Skippertaket - Slik overlever du de siste ukene før eksamen

Gaute Hagen Hallingstad (22) går andre året Energi og Miljø. Hallingstad tror har brukbar kontroll på eksamen. Men han avviser ikke at det kan bli aktuelt å ty til skippertak for å komme vel i havn.

Gaute Hagen Hallingstad skal ha eksamen i seks fag før sommeren. Han har jobbet jevnt gjennom semesteret, men innrømmer at han ender med å ta et skippertak i noen av fagene
Publisert Sist oppdatert

Mai måned betyr skremmende lite tid igjen til eksamen for de fleste studenter. For noen har kanskje studentfrivilligheten gått utover skolearbeidet, eller motivasjonen generelt har vært på bunn og øvinger og skolearbeid har blitt nedprioritert.

LES OGSÅ: Hvordan lese best mulig til eksamen

LES OGSÅ: Hvordan gjøre det bra på muntlig

Hvis skippertaket er den siste muligheten og du føler panikken griper tak, samtidig som du mister nattesøvnen , kan du følge tipsene fra SiT og NTNUs rådgivere.

Kom i gang!

De fleste eksperter råder til å jobbe jevnt og trutt gjennom hele året, men for mange ender det med at man må ta et skikkelig skippertak på slutten likevel.

Gaute Hagen Hallingstad (22) går andre året Energi og Miljø ved NTNU og skal ha eksamen i seks fag de kommende ukene.

- Jeg føler jeg har jobbet ganske bra gjennom året i de vanskeligste fagene, men de ekstra fagene jeg tar, i tillegg til de fire vi skal ha, har blitt litt på håret. Skippertak er jo noe jeg prøver å unngå, men med de fagene jeg ikke prioriterer blir det litt skippertak likevel, sier Hallingstad.

LES OGSÅ: Lahlums ti ti tips for eksamen

...men hvordan?

Hvis man ikke har fått arbeidet nok med fagene gjennom året, føles det ofte uoverkommelig når man setter seg ned i eksamensperioden med alle pensumbøkene foran seg og det er knappe to uker til eksamen. Så hvor skal man starte? Hvordan kommer man i gang?

- De fleste kjenner den stressende følelsen før eksamenstiden, men det er mye man kan få til på kort tid. Det viktigste er å prioritere, finne ut hva som er det lureste. Hvis man har fem dager igjen til eksamen, hva er det smartest å jobbe med? Bruk litt tid på å planlegge perioden, se på læringsplanen for faget, hva forelesere har gått gjennom og tidligere øvinger. Det er umulig å lese alt, så man må legge opp lesingen på en smart måte, sier Marianne Ingeborg Karlsen, rådgiver ved SiT.

Skippertak noen ganger nødvendig

Morten Carlson, rådgiver ved NTNU karriere, sier at skippertak på generelt grunnlag ikke er en studietilnærming han vil anbefale, men at det noen ganger av forskjellige grunner kan være nødvendig.

- Det første man bør gjøre er å prøve å skaffe seg en oversikt over hvert av emnene man skal ha eksamen i. Her kan man benytte læringsmål, innholdsfortegnelser, oppsummering til kapitler, notater, øvinger og tidligere eksamensoppgaver for å få hjelp, sier Carlson.

Carlson legger også vekt på at selv om det er kort tid til eksamen, er det viktig å bruke tid på å planlegge perioden.

- Det er generelt smart å lage seg planer for tiden frem mot eksamen, og det blir ikke mindre viktig når man har dårlig tid. På den måten har man en plan og sjansen for at du kaster bort tiden på uvesentligheter og tull minker, råder Carlson.

Gautes tips

God bruk av tid er avgjørende når det er lite tid igjen til eksamen og du fortsatt har mye stoff å gå gjennom. Gaute Hallingstad anbefaler at man lager en fast tidsplan, da timene ofte går veldig fort.

- Det er lurt å sette seg en fast tidsplan over når man skal ha gjort de forskjellige tingene, ellers går timene veldig fort. For eksempel kan man sette av et par timer til å gjøre en øving, så har man litt styring på tiden. Flere jeg kjenne sitter på lesesal, og når man tar pauser sammen er det viktig å passe på så ikke pausene blir så lange, sier Hallingstad.

- Har du noen gode tips til andre studenter når det er så få dager igjen til eksamen?

- Man bør planlegge slik at man gjøre det mest relevante. I eksamensperioder kommer man ikke gjennom alt pensum. Det er lurt å gjøre eksamensoppgaver, man kan gå gjennom noen slides, ta noen kjappe pauser og gjerne trene. Jeg satt meg ned og gjorde eksamener for å finne ut hva jeg kunne, så det ble mulig å øve på det jeg var dårligst på, sier Hallingstad.

Selv pleier Hallingstad å sitte på lesesal når han jobber, og når han skal ta pauser går han ofte en liten tur i korridoren på realfagsbygget sammen med de andre han kjenner.

- Hvordan er en typisk dag for deg i eksamensperioden?

- Jeg pleier å være på skolen klokken åtte og jobber i seks til syv timer, så tar jeg en pause der jeg trener og spiser før jeg drar tilbake til skolen rundt klokken syv, og jobber til halv elleve på kvelden, sier Hallingstad.

Gambling med kunnskap

Hvis skippertaket blir en realitet og du kun har et par uker igjen før eksamen, er det vanskelig å lese gjennom hele pensum i alle emnene.

- Er det slik at du har dårlig tid og har arbeidet for lite med pensum, kan det fort bli nødvendig med gambling. Om du skal gjøre skippertak bør du stille deg selv to spørsmål; hva er det viktigste til eksamen? Hva kan jeg om dette fra før? Repetisjon er kanskje noe du må droppe eller bruke mindre tid på, og heller fokusere på å huske mest mulig til eksamen, sier Carlson.

Videre mener både Morten Carlson og Marianne Karlsen at det kan være lurt å lese med andre studenter, og at noe av det viktigste man kan gjøre er å bruke tid på tidligere eksamensoppgaver.

- Det som blir spurt om der har vært det viktigste i pensum de siste årene, og sjansen er at det fremdeles er relevant, sier Carlson.

Hold motet oppe

Mange studenter sitter med en overveldende følelse av stress, noe som gjør det vanskelig å fokusere og å få noe gjort.

- Litt stress gjør deg skjerpa, men hvis du går helt inn i stressbobla er ikke det noe bra. Det er viktig å puste godt og å fokusere på læring underveis. Snu tankegangen og tenk at «det blir spennende å se hvor mye jeg kan lære nå». I tillegg er det viktig å ta pauser. Hold fokuset på å gjøre så godt du kan fremfor karakterer. Gjør hyggelige ting som gir deg energi, ta musikkpauser, le litt, ta en is med gode venner. Hvis man ikke kommer seg ut av stressbobla går det også an å snakke med noen om det. Helsesøster, rådgivere og studieveileder er der hele tiden for å snakke med deg, sier Karlsen.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Eksamenstida er over oss - med den tida for skippertakslesing.
Eksamenstida er over oss - med den tida for skippertakslesing.