– En festdag for trondheimsstudentene!

Først spyttet Velferdstinget inn 35 millioner i nybygg-prosjektet, så la NTNU de resterende 40 millionene på bordet. Nå kan Samfundets medlemmer endelig slippe jubelen løs.

“Tusen takk” var det første leder for Samfundet, Karen Mjør hadde å si da hun og rektor Anne Borg møttes foran Studentersamfundets hovedinngang torsdag. Rektoren mottok både blomster og bok om Ukas historie i takkegave.
Publisert

I forrige uke kom nyheten om at Velferdstinget vedtok et tilskudd på 35 millioner kroner til nybygg-prosjektet, hvor det er planlagt en utvidelse av dagens Samfundet-bygning østover på fengselstomta i retning Gløshaugen.

Torsdag denne uken kom den overraskende nyheten om at NTNU legger 40 ekstra millioner på bordet. Dermed har Studentersamfundet nok finansiell sikkerhet til å igangsette byggingen.

Nyheten kom bardust på alle trondheimsstudentene, inkludert Samfundet-lederen selv.

– Jeg var midt i eksamenslesingen da jeg ble gjort oppmerksom på nyheten i Universitetsavisa. Det var mildt sagt et kjekt avbrekk fra pensum, sier leder av Samfundet, Karen Mjør.

– Hva var de første tankene som poppet opp?

– Jeg tenkte først at journalisten måtte ha skrevet feil. Jeg måtte iallfall plukke opp telefonen og ringe NTNU for å dobbeltsjekke. Heldigvis var det ingen feil.

Les også: NTNU med 40 millioner til Samfundet

Studentenes eget bidrag ble avgjørende

Mjør og NTNU-rektor Anne Borg møttes utenfor Studentersamfundet torsdag, og Mjør overrakte blomster og gaver til rektor som takk fra Samfundets medlemmer.

– Dette er en festdag for trondheimsstudentene. Planer om nybygg ble først nevnt allerede i 1953, og de siste årene har vi vært nærmere å realisere planene enn noensinne. Det har blitt lagt fylling i Nidelva, og vi har samlet inn innskudd her og der, men så langt har vi ikke kunnet garantere at planene blir realisert. I dag kan jeg endelig si til alle medlemmer og studenter: Nå blir det nybygg!, sier Mjør med et stort smil.

Borg erkjenner at tilskuddet som ble gitt til prosjektet av Velferdstinget og studentene selv i forrige uke, var avgjørende for at disse 40 millionene ble lagt på bordet.

– NTNU har allerede bidratt med 30 millioner kroner fra før, samt bidratt økonomisk til fyllingen i Nidelva. Da nyheten kom i forrige uke om at Velferdstinget og studentene bidro med 35 millioner, så ble det veldig tydelig hvor mye som stod igjen i budsjettet før byggingen kunne starte, sier hun.

– Det har vært en spesiell tid for Samfundet også, og med de økonomiske konsekvensene pandemien fører med seg så kunne det blitt vanskeligere å samle inn midler fra andre aktører. NTNU-ledelsen fant ut at vi hadde mulighet til å bidra med siste rest, og det var en mulighet vi har valgt å benytte oss av.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Skal sikre en god studietid for “hele studenten”

Det har vært mye fokus på studentenes mentale helse dette semesteret, og Borg mener det derfor er viktig at NTNU er med på å rigge for framtiden.

– Vi skal sikre en god studietid for den framtidige student. Og da mener jeg ikke bare den studerende studenten som leser pensum og deltar i forelesninger, men også studenten som har et sosialt liv ved siden av studiene. Hele studenten.

Borg mener Samfundet spiller en viktig rolle i studentbyen Trondheim, og med et nybygg kan de sørge for et enda bredere tilbud til trondheimsstudentene.

– Vi har hatt tett kommunikasjon med styret på Samfundet gjennom hele prosessen, og vi er stolte av å kunne bidra med de resterende millionene som gir Samfundet den finansielle tryggheten de behøver. Studentersamfundet er en bærebjelke i studentbyen Trondheim som vi må bevare, sier hun.

Da Borg orienterte styret torsdag understreket hun at NTNU skal jobbe for å oppnå så gode tilbud som mulig også i Gjøvik og Ålesund.

– Men akkurat i dag er det trondheimsstudentenes dag, sier hun.

Gir en uvurderlig trygghet

Det gjenstår fortsatt noen millioner for å nå det foreløpige budsjettet, men det siste tilskuddet fra NTNU gjør jobben med å anskaffe siste rett betraktelig enklere, ifølge Mjør.

– Det gjenstår litt midler som må inn, men disse 40 millionene gir oss den nødvendige og uvurderlige tryggheten vi behøver, og nå kan vi fastslå at spaden går i jorda november neste år, sier hun.

Mjør sier dette tilskuddet er et utrolig viktig og positivt signal om at NTNU tar sine studenter på alvor.

– NTNU har vært med oss helt fra starten av planleggingsprosessen, og vi på Samfundet kunne ikke vært mer takknemlig for samarbeidet, sier hun.

– Det har ikke gått mange timene siden nyheten sprakk, men har du fått noen reaksjoner fra Samfundets medlemmer ennå?

– Det har faktisk vært overraskende mye respons. De siste timene har flere frivillige sendt meg meldinger og spør om dette er sant. Det er vanskelig å sette ord på hvor stort dette er for Samfundet og medlemmene her.

Fra 20 til 35 millioner

Tilskuddet som ble vedtatt av Velferdstinget for en drøy uke tilbake hadde også en overraskende vri.

– Beløpet som var oppe til behandling var originalt på 20 millioner kroner, inntil en av representantene i Velferdstinget stilte et endringsforslag som til sammen la 15 millioner ekstra i potten, sier Mjør.

Les også: Velferdstinget gir 35 millioner

– Kom dette endringsforslaget overraskende på deg?

– Nei, jeg visste om det på forhånd, men jeg må innrømme at jeg ikke trodde det kom til å gå gjennom. Det viser at Velferdstinget har tro på tilbudet vi gir studentene, og ser viktigheten av hva vi driver med, sier Mjør.

– Tidenes julegave

Det har vært et spesielt år også for Samfundet. Etter å ha stengt dørene i mars, for så å åpne med strenge restriksjoner i august, valgte Samfundet å stenge dørene tidligere enn vanlig i november.

Les også: Samfundet stenger dørene.

– Presset var enormt på de som jobber her, både med tanke på å holde gjestene trygge fra smittefare og det å selv risikere å bli smittet på jobb. Selv om det ikke var noen tilfeller hvor personer ble smittet på Samfundet, var det flere runder hvor frivillige måtte i karantene fordi smittede gjester kom innom. Det endte med at flere syntes det var ekkelt å gå på jobb. I tillegg gjorde regjeringens oppfordring om at alle burde holde seg mest mulig hjemme at vi valgte å stenge for semesteret.

Mjør sier det var utrolig godt å kunne få så gode nyheter på tampen av 2020.

– Dette ble en utrolig god avslutning på et spesielt år. Selv om vi mener det var riktig av oss å stenge så tidlig som vi gjorde, så var det ordentlig kjipt å måtte gjøre det. Disse tilskuddene gjorde at vi kunne avslutte semesteret på en positiv måte. Dette var tidenes julegave.

Kan huse 2000 flere studenter hver dag

Mjør ser tilbake på året som snart er omme, og mener at planene om nybygg aldri har vært viktigere.

– Flere studenter sier de savner å møtes sosialt, og jeg tror det også er litt av grunnen til at vi fikk mer penger enn vi opprinnelig ba om av Velferdstinget. Pandemien har vist viktigheten av bredt tilbud av møteplasser for studenter.

Ensomhet blant studenter har vært et tema i mange år, men spesielt i 2020. Mjør håper en utvidet samfundsbygning kan bidra til å forbedre studentenes hverdag.

– Et nybygg vil utgjøre en stor forskjell i studiehverdagen i Trondheim. Med nybygget kan vi huse 2000 flere studenter hver dag i uken, og kan gjøre Samfundet mer tilgjengelig for hele studentmassen og ikke bare deler av den.

De mottar for eksempel flere henvendelser fra linjeforeninger som ønsker å arrangere revy på Samfundet, forteller Mjør.

– De henvendelsene må vi dessverre avslå siden vi behøver den plassen vi har til egne arrangementer. Jeg håper Samfundet i framtiden kan være et sosialt tyngdepunkt for alle studenter i Trondheim.

Har kjent ekstra på plassmangelen i år

Mjør sier at Samfundet har strukket seg så langt som mulig dette semesteret for å ha et tilbud til studentene.

– Den største utfordringen har kanskje vært all den kjernevirksomheten som vi måtte legge til side. Fullpakkede og energiske stå-konserter for eksempel, har ikke vært mulig å arrangere. Heldigvis har vi kunnet kompensere med et bredt tilbud av spesialtilpassede arrangementer som kunne gjennomføres innenfor smittevernreglene.

– Har dere kjent ekstra på plassmangelen dette semesteret med tanke på restriksjoner på antall besøkende og lignende?

– Uten tvil! Om vi skulle holdt åpent under de nye retningslinjene som kom i november kunne det maksimalt vært 72 personer i Storsalen, og det hadde vært litt stusselig, sier hun.

Kan se fram mot 2023

Mjør og resten av Studentersamfundet ser nå framover mot neste år. Vaksinenyheter gir et lys i tunnelen, men det er ikke tvil om at vårsemesteret også vil være preget av restriksjoner.

– For vårsemesteret håper jeg vi kommer tilbake til nivået vi hadde i september, hvor vi kan ha 200 personer på konsert uten at setene må være festet til gulvet. Så håper jeg at UKA kan gjennomføres så nært normalt som mulig i oktober 2021. Det hadde vært utrolig synd for både nåværende, framtidige og tidligere studenter om det ikke kan gjennomføres.

Studentene har vært en utsatt gruppe under pandemien, og spesielt de som startet på studiene i år har fått en svært annerledes studiestart.

– Førsteårsstudentene dette semesteret har hatt det tøft. Samtidig blir de blant de første studentgenerasjonene som får oppleve nybygget. Jeg håper et bedre og mer samlet studenttilbud i 2023 kan bøte på den kjipe studiestarten i 2020.

Både Mjør og Borg er godt fornøyde med avtalen, og ser fram til byggingen starter.

– Jeg har bare ett personlig ønske i retur, skyter Anne Borg inn avslutningsvis.

– Og det er at jeg blir invitert når det første spadetaket tas på fengselstomta i november.

– Det skulle bare mangle, sier Mjør og ler.

Journalisten spør, kanskje litt frekt, om rektor ønsker å ta det første spadetaket selv. Borg rister bare på hodet.

– Nei, det mener jeg samfundslederen skal gjøre. Dette er tross alt studentenes hus.