Immatrikulering ved NTNU:

Linjeforening innfører klineforbud

Første immatrikulering etter #Metoo: NTNUs linjeforeninger følger ulike retningslinjer. Eureka på Dragvoll innfører forbud mot klining. Mannhullet på Gløshaugen tror ikke et slikt forbud vil holde for dem.
Tirsdag er det immatrikulering i NTNU Trondheim, onsdag i Ålesund og Gjøvik. Hvordan forebygge seksuell trakassering har et særlig fokus når de ferske studentene tas i mot denne høsten.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Tirsdag er det immatrikulering i NTNU Trondheim, onsdag i Ålesund og Gjøvik. Hvordan forebygge seksuell trakassering har et særlig fokus når de ferske studentene tas i mot denne høsten. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Eureka, linjeforeningen for Europastudier på Dragvoll, har bestemt at det ikke skal være lov med sex eller klining mellom faddere og nye studenter. Til Adressa (bak betalingsmur) sier leder for Eureka at de ferske studentene, faddebarn som de kalles, er i en skjør situasjon, og man kan komme til å gjøre ting man angrer på.

LES OGSÅ: Universitetene må ta ansvar

Gjelder to første ukene

- Vi tror ikke at noen av våre faddere vil utnytte det, presiserer linjeforeningens leder. Eureka har likevel valgt å gå til et slikt forbud.

LES OGSÅ: Linjeforening tilbyr fadderuke uten fyll

LES OGSÅ: Blodslit og nakenhet

- Vi har gjort det klart at forbudet kun gjelder disse to ukene, så kan de selv velge hva de gjør etterpå, sier Falla.

Hun opplyser til avisa at foreningen kommer til å reagere overfor faddere som bryter forbudet ved at de ikke får være fadder resten av fadderuka.

- Det høres kanskje strengt ut, men vi tror det er et godt preventivt tiltak, sier Susann Falla.

Etter #metoo

Seksuell trakassering var tema da 250 påmeldte studenter var samlet på NTNU Handelshøyskolen i april, for å ta del i det årlige seminaret «14 pils og en pizza», som ble arrangert av Sit Råd, Lykkepromillen, og Velferdstinget.

Seminaret har som mål å bevisstgjøre kommende faddere på deler av sin rolle som fadder før fadderuka ved studiestart.

Både seksuell trakassering og forventningspress var på dagsordenen under semimaret. I lys av #metoo-kampanjen holdt representantene Susanne, Kristin og Kristin (etternavnene oppgis ikke, red.anm) fra den frivillige veiledningstjenesten Jentevakta et foredrag om seksuell trakassering.

- Hooke-forbud funker ikke her

Mens det på Eureka går i bresjen med tiltak for å møte problemet med seksuell trakassering, ser ikke linjeforeningen Mannhullet ved Marin teknikk på Gløshaugen poenget med å gå til forbud mot klining mellom faddere og fadderbarn.

- Å legge forbud mot «hooking» vil nok ikke kunne overholdes av oss, men vi har oppfordret alle faddere til å vise respekt for de nye studentene, og informert om hvordan de skal opptre og imøtekomme dem, sier linjeforeningsleder, Henrik Heien, til Adressa.

En fadder blir fort en liten kjendis

Fadderutvalget ved Dragvoll har oppfordret linjeforeningene til å innføre et slikt forbud, men sier at de ikke kan påtvinge det. De har ikke oversikt over hvor mange foreninger ved Dragvoll som har tatt oppfordringen deres.

- Vi har sagt til faddersjefene at det kan være en lur idé å ha forbud, fordi fadderukene kan skape en metoo-situasjon. Når man er fadder blir man en liten «kjendis», men de fleste tenker ikke over at fadderbarna ser på dem på den måten, sier kommunikasjonsansvarlig Gina Bjelland.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Sensurfrist:

Stend det verkeleg so bra til?

Studentane må være bra nøgde med studieprogrammet sitt når det er sensurfristen som opptek dei, skriv Lars Lundheim i denne ytringen.

Rektor ved Nord avgår:

- Valgte selv å gå av

Bjørn Olsen varslet fredag ettermiddag at han fratrer som rektor ved Nord universitet. Han går av på dagen, og han går etter eget ønske.

Ny regjeringsplattform:

Vil øke investeringene i universitetene

Dette lover regjeringen å gjøre for å styrke utdanning og forskning.

Hydros konsernsjef:

Hva jeg lærte av Alunorte-krisen

Ting kan plutselig endre seg. En stor institusjon som har gått i dypt engasjement i et land et helt annet sted i verden, kan plutselig få det vanskelig. Bare spør Svein Richard Brandtzæg. Hva kan NTNU lære av Norsk Hydros erfaring fra Brasil?