Kvinner tar snart igjen menn innen høyere utdanning

Andelen av kvinner med master- og doktorgrad som høyeste fullførte utdanningsnivå har økt raskere enn blant menn de siste ti årene.
Doktorpromosjon ved NTNU. Illustrasjonsfoto. 
        
            (Foto: Kristoffer Furberg)

Doktorpromosjon ved NTNU. Illustrasjonsfoto.  Foto: Kristoffer Furberg

Fortsetter denne trenden, vil kvinner snart være høyere utdannet enn menn, skriver Statistisk sentralbyrå i en kommentar til en statistikk over befolkningens utdanningsnivå.

Utdanningsnivået øker stadig og har aldri vært høyere enn det er i dag. I 2018 hadde 10 prosent av befolkningen 16 år og eldre fullført en lang utdanning på universitets- og høyskolenivå – en økning på 0,3 prosentpoeng fra 2017 til 2018, viser nye tall.

I løpet av de siste ti årene har andelen av befolkningen med utdanning på master- og doktorgradsnivå økt med 3,2 prosentpoeng – fra 6,8 prosent i 2009 til 10 prosent i 2018. Dette utgjør den største prosentvise økningen i perioden sammenlignet med de andre utdanningsnivåene.

En større andel av menn enn kvinner har fullført en utdanning på master- og doktorgradsnivå – 10,6 prosent mot 9,5 prosent i 2018. Til tross for dette øker andelen raskest for kvinner. Fra 2017 til 2018 økte andelen av kvinner med lang universitets- og høyskoleutdanning med 0,4 prosentpoeng, mot 0,2 prosentpoeng for menn.

De siste ti årene har andelen av kvinner med utdanning på master- og doktorgradsnivå økt med 4,2 prosentpoeng, mens det for menn har vært en økning på 2,3 prosentpoeng.

Følg UA på FacebookTwitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Fortsatt brexit-usikkerhet for norske studenter

Det er fortsatt ikke klart hvilken betydning brexit vil få for norske studenter som vil på utveksling til Storbritannia etter nyttår.

Studentboligene i Røverdalen blir forsinket

Samskipnaden har fått på plass alt de trenger for å bygge, men byggingen av de nye studentboligene i Røverdalen starter først tidligst neste høst.

Kvidal trekker seg fra rektors ledergruppe

Plassen må vike for kjærligheten, men Kvidal fortsetter som sjef for nytt campus.

Ytring:

Kunsten å koble kunnskap og kommers

Forskning kan spare industrien for tid og enormt mye penger. Men hvordan får vi bedrifter som både har dårlig tid og vet lite om forskning til å utnytte vitenskap i verdensklasse?