Arbeiderpartiet vil gjøre det lettere for studenter å få barn

Studenter bør tjene opp rett til foreldrepermisjon, og studenter med barn bør få studiestøtte for alle årets måneder, mener Ap.
Nina Sandberg (Ap) mener regjeringen ikke har gjort nok for å oppmuntre folk til å få barn. Nå vil hun blant annet sikre studenter med barn 12 måneders studiestøtte. 
        
            (Foto: Arbeiderpartiet)

Nina Sandberg (Ap) mener regjeringen ikke har gjort nok for å oppmuntre folk til å få barn. Nå vil hun blant annet sikre studenter med barn 12 måneders studiestøtte.  Foto: Arbeiderpartiet

Dette er blant forslagene Arbeiderpartiet legger fram når de fredag presenterer sin nye strategi for høyere utdanning.

– Vi foreslår nå å innføre tolv måneders studiestøtte for studenter med barn. Det er åpenbart bra for studentene, som får stabilitet gjennom sommeren. Og det er bra for barna deres, som får muligheten til å ta ferie sammen med både mamma og pappa, sier stortingsrepresentant Nina Sandberg (Ap).

Hun har ledet arbeidet med den nye strategien.

Vil ha flere barn

Sandberg håper forslagene kan oppmuntre flere til å få barn tidligere.

Ap-politikeren viser til at statsminister Erna Solberg (H) har sagt seg bekymret for at det fødes for få barn i Norge til at velferdsmodellen kan videreføres. Den bekymringen deler Sandberg, men tilføyer:

– Hva gjør de for å følge opp?

Regjeringen har utvidet ordningen med foreldrestipend gjennom Lånekassen, slik at man kan få støtte hvis man får barn etter at man har fullført studiene, men før man får jobb. Ordningen gjelder inntil sju måneder etter at man var ferdigstudert.

– Det holder ikke, mener Sandberg.

Unngå en vanskelig situasjon

I tillegg til at studentforeldre skal få studiestøtte hele året, foreslår partiet at studenter skal tjene opp rettigheter til foreldrepermisjon og få betalt foreldrepermisjon i studietiden.

Sandberg kan ikke svare på om disse ordningene skal knyttes til Nav eller Lånekassen.

– Innretningen må vi se på sammen med studentens organisasjoner. Det viktige er at studenter ikke havner i en vanskelig situasjon om de får barn i studietiden, og at de kan ta permisjon som passer familien og likevel komme tilbake studieløpet etterpå. Det handler både om finansiering og tilpasninger fra utdanningsinstitusjonene, sier hun.

Studenter kan i dag få foreldrestipend i opptil 49 uker når de får barn. For å få støtten må du ha vært i en utdanning som gir rett til støtte fra Lånekassen i minst fire måneder før fødselen.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Oppfordrer til hjemmeeksamen

NTNU har oppfordret alle fagmiljøene til å endre eksamensform til hjemmeeksamen der det er mulig.

Thomassen klager NTNU inn for Sivilombudsmannen

Professor Øyvind Thomassen klager NTNU inn for Sivilombudsmannen for behandlingen han ble utsatt for i forbindelse med IHS-striden.

Mener forholdet mellom NTNU og Sintef gnisser

NTNU og Sintef konkurrerer om de samme oppdragene, prosjektene og forskningsmidlene, advarer direktør Magnus Langseth i SFI Casa ved NTNU.

NTNU vs Eikrem:

NTNU engasjerte to advokatbyråer

NTNU har benyttet seg av to ulike advokatbyråer i forbindelse med prosessen mot Øyvind Eikrem.