- En-metersregelen vanskelig å overholde

Flere reagerer etter at fadderukene startet mandag. Nå skal faddergruppene og NTNU se hva de kan gjøre for å legge mer til rette for at en-metersregelen overholdes.

Tradisjon tro samlet studentene seg i Høyskoleparken da studenttilværelsen og fadderukene startet mandag. Ifølge lederen for fadderutvalget ved NTNU Dragvoll er de fleste gode på håndhygiene og å holde seg til sine grupper, men det å holde avstand er det verre med.
Publisert Sist oppdatert

Det er dagen derpå for mange nyslåtte studenter tirsdag, og etter første dag, kveld og natt av årets studiestart lar ikke reaksjonene vente på seg.

Blant de som har reagert er Erland Årstøl som i en ytring beskriver en situasjon langt unna det en har blitt vant til siden Norge stengte ned i mars.

«I tette klynger møttes folk for første gang. Grupper på tjuetalls-mennesker gikk i flokk med kun det albuerommet som må til for å ha høy flaskeføring.» skriver han i ytringen.

Også Mari Trommald, direktør i Barne,- ungdoms- og familiedirektoratet, reagerer på at fadderukene i landet avholdes:

– Nå må studentorganisasjonene og rektorene på universitetene være seg sitt samfunnsansvar bevisst og stoppe dette, sier hun til Aftenposten.

LES OGSÅ: - Et mindretall ødelegger for flertallet

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Følger retningslinjene

- Vi har den risikovurderingsmalen vi har fått fra NTNU, og den er alle nødt til å følge. Det vi ser etter første dag er at studentene stort sett er flinke til å ikke håndhilse, er gode på hygienen og at de holder seg innenfor de gruppene de skal, sier Julie Tetlimo, leder for fadderutvalget ved NTNU Dragvoll.

Utvalget fungerer som en interesseorganisasjon for linjeforeningene på Dragvoll og har en koordinerende rolle.

- Men det vi merker er vanskeligere for studentene er å overholde en-metersregelen. Jeg har tenkt litt i dag på hvordan en skal få alle til å innse alvoret i den regelen, fortsetter hun.

Hun vil nå be alle linjeforeninger om å gå gjennom sine planer og se om det de har planlagt også legger til rette for god avstand, eventuelt om de kan legge inn nye arrangementer som gjør det lettere å overholde reglene.

- Kan ikke være politi

- Til syvende og sist er det opp til hver enkelt student å følge reglene, men samtidig er det opp til fadderne å være gode forbilder, sier Tetlimo.

- Blir det rett å legge ansvaret her på fadderne?

- Selv om fadderne er flinke til å holde avstand betyr ikke det fadderbarna gjør det, og det er mange å holde styr på. Fadderne har ansvar for å legge til rette for at smittevernreglene overholdes, men de kan jo ikke følge med på alle til enhver tid og være smittevernspoliti heller.

Vil ha nye møter

Risikovurderingsmalen linjeforeningene skal følge er utarbeidet av NTNU i samråd med smittevernoverlegen i Trondheim kommune. Til grunn for den ligger gjeldende råd og føringer fra myndighetene.

- Malen har med at en-metersregelen skal overholdes, men vi ser at den i praksis er vanskelig å gjennomføre, sier Jenny Bremer, avdelingsleder ved avdeling for studenttjenester ved NTNU.

Det er de som har hatt ansvaret for å utarbeide den, samt å holde kommunikasjonen med linjeforeningene. Malen ble utarbeidet etter ønske fra studentene selv.

- Vi vil derfor ha et møte med lederne for linjeforeningene og diskutere hva vi kan gjøre videre. Vi er naturlig nok ikke fornøyd med at reglene om avstand ikke overholdes, sier Bremer.

Varsler pressekonferanse

Samtidig som både NTNU, linjeforeninger og faddere nå leter etter løsninger har myndighetene varslet pressekonferanse om nettopp skole- og studiestart.

Der vil de to fagstatsrådene for utdanningssektoren, Guri Melby og Henrik Asheim snakke, sammen med helsestatsråd Bent Høie.

Også avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet vil være til stede, melder regjeringen på sine nettsider.