Stipendstriden:

Håper på 350 oppmøtte under demonstrasjonen i Trondheim

Torsdag demonstrerer studentene mot endringer i studiestøtten i åtte byer.
Sindre Kristian Alvsvåg(t.v.) skriver ned slagord til plakater, mens Siri Arnesen og Philip Lautin Jackson gjør klart banneret til torsdagens demonstrasjon. 
        
            (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Sindre Kristian Alvsvåg(t.v.) skriver ned slagord til plakater, mens Siri Arnesen og Philip Lautin Jackson gjør klart banneret til torsdagens demonstrasjon.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Torsdag ettermiddag arrangeres det demonstrasjoner mot regjeringens forslag til endring av stipendordningen i åtte norske byer.

I Trondheim skal demonstrasjonen foregå utenfor Hovedbygget på Gløshaugen fra klokken 1500. Oppmøte er satt til 1445 utenfor Studentersamfundet med felles marsj opp bakken. Samtidig skal studentene også samles i Tromsø, på Universitetsplassen i Oslo, ved Breiavannet i Stavanger sentrum, på Torgallmenningen i Bergen og på Torvet i Kristiansand.

En time senere, klokken 1600, starter demonstrasjonene i Volda og på Rådhusplassen i Ålesund.

Til sammen har snaut 8000 meldt sin interesse på demonstrasjonenes respektive Facebook-sider.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Håper på godt oppmøte

På kontoret til Studenttinget ved NTNU var de onsdag ettermiddag i full sving med å gjøre ferdig banner og skilt til torsdagens demonstrasjon. Til demonstrasjonen i Trondheim er det rundt 350 personer som har sagt at de skal komme

- Vi håper alle de som har sagt at de skal møte opp kommer, sier Sindre Kristian Alvsvåg, leder for Studenttinget ved NTNU.

Alvsvåg håper regjeringens forslag faller når Stortinget skal vedta neste års statsbudsjett.

- Det viktigste nå er at vi blir hørt i Stortinget, sier Alvsvåg.

Vil beholde dagens ordning

Demonstrasjonene har sitt utspring i regjeringens forslag til statsbudsjett som legger opp til en endring i konverteringsordningen for studiestøtten. Med dagens ordning blir 40 prosent av studielånet omgjort til stipend basert på studiepoengprogresjon. Regjeringens forslag legger opp til at 25 prosent av studielånet vil omgjøres til stipend basert på progresjon, mens de resterende 15 prosentene omgjøres ved fullføring av en grad.

Kunnskapsdepartementet anslår at de vil spare drøyt 250 millioner kroner på denne endringen.

Norsk studentorganisasjon(NSO) har siden forslaget kom vært kritiske. De mener dette vil straffe studenter som ønsker å ta videreutdanning, eller som ombestemmer seg underveis i studieløpet. Det ble raskt opprettet et opprop mot forslaget, et opprop som i skrivende stund er signert av over 24000 personer.

Oppropet er også støttet av 40 organsiasjoner, forbund og partier.

Nybø ønsker økonomiske insentiver

NSO mener regjeringen har sviktet studentene med dette forslaget, og at de har mistet sin troverdighet som studentenes forkjempere.

- Det er åpenbart at de har sett bort fra alle innspill de har fått. Elleve måneder med studiestøtte skulle sikre studentene mer penger, men regjeringen har her gitt med den ene hånden og tatt med den andre. De gir studentene en større lånebyrde, og regjeringen mister med dette sin troverdighet som studentenes forkjempere, sa NSO-leder Håkon Mikalsen da budsjettforhandlingene mellom Krf og regjeringen var over.

Også NTNU-rektor Gunnar Bovim har stilt seg bak studentene i saken. «God og forutsigbar studiefinansiering er en av grunnpilarene i det viktige prinsippet om lik rett til utdanning. Vi stiller oss derfor bak studentenes ønske om å beholde dagens ordning, uten de foreslåtte endringene» skriver han i et innlegg om endringen.

Regjeringen på sin side mener forslaget vil gi studenter insentiver til å fullføre graden sin.

- Vi ønsker å legge inn økonomiske insentiver slik at flere fullfører utdanningen sin. Om noen ombestemmer seg etter et år tror jeg ikke de 17.000 kronene ekstra i studielån er det som avgjør om de bytter utdanning eller ikke, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø da hun måtte svare om budsjettforslaget under Stortingets spørretime tidligere i høst.

Etter at Krf verken i sitt alternative budsjettforslag eller i budsjettforhandlingene med regjeringen fant rom eller gjennomslag for å endre ordningen ligger det an til et stortingsflertall for å endre dagens ordning.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Mener samfunnet taper på at forskerstillinger lyses ut internasjonalt

– Samfunnet investerer i utdannelsen vår, men får lite igjen for pengene når jobbene går til utenlandske søkere, sier Astrid Mork-Jansson ved Universitetet i Stavanger.

Konflikten ved IHS:

Undersøkelser av arbeidsmiljø og konflikter får krass kritikk

- Jeg er ganske kritisk til hva som skal komme ut av dette. Jeg tror ikke de finner noen sannhet. Dette er ikke en objektiv undersøkelse, sier professor Håkon With Andersen ved NTNUs Institutt for historiske studier (IHS).

- Fakultetene er neppe den beste måten å organisere på, men det er det beste vi har

Nord universitet mener fakultetsmodellen er riktig i den oppbyggingsfasen de er inne i, mens Universitetet i Oslo har troen på løpende vurderinger av ledelse og organisasjon for å gjøre den jobben de skal. - Strukturer kan hindre tverrfaglighet, men man må akseptere den strukturen man har, sier Oslomet-rektor Curt Rice.

Ytring:

Campusprosjektet er både en trussel og en mulighet

En fortetting uten at det planlegges for hvordan vi skal videreutvikle eksperimentell infrastruktur vil svekke NTNU på sikt, skriver forfatterne av denne ytringen.