Gir gratis allergitest til studenter

At eksamensperioden og pollensesongen kommer samtidig, skaper hvert år problemer for allergiske studenter. I år får mange tilbud om gratis allergitest ved sitt campus.
Eirin(t.v.), Thale og Sigbjørn er ikke hindret av allergier i praksisarbeidet. -Alle i familien min er allergikere, så jeg burde kanskje få testet meg jeg også, sier Sigbjørn.
(Foto: Håkon Pedersen)

Eirin(t.v.), Thale og Sigbjørn er ikke hindret av allergier i praksisarbeidet. -Alle i familien min er allergikere, så jeg burde kanskje få testet meg jeg også, sier Sigbjørn. Foto: Håkon Pedersen

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) utfører i år gratis allergitester på et utvalg høyskoler og universiteter landet over. 26. april arrangeres dette i Trondheim, hvor studenter kan komme for å foreta en gratis prikktest. Testen gir en indikator på et utvalg vanlige allergier, som pollen, katt og hund.

Høgskoleparken inneholder over 20 ulike tresorter. Flere av disse kan skape problemer for allergiske studenter den neste tida.
(Foto: Håkon Pedersen)

Høgskoleparken inneholder over 20 ulike tresorter. Flere av disse kan skape problemer for allergiske studenter den neste tida. Foto: Håkon Pedersen

 

Pollenallergi er særs utbredt: Cirka en million nordmenn er påvirket, og man opplever at tallet øker hvert år. For studenter kan timingen på pollensesongen oppleves som svært upassende. Den mest intense delen av pollensesongen er i eksamensperioden, noe som kan gi plager for mange.

Studenter med dokumentert allergi kan med legeattest søke om en times utvidet eksamenstid. En doktorgradsavhandling av Simon Bensnes ved NTNUs Institutt for samfunnsøkonomi indikerer en sammenheng mellom allergiske studenter og nedsatte eksamensresultater. Utvidet eksamenstid for studenter med allergirelaterte plager kan være med å forebygge dette.

Flyvende allergener

-Pollenallergi kan slå ut uheldig i eksamensperioden i form av at man er trøtt og slapp og ikke har mye å gå på, forteller regionssektretær Gina Strøm i NAAF-Region Midt.

Hun anbefaler studenter som mistenker at de kan inneha en form for allergi, å teste seg.

-I første rekke er det viktig å få testet seg, slik at man får avklart om det er allergi eller forkjølelse. Ved allergi vil allergimedisin i de fleste tilfeller lette symptomene.

Pollenallergi er en samlebetegnelse for allergi mot flere typer blomsterstøv. Forskjellige typer sporer er også utbredt på forskjellige deler av årstiden. Først ut på våren er or og hassel, som blomstrer mellom februar og april. Sammen med den kjente bjørka, som blomstrer i månedsskiftet april/mai, utgjør or og hassel noen av de vanligste pollentypene man er allergisk mot. Senere kommer også diverse sorter gress, samt ugresset burot, en plante NAAF har oppfordret skoler og barnehager om å trekke opp ved rota dersom man ser den vokse i nærheten.

-Det er flere forhold som har betydning for hvor kraftig pollenspredningen blir, som temperatur, vind og hvor mild eller kald vinteren har vært.

Ikke en sikker indikator

Strøm nevner at for studenter som ønsker å foreta en prikktest, er det viktig å vite at resultatet ikke er en sikker indikator på at man burde begynne med medisiner eller andre tiltak.

-Prikktesten er bare veiledende og ingen fasit. Hvis man har utslag på prikktest må man sammenligne med hvor plaget man er i virkeligheten. Hvis dette tyder på allergi bør man kontakte fastlegen for å få stilt diagnose og få råd angående medisiner, sier hun.

Symptomer kan være blant annet rennende nese, slapphet og nedsatt konsentrasjon. Allergitester, inkludert prikktesten, måler bare sensibilisering, altså at immunforsvaret reagerer på stoffet. Et utslag betyr dermed ikke nødvendigvis at man er allergisk.

Bare litt lett prikking

I Realfagskantina på Gløshaugen sitter tre studenter og jobber. På spørsmål om noen av dem er allergikere svarer alle nei. Eller, i hvert fall ikke som de vet.

-Alle i familien min er allergikere, så jeg burde kanskje få testet meg jeg også, sier Sigbjørn.

Eirin har testet seg før, men ville ikke gjort det igjen med mindre hun mistenkte at hun holdt på å utvikle allergi. Thale spør om testen var ubehagelig, hvorpå Eirin svarer at nei, det var den ikke. Det er bare snakk om litt lett prikking i huden, ikke noe mer.

-Jeg har vært litt sånn konstant forkjøla ganske lenge, så det er kanskje aktuelt å sjekke om det kan være allergi. Jeg har alltid tenkt at jeg burde ta en test, men det er fort gjort å glemme det av, forteller Thale.

De er alle enige om at utvidet eksamenstid for allergiske studenter er en god ting, men da må det være snakk om reelle plager. Dersom man har påvist pollenallergi og får utvidet eksamenstid på vinteren er det kanskje ikke like hensiktsmessig. Om man kan vise til at man har nedsatt allmenntilstand i eksamensperioden gjennom legeerklæring, burde det være grunnlag for utvidet tid.

Man kan få gratis allergitest ved Sentralbygget Gløshaugen, standplass 4 på Stripa. Dette foregår i tidsrommet 09.00-15.00 torsdag 26. april.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Fire studenter fikk vurdert sin skikkethet i retten

I 2018 ble det behandlet fire saker i retten som omhandlet studenter som ble ansett uskikket og dermed utestengt fra studiet. Én av studentene fikk medhold i retten.

Universitetet i Tromsø:

Student fikk ikke medhold i retten

En sykepleiestudent i Tromsø gikk rettens vei etter å ha blitt utestengt fra praksisopplæring og klinisk undervisning i sykepleie, men fikk ikke medhold i Nord-Troms tingrett.

- Jeg tror ikke folk aner hvor mye festing det er på campus

I snitt er det snaut seks fester med alkohol på NTNU hver dag. - Trondheim er studentby nummer én, og da blir det raskt sånn, sier faglederen for NTNU Vakt og service.

Medarbeidersamtalen ble tatt i Nidelva

Da sjefen gav medarbeiderne makten til å bestemme lokasjon for årets medarbeidersamtale, fikk Egil Galaaen Gjølme en spesiell idé.