Følger etter NTNU Gjøvik:

Nå blir bibliotekene nesten døgnåpne

Tenk deg et bibliotek som er åpent fra tidlig på morgenkvisten til midnatt hver dag – også på 17. mai og  1. juledag. Nå skjer det, på nesten hele NTNU.
I månedsskiftet april/mai, når eksamensperioden er i gang, rulles ordningen ut i Trondheim. Dragvoll og Marinbiblioteket er først ut. I alt 9-10 avdelinger skal etter hvert være med, de siste kommer inn ved semesterstart til høsten. (Foto: NTNU Universitetsbiblioteket/Nils K. Eikeland)

I månedsskiftet april/mai, når eksamensperioden er i gang, rulles ordningen ut i Trondheim. Dragvoll og Marinbiblioteket er først ut. I alt 9-10 avdelinger skal etter hvert være med, de siste kommer inn ved semesterstart til høsten. Foto: NTNU Universitetsbiblioteket/Nils K. Eikeland

NTNU Gjøvik har hatt det i flere år, Ålesund fulgte etter før jul, nå står Trondheim for tur til å rullere inn ordningen med åpne dører ved flere avdelinger - uten at bibliotekansatte er til stede.

- Vi har holdt på med dette siden 2014 vi, og det fungerer veldig, veldig bra. Både vi ansatte og studentene er superfornøyd, sier førstekonsulent Mona Holmen ved NTNU-biblioteket i Gjøvik.

tidlig ute. Mona Holmen, førstekonsulent på biblioteket ved NTNU Gjøvik.

tidlig ute. Mona Holmen, førstekonsulent på biblioteket ved NTNU Gjøvik.

 

Bedre for studentene, mer bruk av areal

Bak det hele lå ønsket om å gi studentene et bedre tilbud, men også ønske om bedre utnyttelse av lokalene.

- Nå brukes arealene i mange flere timer av døgnet, og folk kan være her uten at det er bemannet både på kveldstid, i helger og på alle røde dager. Nå kan folk sitte her og jobbe til langt på kveld, og de har tilgang til alt de måtte ønske. De går inn og ut med adgangskortene sine, og kan låne med seg bøker via utlånsautomaten, sier bibliotekaren ved NTNU Gjøvik.

I månedsskiftet april/mai, når eksamensperioden er i gang, rulles ordningen ut i Trondheim. Dragvoll og Marinbiblioteket er først ut. I alt 9-10 avdelinger skal etter hvert være med, de siste kommer inn ved semesterstart til høsten. Ordningen kobles på NTNUs eget vektersystem, og adgang utenom åpningstid skjer via de vanlige student- og ansattkortene.

Bidrag til mer levende campus

- Vi tenker at vi bidrar litt til en mer levende campus med dette, og at vi unngår at ting blir stengt tidlig, sier seksjonssjef Jorunn Alstad, som har vært prosjektleder for ordningen i Trondheim.

Bedre. - Nå får folk et mye bedre tilbud, både på søndager og andre røde dager. Dette blir et stort pluss. Folk får jo ikke bare arbeidsplasser, også de fleste samlingene blir tilgjengelige, sier seksjonssjef Jorunn Alstad, her sammen med kollega Sissel Berge. Arkiv. (Foto: Sølvi W. Normannsen)

Bedre. - Nå får folk et mye bedre tilbud, både på søndager og andre røde dager. Dette blir et stort pluss. Folk får jo ikke bare arbeidsplasser, også de fleste samlingene blir tilgjengelige, sier seksjonssjef Jorunn Alstad, her sammen med kollega Sissel Berge. Arkiv. Foto: Sølvi W. Normannsen

 

Ordningen vil ha noen unntak. Enkelte, som Gunnerusbiblioteket på Kalvskinnet har samlinger som man må være nøye med å beskytte. Også i Teknologibiblioteket i Hovedbygningen på Gløshaugen er det visse bygningsmessige utfordringer som gjør det utfordrende å la det være ubemannet.

- Alle vil åpne klokken 06.00, men stengetiden kan variere. Noen vil ha åpent til midnatt, andre avdelinger er i bygg som stenger klokken 23. Dette får vi se på etter hvert, sier Alstad.

Bibliotekets brukerundersøkelser har vist at mange har ønsket seg utvidede åpningstider, både på morgen, kveld og i helger.

Arbeidsplasser og bøker

- Nå får folk et mye bedre tilbud, både på søndager og andre røde dager. Dette blir et stort pluss. Folk får jo ikke bare arbeidsplasser, også de fleste samlingene blir tilgjengelige, sier seksjonssjefen.

I Gjøvik fungerer det slik at vektere fra Securitas tar en runde i lokalene etter midnatt for å sjekke at ingen er igjen. Når biblioteket går over til å bli ubemannet om ettermiddagen, kommer det beskjed over høyttaleren. Det varsles også det siste kvarteret før stengetid.

- Biblioteket blir masse brukt, stikker du innom lørdag eller søndag er det alltid folk her som bruker det. Det er klart mest studenter, men ordningen er kjekk for ansatte også. Trenger de plutselig en bok utenfor arbeidstid, er det bare å stikke inn og låne den, sier førstekonsulent Mona Holmen.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Hun vil flytte 250 mediefolk så nært NTNU som mulig

Når NRK Trøndelag nå skal vurdere hvor de skal holde til i fremtiden står en samlokalisering med NTNU øverst på ønskelisten.

Sliter med å finne noen som kan bygge 250 studentboliger billig nok

Gjøvik: De nye studentboligene lar vente på seg. Et halvt år etter at spaden etter planen skulle stikkes i jorden har Sit fremdeles ikke funnet en entreprenør som er billig nok.

Ytring:

Etter- og videreutdanning ved NTNU

I sin nyttårstale slo statsminister Erna Solberg fast at «ingen i det norske arbeidslivet skal gå ut på dato». Det er tverrpolitisk enighet om å satse mer på etter- og videreutdanning, og NTNU tar utfordringen med å bidra enda mer.  

Rektoren lot industrien bestemme innholdet i ny studie

Arendal: Norsk industri mener et godt samarbeid mellom industri og akademia er nødvendig for å at utdanningene skal være relevante. Samtidig er flere skeptiske til å la industrien diktere for mye.