Trenger flere norske venner

Buddy-programmet etterlyser norske studenter. Mer enn dobbelt så mange internasjonale studenter har meldt seg for å få en norsk venn, som det er nordmenn som vil ha en venn fra utlandet.

- Anbefales. Det er kult, det betyr nye venner og en åpen dør inn til et internasjonalt vennenettverk, sier Frederik Strand Sardinoux, en av NTNUs mest drevne buddyer.

Handlingsplan for inkludering

Buddy-programmet er ett av tre satsingsområder i en splitter ny handlingsplan som skal få flere internasjonale studenter til å føle seg inkludert i Trondheim. I disse dager kommer det rundt 1 400 av dem til byen. Planen forsøker å svare på de til dels store utfordringene som kom frem i en større undersøkelse høsten 2009. Da planen nylig ble presentert, var buddyene med blant godt over tyve aktører som jobber for å lette situasjonen for utenlandske studenter.

Trenger flere norske

- Alle som kommer til et nytt sted, ønsker å finne nye venner, få innsikt i kulturen og bli en del av et miljø. Vi vil skape vennskap på tvers av kulturer, sier Iris Maria Makridis, som i sommer har hatt ansvaret for å forbedre programmet og pusse opp profilen.

Hun utfordrer flere norske studenter til å bli med. I skrivende stund har de 179 utenlandske studenter, og 77 norske. Makridis tror ikke det er likegyldighet overfor andre kulturer, eller at norske studenter har nok med å mingle med sine egne, som er problemet.

- Det er mange som ikke vet at vi eksisterer, vi jobber med å spre budskapet, sier Makridis.

Matches i september

Erasmus Student Network er ansvarlige for buddyprogrammet. I sommer har de sendt epost til norske studenter som selv har vært på utveksling med oppfordring om å melde seg. De har også side på Facebook, som stadig får nye tilhengere. I september skal de som har meldt seg matches best mulig etter språk, campus, interesser og kjønn.

Som norsk buddy får du muligheten til å bli kjent med nye kulturer, lære et nytt språk eller praktisere et språk du allerede kan, samt bli en del av det internasjonale studentmiljøet. Franske Charles Edmond Francois kom til Trondheim for to år siden, fikk en buddy og ble raskt sosialisert inn studentlivet. Nå skal han bidra til å inkludere nye som kommer.

- Jeg har kastet meg ut i alt, et slik sosialt nettverk hjelper mye, sier han på godt norsk.

Underveis har arkitektstudenten engasjert seg i International Students Union i Trondheim, og i Erasmus Student Network. Nå jobber han i markedsføringsgjengen for UKA.

Vil være med på alt

Frederik Strand Sardinoux vært buddy med studenter fra Tyskland, Frankrike og Italia. Han tror mange har feil oppfatning av hva Buddy-opplegget er.

- Det er ikke jobb, det er bare tilbud om vennskap og kanskje litt praktisk hjelp, sier Frederik, som gjennom sine buddyer har fått et nytt, internasjonalt nettverk av venner.

I fjor sommer reiste han på interrail i flere uker, og bodde seg gratis gjennom en rekke land hos nye venner. Hans erfaring er at de internasjonale studentene er åpne og vil være med på alt, bare det ikke koster for mye. De vil bli kjent med flest mulig nordmenn, og kan bidra til at nordmenn ser på seg selv, byen og landet sitt med helt nye øyne.

- De blir fort begeistret for ting vi tar for gitt. Selv har jeg gjort ting jeg ikke har gjort før, for eksempel reist til Geiranger, sier Strand Sardinoux.

Handlingsplan for inkludering

Selv om utenlandsstudentene ikke er noen ensartet gruppe, viste rapporten fra 2009 at en del opplever ensomhet og mangel på inkludering. Spesielt ikke-vestlige studenter kan kjenne på hjemlengsel og har bekymringer for famile og forhold hjemme. Språkbarrierer forklarer noe av ensomheten, men også festkultur preget av høyt alkoholkonsum gjør det vanskelig for mange å delta. For noen går situasjonen på selvbildet og psyken løs.

Nettportal og studentaktivitetssenter

Godt over tyve representanter for de ulike lærestedene i Trondheim, Velferdstinget, kommunen, SiT og ulike studentorganisasjoner har jobbet sammen om den nye handlingsplanen. I tillegg til satsing på Buddy-propgrammet er mer og bedre informasjon blant de prioriterte tiltakene. Bruk av sosiale medier er viktig, og all informasjon utenlandske studenter måtte trenge skal samles og koordineres via StudiebyEns nettportal.

I tillegg til virtuell satsing, reåpner SiT Moholt Aktivitetshus som studentaktivitetshus og tverrkulturell smeltedigel. Her har man kafe fire kvelder i uka. Videre er ulike kulturarrangement i samarbeid med ulike studentorganisasjoner blant de mange tiltakene. Alt er basert på frivillig innsats og det er et alkoholfritt sted. I følge SiT er det en lang kø av frivillige som vil være med å gjøre senteret til en felles møteplass for norske og utenlandske studenter.

Flere helsetiltak

Handlingsplanen er også rettet mot studentenes mentale og fysiske helse. Målet er at de som sliter skal få nødvendig og profesjonell hjelp. Informasjon om de ulike helsetilbudene må bedres, og kapasiteten i hjelpeapparatet økes. Tiltak for å få flere inn i idrett og fysisk aktivitet, samt mat og ernæring er også med.

Da planen ble presentert, berømmet velferdsdirektør Anders Stenvig i SiT samarbeidet mellom de ulike organisasjonene og frivillighetskulturen. Han sa at kraft, energi og gjensidig inspirasjon hadde preget arbeidet, og at det lovet godt for fortsettelsen.

- Mye er i oppstarten nå, men vi har mer å gjøre, sa Stenvig. .

En ny helse og velferdsundersøkelse blant internasjonale studenter vil bli gjort i 2013. Da kommer svarene på om tiltakene har hatt noen effekt.

Vennskap på tvers. - Alle som kommer til et nytt sted, ønsker å finne nye venner, få innsikt i kulturen og bli en del av et miljø. Vi vil skape vennskap på tvers av kulturer, sier buddyene Iris Maria Makridis, Charles Edmond Francois og Frederik Strand Sardinoux (til høyre)

Vennskap på tvers. - Alle som kommer til et nytt sted, ønsker å finne nye venner, få innsikt i kulturen og bli en del av et miljø. Vi vil skape vennskap på tvers av kulturer, sier buddyene Iris Maria Makridis, Charles Edmond Francois og Frederik Strand Sardinoux (til høyre)

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Jenter til makten i Velferdstingets nye ledelse

Den nye ledelsen til Velferdstinget består av Ragnhild Karlsen Dalslåen, Stine Johannessen og Martine Lysebo.

Disse fem studentene stiller til NTNUs styre

Her kan du bedre kjent med kandidatene.

Råd fra dagens to representanter

- Stem på noen du tror har samme verdisett som deg, anbefaler Christoffer Vikebø Nesse.

Mange sivilingeniører og naturvitere står uten jobb

Ferske mastere innen teknologi og realfag sliter med å få relevante jobber. Mannlige sivilingeniører og kandidater med innvandrerbakgrunn strever mest, viser ny undersøkelse fra Nifu.