Få binder studielånsrenten tross historiske renter

Forskjellen mellom den flytende renten og fastrentene i Lånekassen har aldri vært mindre. Likevel binder få renten.

Publisert Sist oppdatert

Fra 1. november blir rentene i Lånekassen historiske: Aldri før har differansen mellom flytende rente og de tre fastrentene vært så liten.

Dette gjør likevel ikke at Lånekassens tilbakebetalere binder renten i stor skala. Onsdag morgen har knappe 380 kunder valgt å søke om fastrente til tilbudet som gjelder fra 1. november, ifølge en pressemelding fra Lånekassen. De fleste av disse har søkt om ti års fastrente. Fristen for å binde går ut natt til fredag denne uken. 

Jevnt

Fastrentene er nå 2,48 prosent for tre års bindingstid, 2,58 prosent for fem år og 2,57 prosent for ti år. Flytende studielånsrente er 2,47 prosent.

– Det er elleve år siden vi innførte fire rentealternativer for studielån i Lånekassen. Dette er det jevneste nivået mellom flytende rente og fastrentene vi har sett så langt, sier Nina Schanke Funnemark, administrerende direktør i Lånekassen, i pressemeldingen.

Årsaken til utjevningen er at alle fastrentene synker, mens flytende rente går noe opp.

– Det er verdt å merke seg at tiårsrenten blir lavere enn femårsrenten, som er første gang det skjer. I tillegg går tiårsrenten ned med over 0,4 prosentpoeng – det er lenge siden vi har hatt en så stor nedgang på tiårsrenten, sier Funnemark. 

De fleste har flytende rente

Både fast og flytende rente blir fastsatt seks ganger i året.

616.900 av tilbakebetalerne i Lånekassen har i dag flytende rente på studielånet sitt, 47.400 har fast rente.

Kunder som ikke aktivt søker om fast rente, får flytende rente.