Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner

Økonomiske problemer preger i stor grad studentenes hverdag. Én av tre studenter føler at det går utover skolearbeidet, ifølge en ny undersøkelse.
NSO-leder Marte Øien (t.v.) mener det er svært bekymringsfullt at økonomiske problemer preger studenttilværelsen og akademiske resultater. Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø viser til at studentene har fått en betydelig inntektsøkning under denne regjeringen. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

NSO-leder Marte Øien (t.v.) mener det er svært bekymringsfullt at økonomiske problemer preger studenttilværelsen og akademiske resultater. Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø viser til at studentene har fått en betydelig inntektsøkning under denne regjeringen.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

I disse dager starter studietiden for studenter over hele landet. Mange tar opp lån og stipend, og noen skaffer seg deltidsjobber.

En undersøkelse gjennomført av analyseinstituttet YouGov viser at studenters økonomiske problemer ofte går utover karakterene. I undersøkelsen svarer 40 prosent at de er meget bekymret for at pengene ikke strekker til under studenttilværelsen. 33 prosent svarer at de er «helt enig» eller «enig» i at økonomiske bekymringer påvirker skoleresultatene negativt.

16 prosent svarer at de ofte tar i bruk kredittkort for å kunne betale utgiftene.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

– Skremmende

– Det er flere funn her som er på grensen til skremmende. Spesielt bekymringsfullt er det at så mange tyr til kredittkort for å få endene til å møtes, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank til NTB.

Hun understreker at det å starte med kredittkort i ung alder kan gi en skjev start på voksenlivet.

– Klipp kredittkortet. Unngå i det lengste å ty til det som føles som en enkelt løsning der og da. Det blir fort hengende med en i lang tid fremover, advarer Tvetenstrand.

– Prøv i det lengste å finne andre alternativ til å få tak i penger. Kanskje har man noen i familien eller venner som man kan låne av i en kort periode. De vil antakelig gi rentefritt lån, og man har en bedre mulighet til å betale tilbake, sier hun.

– Studentene går i minus

Tallene fra undersøkelsen bekymrer Norsk studentorganisasjon (NSO).

– Det er svært bekymringsfullt at økonomiske problemer preger studenttilværelsen og akademiske resultater. Samtidig er vi ikke overrasket når vi vet at studenter går 5.082 kroner i minus hver måned, sier leder Marte Øien i NSO til NTB.

Øien mener at gapet mellom studiestøtten og de faktiske kostnadene er for stort og at dette er en stor utfordring.

– Enten må man jobbe så mye at det går utover de faglige prestasjonene, eller så bruker man veldig mye energi på å bekymre seg over økonomien, sier hun.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) sier at regjeringen trapper opp studiestøtten og viser til regjeringens opptrapping fra ti til elleve måneders studiestøtte.

– Studentene har fått en betydelig inntektsøkning under denne regjeringen, etter at studiestøtten sto stille i mange år. I juni i år fikk studentene utbetalt én ekstra uke med studiestøtte. I 2019 vil studentene dermed få utbetalt 2.700 kroner mer i årlig støtte enn i fjor, opplyser Nybø til NTB.

Råd til bedre økonomi

Forbrukerøkonom Tvetenstrand har følgende tips til studenter som sliter med å få endene til å møtes:

– Det viktigste er å få oversikt over hva du får inn av penger og dine faste utgifter, ved å sette opp et budsjett. Spør deg selv hva som er det viktigste for i løpet av studietida, og valg for hva man ønsker å prioritere, sier hun.

Hun oppfordrer dessuten studenter til å se på hvilke strømmetjenester man abonnerer på og vurdere om man kanskje heller kan dele med noen i bokollektivet.

– Sett opp en matplan hvor du handler én gang i uken. Flere turer til butikken blir ofte store summer ekstra i kurven. Lag gjerne mat sammen med venner eller studiekamerater. Store måltider blir ofte lavere kostnader per deltaker, råder Tvetenstrand.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Fem studentledere:

Statsbygg bør ikke få overta byggene

Skal vi bedrive fremragende forskning, utdanning og innovasjon så er det en dårlig ide å ta fra oss råderetten over egne bygg, skriver fem studentledere.

Ytring:

Vi må sikre forskning som fellesgode

Jeg mener det er viktig å løfte blikket og diskutere åpen publisering som del av et større hele: Åpen forskning handler om å utnytte teknologi og forvalte resultater og data til fellesskapets beste, skriver administrerende direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet.

To forskere siktet av PST og suspendert fra NTNU

To fast vitenskapelig ansatte ved NTNU etterforskes for blant annet om de kan ha gitt Iran informasjon som bidrar til framstilling av masseødeleggelsesvåpen. De to er suspendert og risikerer avskjedigelse fra NTNU.

Studentsamskipnadene vil bygge 2.475 studentboliger

Studentsamskipnadene landet rundt har søkt om støtte til å bygge 2.475 studentboliger, opplyser Kunnskapsdepartementet.