IB-linjene må sette nye karakterer

– Årets IB-karakterer er ukorrekte, slår Datatilsynet fast.
Trondheim katedralskole er en av skolene i Norge som tilbyr IB-program. 
        
            (Foto: Fredrik Karl Erik Holmberg/Wikimedia Commons)

Trondheim katedralskole er en av skolene i Norge som tilbyr IB-program.  Foto: Fredrik Karl Erik Holmberg/Wikimedia Commons

Datatilsynet griper inn i konflikten på IB-linjene og ber om at karakterene settes på nytt.

Flere av elevene på de videregående skolene som tilbyr International Baccalaureate (IB), har gått ned i karakterer. Bakgrunnen er at International Baccalaureate Organization (IBO), stiftelsen bak IB-systemet, endret karakterfastsettelsen i år på grunn av pandemien.

Eksamen veier tungt

– Elevene blir langt på vei satt i bås på bakgrunn av skolens historiske resultater, selv om alle elever er forskjellige. Samtidig kan karaktersettingen ha svært stor innvirkning på den enkeltes videre studier, karriere og liv. Dette er ikke rettferdig overfor elevene som har jobbet hardt og som nå ikke kommer inn på studiene de ønsket seg til, sier seksjonssjef Tobias Judin i internasjonal seksjon i Datatilsynet.

Vanligvis utgjør eksamen rundt 80 prosent av IB-elevenes endelige karakterer, men siden eksamen ble avlyst på grunn av korona, brukte IBO et automatisk system til å fastsette karakterene. Systemet brukte historiske data om tidligere elever ved samme skole i utregningen.

Kort frist

Datatilsynet har nå varslet IBO om at de vil bli pålagt å fastsette karakterene på nytt.

– Vi mener IBO har behandlet personopplysninger på en urettferdig måte, og at årets IB-karakterer er ukorrekte, skriver Datatilsynet.

I et forhåndsvarsel har tilsynet gitt IBO svarfrist til 14. august.

– Vi vil komme med et endelig vedtak i saken først etter at vi har vurdert IBOs eventuelle kommentarer til varselet, opplyser tilsynet.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Jobb utenfor UH-sektoren gir større trivsel

Ansatte med doktorgrad som arbeider i private og offentlige bedrifter er mer fornøyde enn dem som arbeider ved et universitet eller en høyskole.

Genusdoktrinen:

Hevder kjønnsforskere vil overstyre universitetene i Sverige

I en fersk bok hevdes det at svenske myndigheter driver fram en kjønnskamp ved universitetene.

Nesten 50 prosent økning i antall utestengelser på grunn av juks

Antallet studenter tatt for juks har skutt i været. Nesten 50 prosent flere er utestengt etter å ha blitt tatt for juks nå enn for et halvt år siden.

«Rasistisk» benk: – Markerer en viktig del av vitenskapens historie, sier UiO-rektoren

Bydelsutvalget i Gamle Oslo ønsker benken tilegnet Carl von Linné fjernet. For første gang uttaler nå UiO-rektor Svein Stølen seg om den "rasistiske" benken.