Trondheim Studenthage:

- Vi gjør sikkert mye feil her. Vi prøver og feiler

Mellom en parkeringsplass og noen boliger på Sorgenfri ligger rundt 750 kvadratmeter med hage - åpen for alle studenter.

Publisert

- Skal vi begynne å ta opp noe til middagen?

- Ja, det bør vi kanskje.

- Hva skal vi ha da?

- Grønnkål, rosenkål, løk...

Harald Grøndahl lister opp en håndfull forskjellige grønnsaker før han og Caroline Sindland begynner plukkingen. Han er leder for Trondheim studenthage, hun nestleder. Eller potet som hun kaller seg selv. Dagens måltid er kjøpt laks med selvdyrkede grønnsaker tilberedt på kulegrill. Anledningen er dugnad i studenthagen.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Et alternativ til øl og idrett

Bak dem er det noen eneboliger, bortenfor der igjen tårner Scandic Lerkendal over stadion. I andre retningen, bussparkeringen på Sorgenfri, noen boligblokker og den relativt tungt trafikkerte Holtermanns veg, hovedveien sørfra og inn til Trondheim sentrum.

Midt oppi alt dette, rundt 750 kvadratmeter med blomster, grønnsaker og dugnadsånd i kveldssol. Her møtes studenter for å så, dyrke, luke, høste og spise sammen.

- Dette er en åpen felleshage for alle studenter i Trondheim. Vi bruker å si at at alle som studerer i byen er medlemmer, og hit kan de komme når som helst, forteller Grøndahl mens han gir en omvisning av hagen.

Hovedmålet for dagens dugnad er å komme videre med det lille lysthuset de bygger i forlengelsen av garasjen som står på tomten. Et par vegger og et tak er greit å ha om en skal bruke hagen også når høsten inntar Trondheim. Pengene det koster å drifte hagen har de fått gjennom søknader til studentsamskipnaden og kommunen.

- Som student kan en ofte føle at valget står mellom studentidretten eller Samfundet og øldrikking, men det er ikke alle det passer for. Her prøver vi å lage en alternativ møteplass.

- Alle er velkomne. Det er bare å stikke innom. Så lenge du følger Kardemommeloven og er villig til å jobbe litt er det fritt frem.

- Vi gjør sikkert mye feil

Trondheim studenthage ble etablert i 2015 av noen studenter med stor matinteresse. Hagen ligger på en av tomtene NTNU eier i området rundt Gløshaugen med tanke på eventuelle fremtidige utvidelser.

Et gammelt skattoll som noen hadde etterlatt er blitt et lite urtebed ved inngangen. Der er det også en humleplante som etter planen skal vokse oppetter hagebuen som markerer inngangen. Det kan dog virke som om humleplanten selv ikke har fått med seg den planen.

- Vi gjør sikkert mye feil her. Vi prøver og feiler. For min egen del kan jeg i hvert fall ikke si at kompetansenivået er spesielt høyt.

- Hva er det som gjør at folk kommer hit for å dyrke egne grønnsaker?

- Der tror jeg svaret kommer til å variere avhengig av hvem du spør. Noen er her fordi de synes det er kult å dyrke mat og gøy å få det til, mens det for andre er en mer ideologisk bærekraftsgreie. For atter andre igjen er det sosiale det viktigste, og at det faktisk er en hage de kan henge i. Mange bor i jo i leiligheter uten slike uteområder i nærheten.

Eksamensterapi

En av de som tilhører den siste gruppen er Tina Storrø. Hun har visst om hagen i litt over et år, men begynte først å benytte seg av den på slutten av sist semester.

- Det er et fint tilbud i eksamenstiden. Nesten litt terapautisk å se ting vokse. Også er det generelt et fint avbrekk fra studiene og en mulighet til å gjøre noe annet enn å sitte på lesesalen. Spesielt når det er så fint vær som i dag.

Storrø forteller at hun er blitt godt tatt imot av gjengen i studenthagen. Nå er målet å bruke den mer flittig. Så langt har hun bare tatt turen innom for å luke litt på eget initiativ en gang.

- Jeg er egentlig ingen hageperson. Jeg kan ingenting om dette. Så når jeg først luker ugress er jeg jo redd for å ta med meg noe noen har sådd også, sier hun og legger til:

- Det morsomme med det er jo at jeg studerer bioteknologi, så det er vel jeg som har hatt flest plantefag av oss som er her...

Grøndahl fortsetter opplistingen av planter og grønnsaker. Vi passerer flere humleplanter, solsikker og et utvalg urter på vei innover i hagen. Et hjemmesnekret drivhus er hjem til blant annet agurk- og tomatplanter. Jordskokk, forskjellige typer kål og løk og noen epletrær og bærbusker har også funnet veien inn i hagen.

- Det er litt sånn at en kan så og dyrke hva en vil her. Det handler bare om hva vi har fått tak i og hva vi som bruker hagen har ønsket, sier han.

- Er det mye slang?

- Nei, det har ikke vært noe problem med det... Ungene som bor rundt her synes det er interessant og kommer gjerne for å spørre og smake, men de tar ingenting. De blir så glade for at vi tar oss tid til å svare dem at de hadde danseshow for oss her en gang.