USA-oppholdet ga dem et nytt blikk på NTNU

Bedre vilkår for studentfrivilligheten på campus framover blir en av fanesakene til de nye studentrepresentantene i NTNUs styre.

Nye styremedlemmer: Både Simen Ringdahl og Mathilde Eiksund har vært på utveksling i USA. Da så de hva som i hvert fall er én av NTNUs styrker.
Publisert Sist oppdatert

- Campus er den tryggeste og beste arenaen å drive studentfrivillighet på i høst. Det er en unik kapasitet på areal der, sier Mathilde Sjøhelle Eiksund.

Simen Ringdahl er enig.

- Studentforeningene selv vet at fysiske møter er nødvendig for driften. At de får lov til å møtes, er kjempeviktig. Når så mange er hjemme, må de ha et sted å treffes fysisk. Det er superviktig, understreker han.

I dag får foreningene lov til å være på campus fram til klokka 20.00 hvis det er nødvendig drift. Begrensningene er satt på grunn av koronaviruset. Flere studenter har gitt uttrykk for at de vil være lenger på universitetsområdet.

De to studentene har nå fått en gyllen anledning til å tale studentenes sak, både i NTNUs styre og i ledergruppa til Studenttinget. Nå sitter de riktignok i NTNU-styret som enkeltpersoner, men de gir klar beskjed fra dag én: Styret skal bli minnet på hvor spesiell denne høsten er for studentene. De nybakte styrerepresentantene har tett kontakt med studentene og som studenter forstår de hvordan denne perioden med korona rammer frivillighet, utdanning og forelesninger.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Fellesnevner: Korsang

Simen Ringdahl og Mathilde Sjøhelle Eiksund kommer fra hvert sitt fagmiljø, hver sin by og er på ulike stadier i studieløpet. Likevel skal det vise seg at de to nye styrerepresentantene har mye til felles: De synger i kor, de har begge vært på utveksling i USA og har et brennende engasjement for studentpolitikk.

Simen Ringdahl kommer fra Skien og snakker østlandsk. Mathilde Sjøhelle Eiksund kommer fra Volda og har en...umiskjennelig trønderdialekt.

- Du er ikke den første som lurer på det. Det er et vanlig samtaleemne. Hver gang Mathilde sier hun er fra Volda, får hun spørsmålet: Er du sikker? ler Ringdahl.

De første barndomsårene bodde Eiksund i Trondheim før familien flyttet til Volda. Så godt hadde trøndersken festet seg at hun ikke skiftet dialekt.

- Men jeg skriver nynorsk, så jeg har noe fra Volda med meg, forteller hun.

Ringdahl har akkurat fullført en mastergrad i nanoteknologi og er sivilingeniør. Men han akter ikke å gi seg med studiene helt ennå. Planen er at når dette året med styrearbeid er over, så fortsetter han på NTNUs entreprenørskole for å ta en master nummer to.

Eiksund er nylig ferdig med en bachelor i statsvitenskap på Dragvoll og vil fortsette på master etter året i styret. Akkurat hvor det vil foregå, har hun ikke helt bestemt seg for ennå.

For begge var utvekslingsåret i USA lærerikt. Ringdahl var på Stanford i Silicon Valley og Eiksund på Berkeley. Ringdahl forteller at de fikk et annet blikk på NTNU og hva som er universitetets sterke sider. Eiksund fikk nye ideer og så hvordan NTNU er et universitet i verden.

Begge snakker varmt om studentfrivilligheten og er en del av den. Og her kommer neste fellesnevner for de to: Korsang. Eiksund har vært leder for Trondhjems Kvinnelige Studentersangforening og synger i Candiss, som er ei undergruppe. Ringdahl synger i mannskoret til nanoteknologi, AdamsEplekor, som han karakteriserer som noe mer lettbeint enn de to andre korene.

Han har også erfaring som fakultetstillitsvalgt og har vært aktiv i linjeforeninga Timini, hvor han blant annet organiserte en større studentkonferanse. Han har deltatt i to av gjengene på Samfundet. Eiksund kjenner også studentfrivilligheten gjennom aktiviteter på Samfundet og i Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond, SAIH.

Tok ordet på første styremøte

Torsdag 20. august deltok de som styremedlemmer i NTNUs øverste organ for første gang. De satt vis à vis hverandre, Ringdahl med erfarne Aksel Tjora og erfarne Kjersti Møller på hver side. Eiksund flankert av erfarne Kristin Melum Eide og erfarne Tim Torvatn. Alle med én meters avstand til hverandre som seg hør og bør så lenge koronaviruset ypper seg. Dagen før hadde de deltatt på styreseminaret sammen med en rekke ledere ved NTNU.

- Det var veldig kjekt. Særlig styreseminaret var det artig å få med seg. Da fikk vi møte hele ledelsen og bryte isen. Vi diskuterte temaer som studenter diskuterer i lunsjpausen, ytringsfrihet og internasjonalt samarbeid. Lærerikt, slår Eiksund fast.

Ringdahl forteller at de var ganske spente og gruet seg litt.

- Men så tenkte jeg på at vi hadde forberedt oss veldig godt og at det verste som kan skje, har vi sikkert tenkt på.

- Jeg dekket styremøtet som journalist og la merke til at dere ikke var redde for å ta ordet?

- Vi var kanskje litt redde, men det gikk fint likevel, konstaterer Eiksund.

- Så bra dere ikke merket noe, humrer Ringdahl.

De skryter av de andre styremedlemmene som var gode til å inkludere dem med øyekontakt.

- Jeg følte meg som et verdig medlem rundt bordet, sier Eiksund.

Veien til styrebordet var litt tilfeldig. Ringdahls erfaring som fakultetstillitsvalgt ga mersmak. Det ga ham ballast og lyst til å ta på seg et slikt verv. Året som utvekslingsstudent ga ham også et annet perspektiv på NTNU.

Eiksund forteller at hun hadde snust på vervet før, men da det ble etterlyst flere kvinnelige kandidater meldte hun seg til styrevalget. Kombinert med en faglig interesse for politikk og organisasjon, og for studentdemokrati så var styrevervet midt i blinken.

LES OGSÅ: Disse to skal inn i NTNU-styret

LES OGSÅ: Ingvill Stuvøy innvalgt i NTNU-styret

Bærekraft og frivillighet

De nevner to saker de spesielt brenner for: Bærekraft og å være en støtte for studentfrivilligheten i ei unormal tid.

- Vi vil jobbe for at NTNU kan utvikle seg til å bli et bærekraftig universitet. Vi vil bidra til at det tenkes bærekraft i saker som campussamling og utvikling av studieporteføljen, sier Eiksund.

Ringdahl forteller at bærekraft var noe de argumenterte for allerede på første styremøte, da de ønsket å gi det en mer sentral plass i utviklingsavtalen mellom NTNU og Kunnskapsdepartementet.

Og så er det studentfrivilligheten. Vi kommer stadig tilbake til den under intervjuet. Hvor stort det egentlig er dette med studentfrivillighet ved NTNU, fikk Ringdahl illustrert da han var på utveksling i USA. Ingen skjønte hva han snakket om da han sa at han kom fra Norwegian University of Science and Technology.

- Men da jeg sa NTNU, så hadde de hørt om oss. De kjente til Revolve og UKA. Da skjønte jeg at studentfrivilligheten er en av de sterkeste pilarene til NTNU.

Da er vi tilbake der vi startet. Studentforeningene kan i dag være på campus fram til klokka 20.00 hvis det er snakk om nødvendig drift. Det synes de er et veldig positivt steg. Men de håper at organisasjonene snart kan få være enda lenger på campus. De har allerede fått tilbakemeldinger fra studenter om at dette er en viktig sak for dem.

Eiksund viser til sin bakgrunn i studentkor. De strever med å finne nye øvingslokaler når de ikke kan være på campus lenger enn til klokka 20.00. Det begrenser dem som har sein undervisning, mener hun. Noen har forelesninger som begynner klokka 18.00. Skal koret ha ei fysisk generalforsamling, blir det et altfor kort tidsrom å avholde den på.

- Vi håper å fortsette å prate med NTNU om dette, og vi sitter i ledergruppa til Studenttinget. Å bidra til å legge trygge rammer for studentfrivilligheten, blir helt essensielt i høst, sier hun.

Fra styreseminar august 2020