Nybø vil ha dialog:

- Norske studenter i utlandet skal ha det bra

Én av tre utenlandsstudenter (27 prosent) oppgir at de har alvorlige psykiske plager i Studentenes helse- og trivselsundersøkelse. Dette er på samme nivå som studentene i Norge, men færre utenlandsstudenter oppgir å ha søkt hjelp.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) sier hun blir bekymret av å høre tilbakemeldingene fra hjelpeapparatet i Øst-Europa.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) sier hun blir bekymret av å høre tilbakemeldingene fra hjelpeapparatet i Øst-Europa. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Artikkelen er oppdatert med at forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) vil gå i dialog med ANSA for å se på hvordan utenlandsstudentenes situasjon kan bedres.

I reportasjen «Fra legedrøm til angstmareritt i Polen» belyser NRK hvordan norske medisinstudenter i Øst-Europa sliter med psykiske problemer. Det er hele 3000 unge norske kvinner og menn som studerer medisin i Øst-Europa. Til sammenligning er det 3800 medisinstudenter i Norge.

Slår alarm

Nå slår det lille hjelpeappratet rundt studentene i Øst-Europa alarm, ifølge NRK: «De drukner i henvendelser fra unge mennesker som sliter psykisk. Samtidig skorter det på hjelpetilbud på studieplassene.»

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) sier hun blir bekymret av å høre tilbakemeldingene fra hjelpeapparatet i Øst-Europa. Først meldte hun at det er lite norske myndigheter kan gjøre med situasjonen.

Torsdag opplyser Kunnskapsdepartementet til UA at Nybø vil gå i dialog med ANSA, Studentorganisasjonen for norske studenter i utlandet. Hun har invitert dem til et møte rett over nyttår for å se på mulige tiltak

– Dette er studenter som tar lange og tunge studier. Samtidig er dette en gruppe studenter som har reist ut og valgt å ta hele graden sin i utlandet. De er dermed avhengig av det tilbudet universitetet og helsevesenet i det aktuelle landet kan tilby. Men det er klart dette må tas på alvor. Derfor har vi gitt ANSA over ni millioner kroner i 2017, som de kan bruke til tiltak for dem som studerer i utlandet, sa Nybø først til NRK.

Opptatt av at utenlandsstudentene skal ha det bra

Nå sier Nybø følgende i en uttalelse:

- Dessverre opplever mange studenter et press som tærer på psyken, og jeg er opptatt av at også norske studenter i utlandet skal ha det bra. ANSA gjør en veldig viktig jobb for studenter i utlandet og har førstehånds kjennskap til utfordringene. Jeg vil gjerne ha en dialog om hva vi eventuelt kan gjøre for å bedre studentenes situasjon. Derfor har jeg invitert dem til et møte rett over nyttår for å se på mulige tiltak.

Nybø opplyser videre at det jobbes med en stortingsmelding der målet er å legge bedre til rette for studenter som reiser ut og der vil departementet også se på hvordan de kan ivaretas best mulig.

- Når vi ser studenter i utlandet under ett, viser studentenes helseundersøkelse at de melder om litt færre psykiske plager enn de som studerer hjemme i Norge. De aller fleste som studerer i utlandet trives heldigvis godt, sier statsråden.

LES OGSÅ: Én av tre studenter lider av søvnproblemer

- Pussig avgrensing

Leder Rannei Hosar i Norsk medisinstudentforening mener Norge har tatt et aktivt valg om å sende medisinstudenter til utlandet, og at det er viktig å være bevisste på hva studentene sendes til.

– Vi vet at behovet for leger er høyere enn det vi utdanner selv. Det betyr at vi er avhengig av at et visst antall studerer medisin i utlandet, for deretter å komme hjem for å jobbe i norsk helsevesen. Man må anerkjenne at dette er norske studenter på lik linje med dem som studerer i Norge, og de har vi et ansvar for. Det er pussig at man skal sette en avgrensing mellom nordmenn som studerer i Norge og i utlandet, sier Hosar til NRK.

LES OGSÅ: Internasjonal studentutveksling: - Det rekker ikke med en litt lang sydentur

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Sensurfrist:

Stend det verkeleg so bra til?

Studentane må være bra nøgde med studieprogrammet sitt når det er sensurfristen som opptek dei, skriv Lars Lundheim i denne ytringen.

Rektor ved Nord avgår:

- Valgte selv å gå av

Bjørn Olsen varslet fredag ettermiddag at han fratrer som rektor ved Nord universitet. Han går av på dagen, og han går etter eget ønske.

Ny regjeringsplattform:

Vil øke investeringene i universitetene

Dette lover regjeringen å gjøre for å styrke utdanning og forskning.

Hydros konsernsjef:

Hva jeg lærte av Alunorte-krisen

Ting kan plutselig endre seg. En stor institusjon som har gått i dypt engasjement i et land et helt annet sted i verden, kan plutselig få det vanskelig. Bare spør Svein Richard Brandtzæg. Hva kan NTNU lære av Norsk Hydros erfaring fra Brasil?