Iranske studenter protesterer mot hijab

Det brøt ut basketak på et universitet i Teheran da en gruppe studenter demonstrerte mot påbudet om hodeplagg for kvinner, ifølge lokale medier.
Demonstrantene anklaget moralpolitiet og sikkerhetsstyrkene for å ha gått inn på universitetet. Der advarte de kvinner mot å trosse hijabpåbudet 
        
            (Foto: Kamyar Adl/Wikimedia Commons (Illustrasjonsbilde))

Demonstrantene anklaget moralpolitiet og sikkerhetsstyrkene for å ha gått inn på universitetet. Der advarte de kvinner mot å trosse hijabpåbudet  Foto: Kamyar Adl/Wikimedia Commons (Illustrasjonsbilde)

Både kvinnelige og mannlige studenter ved Universitetet i Teheran deltok i protesten mandag, melder det halvoffisielle nyhetsbyrået ISNA, som publiserte bilder fra hendelsen.

Demonstrantene havnet i et kortvarig basketak med studenter som støtter den strenge kleskoden, før protesten etter få timer tok slutt.

Demonstrantene anklaget moralpolitiet og sikkerhetsstyrkene for å ha gått inn på universitetet for å advare kvinner mot å trosse hijabpåbudet, ifølge ISNA, som siterer deler av en uttalelse fra studentene.

– Det er et direkte brudd på menneskerettighetene å pålegge studenter å gå i en bestemt type klesdrakt, sier det i uttalelsen, der det videre heter at kvinnelige studenter utsettes for streng kontroll når de går inn på universitetsområdet.

Viserektor Majid Sarsangi avviser overfor ISNA at universitetet har innført noen nye tiltak når det gjelder den obligatoriske hijaben. Men han mener studenter bør ha mer respekt for påbudet under den muslimske fastemåneden ramadan.

Siden revolusjonen i 1979, som førte til opprettelsen av den islamske republikken, har iranske kvinner blitt tvunget til å bære hijab i det offentlige rom. Myndighetene strammer vanligvis inn håndhevingen under ramadan.

Det har vært en rekke protester opp gjennom årene. I mai ble den fremtredende menneskerettsadvokaten Nasrin Sotoudeh dømt til sju års fengsel etter å ha forsvart kvinner som demonstrerte mot påbudet.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Tvingende nødvendig med sterkere fagmiljø

Det handler om være attraktive for studenter, ansatte og for omverden, skriver dekan Egil Solli om de endringene Nord universitet ønsker å gjennomføre.

Gjesteskribenten:

Skam er et hinder for å endre livsstil

Vi trenger ikke mer dårlig samvittighet i folkehelsearbeidet.

Ytring:

Misvisande argumentasjon om InnoCamp på Steinkjer

Eg er provosert over påstandane frå ordførar Gram og Ketil Lindseth sin ville kommentar i media, skriv innsendaren.

Universitetenes rolle i regionene

Nedlegging av studiesteder er foreslått på en slik måte at universitetet skal kunne høste langsiktige effekter i fremtiden.