Ønsker egne kvoter for samiske studenter

Sametinget har vedtatt at flere studier bør innføre kvoter for søkere med samisk bakgrunn. NTNU, Nord universitet og Universitetet i Oslo er aktuelle universitetet.
Sametinget vil at det skal bli innført egne kvoter for studenter med samisk bakgrunn for blant annet NTNU. Bildet er tatt da samenes flagg ble heist ved Hovedbygget 6. februar i år. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Sametinget vil at det skal bli innført egne kvoter for studenter med samisk bakgrunn for blant annet NTNU. Bildet er tatt da samenes flagg ble heist ved Hovedbygget 6. februar i år.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Sametinget har vedtatt å jobbe for at flere universiteter skal innføre kvoter for søkere med samisk bakgrunn. De trekker spesielt fram NTNU, Nord universitet og UiO, skriver Forskerforum.

I sakspapirene står det at det er stort behov for fagfolk med samisk språk-, kultur- og samfunnskompetanse på flere samfunnsområder, særlig lærere i barnehage og grunnopplæring, og helse- og sosialfagarbeidere.

«Fortsatt mangel på fagfolk i disse sektorene vil ha utstrakte negative konsekvenser for vårt samfunn i tiden som kommer», står det i forslaget til vedtak. Et eksempel er at hvis færre får grunnutdanning på samisk vil det bli færre som behersker samisk i akademia, slik at samiske fag svekkes.

Høsten 2019 var det bare 20 studenter som begynte på de samiske lærerutdanningene, og Sametinget viser til at rekrutteringsvanskene skyldes at det er få elever som både har samisk som førstespråk og tar studiespesialisering på videregående.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Det er 70 år siden Sintef ble etablert i Trondheim

Forskningsinstituttet ble etablert for å utføre oppdragsforskning og har siden starten hatt et tett samarbeid med NTH, og etter hvert NTNU.

Gjesteskribenten:

Feilslått politikk for god lærerutdanning

Grunnskolelærerutdanningen er under press som følge av nye krav fra politikerne. Regjeringens politikk er en trussel mot kvalitet i lærerutdanning.

- Asheim hopper på et tog i fart

Henrik Asheim blir tatt vel imot i UH-sektoren etter utnevnelsen som ny minister for forskning og høyere utdanning.

Da Iselin Nybøs etterfølger sang ut

Henrik Asheim overtar Iselin Nybøs statsrådpost. For tre år siden vikarierte Asheim som kunnskapsminister. Da sang han ut mot en NTNU-forsker.