

Eksamen skaper engasjement

- Hva var det som gjorde at du engasjerte deg i studentpolitikken?

- Jeg var nok inspirert av broren min som var studentpolitiker i Bergen. Jeg har alltid hatt et ønske om å delta og påvirke ting. Dessuten har jeg litt vanskelig for å holde kjeft. Da er det vanskelig ikke å engasjere seg, smiler han.

Det største han har opplevd som studentleder er det nye studentvelferdsbygget som snart reiser seg i Ålesund. Dette studenthuset er noe alle studentene i byen vil ha glede av. Det vil bety mye for studentkulturen og hverdagen deres, mener han.

UA ber Langset peke på saker som faktisk engasjerer studentene:

- Avvikling av eksamen og eksamenssensur er noe studenter flest bryr seg om. Kvaliteten på foreleserne, undervisning og læring er også viktig, konstaterer han.

- Er det noen saker du mener studentene burde engasjert seg mer i?

- Særlig studenthelse er noe vi burde være mer opptatt av. Vi prøver ofte å ha kampanjer rettet mot studentene som handler om psykisk helse. Det er et tema det er vanskelig å engasjere studentene i. Mange strever, men det er dessverre vanskelig å få dem til å delta på arrangementene.

LES OGSÅ: Marte Øien stiller til valg som NSO-leder
LES OGSÅ: Studentleder i Bergen melder seg på lederkampen

Kjolestuntet

Selv har Gjermund Kvernmo Langset bidratt til å skape blest om temaet gjennom sitt meget overraskende kjolestunt ved fjorårets immatrikulering. Da han gikk opp på scenen for å tale til de nye studentene, var han ikledd en svart finkjole.

«Jeg har på meg kjole for å vise at her ved NTNU er det lov å stikke seg litt ut. Mange brøt ut i latter da dere så meg i kjole, men dette er ikke bare gøy. Neste gang noen skiller seg ut, må vi tenke oss om to ganger før vi flirer», sa han på talerstolen før han slo fast at alle har rett til å være seg selv. 

Da Gjermund Kvernmo Langset entret scenen i kjole, var det ingen som gjespet i salen.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

Da Gjermund Kvernmo Langset entret scenen i kjole, var det ingen som gjespet i salen. Foto: Solveig Mikkelsen

 

Nå ser han fram til å diskutere NSO nye plattform for mangfold, inkludering og likestilling, som skal opp til behandling på landsmøtet.

- Jeg håper vi er tøffe nok til å sette strenge krav og at det blir en debatt, for det er da det blir gode løsninger. Men det er nok en sak der alle har gode intensjoner, sier han.

- Studentpolitikerne bryr seg

- Er studentpolitikerne for pampete, for opptatt av karriere og framtidige politisk verv. Mange av dem havner jo i Arbeiderpartiet og Høyre etterpå?

- Nei, det er ikke min oppfatning. De studentpolitikerne jeg kjenner, bryr seg. Det er de mindre sakene, de som berører folk personlig som er det viktigste for dem. Det er saker som du aldri får høre om i media.

- Hva med deg? Har du tenkt å dra til Oslo og engasjere deg i NSO nå som du snart er ferdig som lokal studentleder?

- Jeg er for etablert til å flytte dit. Det er mye bra og spennende som skjer der, så det hadde vært kjekt å jobbe på et enda høyere nivå, opp mot storting, regjering, med større aktører og større spørsmål. De som får lov til det, er privilegerte, konkluderer Gjermund Kvernmo Langset.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Hun vil flytte 250 mediefolk så nært NTNU som mulig

Når NRK Trøndelag nå skal vurdere hvor de skal holde til i fremtiden står en samlokalisering med NTNU øverst på ønskelisten.

Sliter med å finne noen som kan bygge 250 studentboliger billig nok

Gjøvik: De nye studentboligene lar vente på seg. Et halvt år etter at spaden etter planen skulle stikkes i jorden har Sit fremdeles ikke funnet en entreprenør som er billig nok.

Ytring:

Etter- og videreutdanning ved NTNU

I sin nyttårstale slo statsminister Erna Solberg fast at «ingen i det norske arbeidslivet skal gå ut på dato». Det er tverrpolitisk enighet om å satse mer på etter- og videreutdanning, og NTNU tar utfordringen med å bidra enda mer.  

Rektoren lot industrien bestemme innholdet i ny studie

Arendal: Norsk industri mener et godt samarbeid mellom industri og akademia er nødvendig for å at utdanningene skal være relevante. Samtidig er flere skeptiske til å la industrien diktere for mye.