Linjeforeninger samlet seg for fokus på mental helse

Linjeforeninger ved Gløshaugen arrangerte «En psykt vanlig uke» for å skape en bedre hverdag for alle studenter.
Magnus Holt studerer Elektronisk systemdesign og innovasjon, og er medarrangør på «en psykt vanlig uke».
(Foto: Anniken Syvertsen)

Magnus Holt studerer Elektronisk systemdesign og innovasjon, og er medarrangør på «en psykt vanlig uke». Foto: Anniken Syvertsen

«En psykt vanlig uke» er et resultat av et samarbeid mellom alle linjeforeningene på NTNU Gløshaugen, og har fokus på psykisk helse. Årets arrangement har vart fra 16. april og avsluttes 20. april. Fem dager med foredrag, stands og sosiale arrangementer med lav terskel innad i linjeforeningene, er det som står på programmet.

- Det er skapt for å senke terskelen for å snakke om problemstillingene med hverandre og i sosiale sammenhenger. Trondheims studenter er de som er mest fornøyde med studiene, men også de som er mest ensomme. Med «en psykt vanlig uke» håper vi på å fange alle studentene og å si at det er greit for alle å snakke om det, sier medarrangør og student Magnus Holt.

Arrangementet ble startet i 2017 etter engasjement fra et linjeforeningsforum på Gløshaugen, og vant samme året Velferdstingets Studentpris med begrunnelse at det både er viktig og riktig. I år er temaet ensomhet.

- Jeg synes det er så bra at linjeforeningen tar tak og fokuserer på det. Det viser at de tar det på alvor og at de tenker mer på inkludering, også når det gjelder internasjonale studenter som har vansker med å få seg venner, sier Marianne Ingeborg Karlsen, leder i SiT råd.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

En av seks studenter er ensomme

I løpet av uken ble det holdt tre forskjellige foredrag, blant annet «Ensomhet – noe alle kan oppleve, og noen sliter med», som ble holdt av Karlsen. I tillegg sto studenter fra forskjellige linjeforeninger på stands både mandag og tirsdag. Alle studenter var velkomne, og de delte ut kaffe, gratis klemmer og vafler. I fjor var temaet stress, og Holt sier at det var et naturlig steg videre å ha ensomhet som årets tema.

SHoT (Studentenes helse- og trivselsundersøkelse) er Norges største undersøkelse om studenters psykiske helse og trivsel. Kampanjen heter «Helt Ærlig», og ber om at studentene som svarer skal være ærlige på hvordan studiehverdagen deres er. Undersøkelsen blir gjort hvert fjerde år og resultatene fra 2018 kommer i september. I 2014 svarte en av seks studenter at de føler seg ensomme, til tross for at de er fornøyde med studiene sine.

- Mye av grunnen ligger i at mange flytter hjemmefra for første gang. Noe av det studenter lurer mest på før de begynner å studere er «hva blir jeg når jeg er ferdig?» og «vil jeg få meg venner?». Det er viktig for individet å føle tilhørighet. At man har noen man kan være der for, og noen som er der for deg, sier Karlsen.

LES OGSÅ: Vil forebygge seksuell trakassering i fadderuka

Ensomhet kan gå utover studiene

- Trivsel og det å gjøre det bra på studiet henger sammen, og kan oppta mye av tankene. Ensomhet i en liten periode er ikke så farlig, men hvis man føler seg ensom over lengre tid så gjør det noe med deg og kan i verste fall bidra til blant annet depresjon, forklarer Karlsen.

Karlsen råder studenter å engasjere seg i noe for å lette på ensomheten.

- Linjeforeninger, ISFiT, Samfundet og Uka har mange forskjellige tilbud for frivillige. Det er kanskje litt høy terskel, men det finnes noe for enhver. For nye studenter er det lurt å bli med på fadderuka og det sosiale som skjer. Noen opplever at det er stort alkoholfokus, men man må ikke være med på alt eller drikke.

Studentsamskipnaden har flere tilbud for de som føler at de trenger å snakke med noen, men ikke helt vet hvem. Under helse-fanen på nettsiden deres finner man utdypende informasjon om hvordan man kan komme i kontakt med både helsesøster og psykolog. 

LES OGSÅ: Fra kjolestunt til jævla homo

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ny rapport: 9 av 10 masterstudenter får relevant jobb

Langt de fleste som tar masterutdanning har etter få år en jobb som krever kompetansen deres. Andelen som ikke hadde trengt master varierer mellom faggruppene. 

Studenters helsedata lå åpent tilgjengelig på NTNU-nett

En tabbe førte til at studenters helsedata lå åpent tilgjengelig på NTNUs intranett i to år før man oppdaget hva som hadde skjedd.

Stort engasjement for nybygget ved Studentersamfundet

Nybyggkomiteen ved Studentersamfundet har fått inn over 1500 forslag fra medlemmer og frivillige på hvordan det nye bygget skal se ut. Torsdag kveld blir tre ferdige forslag avduket på huset.

Ytring:

Campus… men hva så?

«Også vi tapere må avslutte Campus-saken, f.eks. ved å gråte noen tårer over forsømte muligheter», skriver professor emeritus Arne b. Johansen i denne ytringen.