Student fant Nord-Norges første viking-handelssted

En UiT-student har ifølge universitetet funnet fram til det første kjente handelsstedet fra 800-tallet som vi kjenner til i Nord-Norge.
Interessen for arkeologi ble vekket etter de spennende funnene, og Tor-Erik Krokmyrdal studerer nå ved Universitetet i Tromsø.  
        
            (Foto: UiT)

Interessen for arkeologi ble vekket etter de spennende funnene, og Tor-Erik Krokmyrdal studerer nå ved Universitetet i Tromsø.   Foto: UiT

Gjennom arbeidet med sin masteroppgave har studenten Tor-Erik Krokmyrdal ved hjelp av metallsøker funnet gjenstander som kan tilbakedateres til vikingtida.

Funnet ble gjort på Sandtorg i Tjeldsund, som ligger i Harstad kommune.

Krokmyrdal meldte seg først opp i arkeologistudiet etter funnene. Han forteller til universitetets nettsider at nysgjerrigheten ble vekket på grunn av stedsnavnet Sandtorg.

I en bok der norske gårdsnavn tolkes, heter det at stedsnavnet betyr «torg eller handelsplass på Sand». Tross mangel på arkeologiske bevis for at det foregikk handel der, gjorde det Krokmyrdal nysgjerrig.

Krokmyrdals funn tyder på at utvekslingen av varer på Sandtorg kan ha omfattet reparasjon eller bygging av skip. I tillegg har han funnet smykker, vektlodd, sølv, betalingssølv og store mengder med jern.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

- Vi tar hensyn etter beste evne

«Elendig planlegging av 'konten'»?- Vi prøver å ta hensyn etter beste evne, skriver rådgiver Anette Lindi i dette svaret til Trond Andresen.

Ytring:

Den rigide arealnormen for statlige bygg må endres

- En betydelig mengde forskning finner negative effekter av åpne kontorlandskap, skriver Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind.

Fjerner restriksjoner på innreise for gjesteforskere

Regjeringen fjerner innreiserestriksjoner som har gjort det komplisert for gjesteforskere å komme til Norge fra utenfor EØS.

Ytring:

Å glemme å betale null kroner

– Jeg ble ikke irritert eller sint på den stygge lappen som var festet til vindusviskeren, bare oppgitt, sier Arve Hjelseth om Apcoas praksis, og undrer seg hvorfor NTNU har inngått en avtale med dette parkeringsselskapet.