Bare hver femte student vil stemme på regjeringspartiene

Høyre får en oppslutning på 13,5 prosent i studentmålingen gjennomført for Universitas og NSO. Oppslutningen om regjeringspartiene har aldri vært så lav som nå.
769 studenter har svart på hvilket parti de ville stemt på om det var valg i dag. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG (Montasje))

769 studenter har svart på hvilket parti de ville stemt på om det var valg i dag.  Foto: KRISTOFFER FURBERG (Montasje)

Høyre er tredje største parti målingen. Både Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti legger seg foran, med henholdsvis 25,5 og 15,5 prosent, skriver Universitas.

For de øvrige partiene er oppslutningen som følger: Miljøpartiet De Grønne 12,1, Fremskrittspartiet 7,9, Rødt 7,8, Senterpartiet 7,0, Venstre 4,4, Kristelig Folkeparti 3,3 og andre partier 3,0.

Laveste noen gang

Det betyr at regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF får til sammen 21,2 prosent av studentenes stemmer, noe som er det laveste samlede antallet for regjeringspartiene siden målingen startet opp i 2014.

Høyres Henrik Asheim viser til at partiet har gjort det bra på de siste meningsmålingene, også blant de yngre velgerne.

–⁠ Men denne målingen er på ingen som helst måte et tall jeg er fornøyd med, og Høyre skal jobbe hardt fremover for å skape flere jobber, kutte klimagassutslipp og inkludere flere i arbeidslivet, sier Asheim.

Støre fornøyd

Ap-leder Jonas Gahr Støre er derimot naturlig nok godt fornøyd med målingen. Han tror resultatet må ses i sammenheng med hvordan koronapandemien har påvirket studentene.

–⁠ I en tid med mye usikkerhet tror jeg verdier som sterke fellesskap, små forskjeller og en velferdsstat som er der når du trenger den, er kjennetegn ved Arbeiderpartiets politikk som studenter verdsetter, sier Støre til Universitas.

SV-leder Audun Lysbakken tror partiets klimapolitikk appellerer til unge velgere.

–⁠ SV er et parti for både rettferdighet og miljø, det tror jeg er noe som gjør oss populære blant studentene, sier han.

Det er Sentio som har utført målingen på vegne av Universitas og Norsk Studentorganisasjon (NSO). 769 respondenter har svart på spørsmålet om partipreferanse.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UA mener:

Dekantilsettinger: Utvalget av kandidater er for skrint

Prosessen med å ansette prorektorer er avsluttet. Snart skjer tilsetting av NTNUs dekaner. Sikrer dagens ordning at man får et godt nok utvalg av kandidater? Tja.

Gjesteskribenten:

Jeg valgte å si nei til cellegift

Mitt såkalte valg var jo ikke noe som ble gitt meg. Det oppsto fordi jeg stilte spørsmål.

- Hvorfor er det viktig å diskutere medvirkning?

- Debatten om medvirkning kommer aldri opp ved utenlandske universiteter. Hvorfor er den så viktig i Norge? spurte eksternt styremedlem Maria Strømme.

PST: Kina og Russland spionerer på norsk oljeteknologi

PST mener russiske, kinesiske og andre lands etterretningsorganisasjoner henter informasjon om den Norske oljesektoren.