Studenter for rent vann

Studenter fra NTNUs Eksperter i Team gir drahjelp til polfarerne Liv Arnesen og Ann Bancrofts prosjekt “Access water 2012”. I november skal de to lede et team på seks kvinner fra seks kontinenter på en 80-dagers ekspedisjon til Sydpolen. Hver kvinne representerer ulike utfordringer når det gjelder vann. De kaller det en reise fra håp til handling.

Hensikten med ekspedisjonen er å øke den globale bevisstheten rundt rent vann som en stadig knappere ressurs. De to eventyrerne, begge utdannet lærere, jobber også med et oppsøkende program og et undervisningsopplegg. Målet er å skape mest mulig blest og engasjere flest mulig til å bli med å løse den globale vannkrisen.

Målet er å nå to millioner klasserom, og 50 millioner barn og unge med kampanjen Access Water 2012".

Gjennom de tre siste ukene har budskapet deres i allefall nådd deler av NTNU med full tyngde. Vårens utgave av det tverrfaglige emnet “Eksperter i Team” (EiT) jobber med tematikken “bærekraft - "Technoport Mission Rio”. Oppdraget er å løse klimaproblemer ved bruk av bærekraftig teknologi, rettet inn mot FNs klimakonferanse i Rio de Janeiro i sommer.

Kick Off for dette var 6. januar. De fleste av teamene skal jobbe gjennom våren med sine prosjekter, men de såkalte intensivlandsbyene har bare tre uker før de skal levere ferdig konsept. Torsdag og fredag presenterte flere av dem det de har fått til.

UA besøkte innbyggerne i landsbyen “Water! Social Change through new media", som består av fem arbeidsgrupper. Landsbyleder er professor Letizia Jaccheri (IDI), og de har nettopp Liv Arnesen som oppdragsgiver.

Kraftig vekker

884 millioner mennesker har ikke tilgang til rent vann. Hvert 20 sekund dør et barn grunnet urent og dårlig vann. Hver dag bruker kvinner i Afrika til sammen 200 millioner timer på å hente vann.

Disse, og flere nedslående fakta om den globale vannsituasjonen er hentet fra den splitter nye nettsiden “kompetansedråper for rent vann”. Bak står seks masterstudenter fra seks ulike studieretninger. De siste ukene har de blitt ristet kraftig sammen i intensivlandsbyen i rom 454 i IT-bygget på Gløshaugen.

- Vi var selvfølgelig klar over at det er problemer med tilgangen på vann mange steder. Men jeg tror ingen av oss visste hvor ille situasjonen egentlig er, sier Mari Thorsen, en av studentene i gruppen som har tatt navnet “mimøse”.

Navnet er satt sammen av forbokstavene til studieretningene de går på, og mer tverrfaglig kan det nesten ikke bli: Musikkutøvende, idrettsvitenskap, medievitenskap, økonomi, sosiologi og energi og miljø ingeniør.

- Prosjektet har absolutt vært en vekker. Jeg ante for eksempel ikke at nesten én milliard mennesker ikke har tilgang på rent vann. Heller ikke at kvinner i Afrika bruker så enormt mye tid på å skaffe vann, sier Andreas Ødegård.

Som ringer i vann

Gruppen har laget en nettside med fakta om den globale vannsituasjonen. Der finner man også en liten film som ender opp som en interaktiv oppfordring. Alle som vil kan skrive hvem eller hva de er på et hvitt ark, føye til ordene “for rent vann”, ta et bilde av seg og så laste det opp på nettsiden. Mimøse lover å fortsette å drifte siden etter at EiT-prosjektet er over, og håper dette kan være starten på en kjedebevegelse for bevisstgjøring rundt vann.

De oppfordrer også besøkende til å støtte opp om Access Water 2012 og organisasjoner som water.org

- Vi vil at folk engasjerer seg, og oppfordrer alle de kjenner til å gjøre det samme. Målet er at dette bare skal fortsette. På den måten får vi økt bevisstheten om at det er en vannkrise i verden, sier Petter Tinholt.

Landsbyleder professor Letizia Jaccheri er glad for engasjementet og imponert over studentene som nå gjør felles anstrengelse med polfarerne Arnesen og Ann Bancroft.

- Jeg skulle nesten ønske jeg var student igjen og fikk lov til å fordype meg i et prosjekt som dette, sier Jaccheri, hvis hovedfelt er digital kunst.

Hun oppfordrer gruppene til å sende sine bidrag til Rio-konferansen som arrangeres på Gløshaugen i april. Det beste bidraget får være med miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til den viktige FN-konferansen Rio+20 i juni.

Rent vann - hardt arbeid

Gruppen “Trå for vann” har utviklet et sykkelbasert interaktivt spill. Det viser hvor hardt man må jobbe rent fysisk for å skaffe seg en liter vann i ulike deler av verden. En ergometersykkel er koblet til en pc. Skjermbildet har en animert karakter som entusiastisk oppfordrer til innsats for å fylle en sylinder opp med vann. Spillet viser at bunadskledte Ola Nordmann knapt trenger pedalkraft for å fylle sylinderen, mens jobben blir tyngre og tyngre om du beveger deg til Afrika – eller gjør som Liv Arnesen og tar skiene fatt i Antarktis.

En annen gruppe, "Aquarius" ,prøver å vekke interesse gjennom en nettside som problematiserer eierskapet til vann. De bruker bilder, lyd og video for å vekke følelser og for å få folk til å reflektere over hvem som egentlig eier vannet.

Gruppen “I India drikker alle saltvann “ har laget en vakker e-bok. Den er basert på foto relatert til vann, ledsaget av små barnehagebarns korte, og meget poengterte refleksjoner rundt det våte element.

Vill etter vann

"Vill etter vann" er et webbasert spill testet for mellomtrinn i grunnskolen. Hovedkarakteren er den knallblå “Dråpa”, som tar en gjennom spillet hvis mål er å bevisstgjøre barn. Ved å klikke seg inn i ulike land får en masse informasjon om vannsituasjonen. Spilleren kan velge handlinger som gir opptjente gullmynter – som igjen kan brukes på tiltak som gir spillerpoeng. Den som klikker seg inn i Brasil får vite mye om landet, og hva det gjør for å bedre tilgangen på vann. I tillegg får hun vite at det er her den store FN-begivenheten i 2012 finner sted. Rio+20, FNs konferanse om bærekraftig utvikling foregår nettop i Rio de Janeiro i juni 2012.

Oppdrag Rio

“Målet er å få verdens toppledere til å bli enige om hvordan hver og en kan bygge landet sitt mest miljøvennlig. De siste tjue årene har verden blitt rikere, og flere millioner mennesker er ikke lenger fattige. Samtidig har utviklingen ført til miljøødeleggelser og klimaendringer”, heter det i teksten.

Studentene fletter videre inn at “Norge er opptatt av at Rio+20 skal bli en suksess. Det er et mål at verdens land blir enige om å støtte fattige lands rett til økonomisk vekst og velferdsutvikling. Samtidig må man ta hensyn til klimaet og naturen. Dette er noe Norges miljø- og utviklingsminister Erik Solheim jobber for".

Til slutt heter det: "Studentene i Trondheim jobber også mot dette ved å lage prosjekter om klima, vann og bærekraftig utvikling. Spillet du spiller nå, er et Mission Rio-prosjekt”.

Landsbyleder Letizia Jaccheri sier at de oppfordrer gruppene som har laget interaktive spill til for eksempel å kontakte nyskapingsinitiativet Innovator.

- Det er alltid et mål for oss å koble studentene til andre aktører. Det er motiverende å vite at man er en del av en større verden, jeg synes i allefall det, smiler Jaccheri, som roser studentene for kompetansen de har, for innsatsen, samarbeidsviljen - og evnen.

Er med. Alexandra Angeletakis er med på massebevegelsen, studentene forsøker å få til. Marie Thorsen fotograferer, mens Petter Tinholt holder orden på pc´en.
(Foto: Sølvi W. Normannsen)

Er med. Alexandra Angeletakis er med på massebevegelsen, studentene forsøker å få til. Marie Thorsen fotograferer, mens Petter Tinholt holder orden på pc´en. Foto: Sølvi W. Normannsen

Eksperter i Team Technoport mission Rio"
  • Onsdag 11. Januar var det offisielt kickoff for Technoport Mission Rio, som inngår i årets Eksperter i Team, NTNUs tverrfaglige masteremne.
  • Rundt 800 studenter deltar i satsingen, som skal jobbe med å løse klimaproblemer ved bruk av bærekraftig teknologi opp mot FNs klimakonferanse i Rio de Janeiro i sommer.
  • I EiT foregår læringen i enheter som kalles landsbyer. Alle fakultetene ved NTNU tilbyr landsbyer.
  • Hver landsby er en klasse med 20-30 studenter med ulik fagbakgrunn, som igjen deles i mindre grupper. t 39 landsbyer som jobber frem mot den store Technoport-konferansen på Gløshaugen 18. april, som vil samle store kapasiteter på klimaområdet.
  • I alt er det 39 landsbyer i år, 27 av dem er involvert i "Oppdrag Rio"-prosjektet.
  • Studentene i alle landsbyer har samme læringsmål - og form, men jobber med ulike tema.
  • Det finnes to typer landsbyer: Intensive og langsgående.
  • I de intensive gjennomføres undervisningen hver dag i tre uker i januar.
  • I de langsgående landsbyene er det undervisning hver onsdag i vårsemesteret.
  • De 15 intensivlandsbyene presenterte sine prosjekter 26 og 27 januar.
Access Water 2012. Kvinner mot sydpolen for å få global oppmerksomhet om vannkrisen.

Access Water 2012. Kvinner mot sydpolen for å få global oppmerksomhet om vannkrisen.

Dråpa. Webbasert spill som skal gjøre barn bevisste på vann.

Dråpa. Webbasert spill som skal gjøre barn bevisste på vann.

Interaktive. Medievitenskapstudent Marie Thorsen går rundt med lommekamera og fotograferer alle som vil... for rent vann.
(Foto: Sølvi W. Normannsen)

Interaktive. Medievitenskapstudent Marie Thorsen går rundt med lommekamera og fotograferer alle som vil... for rent vann. Foto: Sølvi W. Normannsen

Fornøyd. Professor Letizia Jaccheri er landsbyleder på niende året, og fortsetter å la seg imponere over hva studenter i EiT greier å skape.
(Foto: Sølvi W. Normannsen)

Fornøyd. Professor Letizia Jaccheri er landsbyleder på niende året, og fortsetter å la seg imponere over hva studenter i EiT greier å skape. Foto: Sølvi W. Normannsen

Biologistudent Vegard Bråthen tråkker til for rent vann.
(Foto: Sølvi W. Normannsen)

Biologistudent Vegard Bråthen tråkker til for rent vann. Foto: Sølvi W. Normannsen

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

«Å glemme krever altså arbeid»

Hva er innovasjon? Vi forstår mer om vi kikker nærmere på termodynamikkens mekanismer, argumenterer pinsehelgens gjestekommentator, som etterlyser et «Thermodynamics of Innovations.»

Universiteter som foretak: Motstanden brer seg

I et opprop går Forskerforbundet ut mot Regjeringens åpning for å innføre foretaksmodellen ved landets universiteter og høgskoler. De er ikke alene om å markere motstand.

Ytring:

Forskerforbundet sier nei til foretaksmodell

Forskerforbundet, både nasjonalt og ved NTNU, går imot en organisering av universiteter og høyskoler som foretak.

Mener regjeringen legger regningen på studentene

Med revidert statsbudsjett kom også økte kostnadsrammer og tilskudd til bygging av studentboliger. Men leder Thomas K. Eriksen i Velferdstinget mener det i praksis vil bli dyrere for studentene.