Nybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge

Norge bør ha en plan for hvilke land utenlandske studenter bør rekrutteres fra, mener statsråd Iselin Nybø (V). Tyskland og Frankrike står høyt på ønskelisten.
– Vi vil ha de studentene som gagner oss best, sier Iselin Nybø 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

– Vi vil ha de studentene som gagner oss best, sier Iselin Nybø  Foto: KRISTOFFER FURBERG

– Vi bør ha en plan for hvilke studenter vi vil ha, sier forsknings- og høyere utdanningsministeren til Adresseavisen.

Nybø varsler en stortingsmelding om utveksling og vil ha en plan for hvordan Norge skal håndplukke utenlandske studenter fra de landene vi samarbeider mest med, og landene det er mest nyttig for Norge å ha studenter fra. Det totale antallet utenlandske studenter i Norge skal ikke økes.

– Vi vil ha de studentene som gagner oss best. Det har vi ikke hatt en overordnet plan for til nå, sier Nybø.

Hun mener det i dag er for tilfeldig hvor de utenlandske studentene kommer fra. Statsråden legger til at hun ikke prøver å lage begrensninger på hvem som kommer til Norge, eller gjøre det vanskeligere for studenter fra utviklingsland å studere her.

– Tvert om har regjeringen økt støtten til Norpart-programmet for å få flere studenter fra det globale sør, sier Nybø.

Det kan bli endringer i regjeringen senere fredag. Ifølge TV 2 forlater Iselin Nybø (V) posten som statsråd for forskning og høyere utdanning og blir næringsminister. Henrik Asheim (H) tar over posten, ifølge Dagbladet.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Akademisk frihet vs. ytringsfrihet:

- Varsellampene bør blinke når en leder «vil ta en prat»

Hvem skal avgjøre når en forsker som uttaler seg i det offentlige rom går utenfor eget kompetanseområde? - Ingen andre enn forskeren selv, mener Espen Leirset.

Gjesteskribenten:

ABE-«reformen» – når er det nok?

Det er klart at en årlig reduksjon av budsjettet på 0,5–0,8 prosent må slutte på et tidspunkt. Kunsten er å vite når nok er nok.

Koronaviruset:

Må holde seg hjemme etter besøk i Italia

Sosiolog Arve Hjelseth kom fra Nord-Italia på mandag. I dag har han hjemmekontor i tråd med NTNUs reiseråd.

Korona i Firenze:

- Her går livet som normalt

- Personlig tar jeg dette med relativt stor ro, sier professor Kristian Steinnes på telefon fra sitt kontor i utkanten av Firenze.