Råd fra dagens to representanter

- Stem på noen du tror har samme verdisett som deg, anbefaler Christoffer Vikebø Nesse.
Anja Beate Andersen og Christoffer Vikebø Nesse er avtroppende styremedlemmer, og sier at studentrepresentantene må lære raskt i stillingen som styremedlem.
(Foto: Anette Sivertstøl)

Anja Beate Andersen og Christoffer Vikebø Nesse er avtroppende styremedlemmer, og sier at studentrepresentantene må lære raskt i stillingen som styremedlem. Foto: Anette Sivertstøl

Anja Beate Andersen og Christoffer Vikebø Nesse har vært studentrepresentanter i NTNU-styret i ett år. De begge er enig om at å lære raskt er en viktig egenskap for studentrepresentantene.

-Man skal gå fra å ha et snevert syn på sitt eget studieprogram til å løfte blikket opp på et NTNU-nivå. Det er mye du skal lære. For eksempel det å ha oversikt over alle fakultetene kan være en stor utfordring, forteller Andersen, som understreker at engasjement også er viktig i stillingen.

-Man må ha et hovmesterblikk og se helheten. Men man må også være god på å argumentere, og bruke de riktige argumentene, legger Nesse til.

Andersen påpeker at det viktigste en studentrepresentant i styret må tenke på er å tørre å spørre.

- Hvis du har fått en sak du helt ikke har forstått poenget med, må du være flink til å spørre. Enten noen som kan hjelpe deg eller noen som kan vise vei til noen som kan hjelpe. Samtidig er det viktig å tenke på at NTNU er i tre byer. Man må ikke glemme seg bort fordi man jobber i Trondheim. Man kan få litt skylapper og glemme at det man gjør påvirker også Ålesund og Gjøvik, sier hun.

- Studentene blir hørt

Studentrepresentantene i NTNU-styret jobber fulltid og har oppgaven med å gi et studentperspektiv på ulike saker. Utenom det å faktisk sitte i styremøter, bruker studentrepresentantene mye tid på å snakke med studenter og ulike tillitsvalgte på de mange fakultetene og instituttene på NTNU. Dette for å få et mest mulig helhetlig bilde av hva studentene bryr seg om.

Valgoppslutningen blant studenter har vært liten. I fjor var den på 14,83 prosent, noe som var høyere enn ved tidligere år.

Nesse sier at studentrepresentantene behandler svært viktige saker og at studentene blir hørt i NTNU-styret. Noe Nesse mener er et argument for at studenter bør stemme.

- Du må stemme inn noen du tror har samme verdisett som deg. Fordi du ikke vet hva som blir den store saken om ett år, er det betryggende å vite at du har stemt inn studentrepresentanter med samme verdigrunnlag som deg selv, sier Nesse.

Andersen mener at hvis mange studenter stemmer, har studentrepresentantene mer legitimitet i studentmassen. I år blir det brukt valgomat, noe Nesse og Andersen håper kan bidra til økt valgoppslutning blant studentene.

-Det blir spennende å se om den har noe effekt, sier Andersen.

Valget blir avholdt mellom 30. april og 6. mai. Etter universitets-og høyskoleloven skal det være en kvinne og en mann i styret. Vinnerne skal starte sin periode 1. august 2018 og sitte frem til 31.juli 2019.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Haltbrekken:

– Flyttingen av psykologklinikkene begrenser NTNUs autonomi

Lars Haltbrekken (SV) mener NTNUs faglige autonomi blir begrenset ved å flytte ansvaret for terapiopplæringen til St. Olavs hospital. Statsråd Nybø ser ingen grunn til å gripe inn overfor NTNU.

Publisering på engelsk har teke over

Forskarane publiserer 90 prosent på engelsk - no droppar også humanistane norsk.

– Challenge-kampanjen er språklig sett dypt problematisk

Språkråd-direktør Åse Wetås mener bruken av engelsk i Challenge-kampanjen gir signaler om at engelsk er kulere enn norsk.

- Jeg er ikke bekymret for den akademiske friheten ved NTNU

«Universitetsledelsen skal aldri opptre på en måte som fører til selvsensur», slår SU-dekan Marit Reitan fast i dette intervjuet.