Psykiske vansker:

En lykkelig slutt

Han stengte seg inne i fem måneder og var arbeidsledig i flere år. I dag er han ferdigutdannet og i jobb. Arild Mathiassen priser seg lykkelig over at han fikk hjelp av Studier med støtte.

Det er eksamen i anatomi. Arild Mathiassen er fersk student og nå skal han ha sin første eksamen. Med en kraftanstrengelse går han inn i eksamenslokalet. Et klasserom. Det er fryktelig ubehagelig å være der. Fins det noen retrett? Hva hvis han ramler om fordi han er så sliten? Det er vanskelig å konsentrere seg og huske det han har lært. Alt handler om å makte å holde seg i rommet.

Han stryker til eksamen.

Tappet for krefter

- Jeg brukte mange krefter på å være redd. Det er som om energien lekker ut av meg hele tida. Jeg brukte like mye tid på å være redd som å studere og få med meg det faglige, forteller Mathiassen i dag når han skal fortelle om den første tida som student.

Studier med støtte

Da Mathiassen kom inn på Vernepleierstudiet ved Høyskolen i Sør-Trøndelag, søkte han psykologtjenesten til SiT om hjelp. Han fikk avslag, men de tipset ham om Studier med støtte, og der fikk han plass.

- Uten SMS og Gisle Marhaug hadde jeg gitt opp studiene, slår han fast.

De to ansatte i Studier med støtte tilbyr rådgiving, støtte og tilrettelegging i studiehverdagen for studenter som sliter med psykiske problemer. SMS er et samarbeid mellom NAV, HIST, NTNU og Studentsamskipnaden.

LES MER: Om Studier med støtte

Å utfordre angsten

Arild Mathiassen lider av panikkangst med agorafobi. I lange perioder var det å gå ut av døra og bevege seg i det offentlige rom ei enorm belastning. Å ta bussen eller gå i butikken likeså.

Lidelsen fikk han i voksen alder. Han var yrkesaktiv i mange år og hadde en jobb der posttraumatisk stress var en del av bildet. I 2003 mistet han jobben på grunn av omstilling, men mener at han var psykisk syk før han ble arbeidsledig. Det skjedde gradvis.

- Angst er tveegget. På samme måte som den kan drive deg fremover, kan den tvinge deg til å bli passiv. Utfordrer du angsten, slår den kraftig tilbake. Å være psykisk syk handler mye om skam. Jeg prøvde å presse meg litt til, og litt til, og enda litt til. Det var en bøyg å innse at jeg trengte hjelp, forteller han.

Stenger seg inne

I starten etter at han blir arbeidsledig, sitter han hjemme i nesten fem måneder uten å tørre gå ut. Når han etterhvert beveger seg utenfor husets fire vegger, bruker han mye tid på å ha en vei hjem. Komme seg i sikkerhet. Retrettmuligheten.

Han går til behandling hos psykolog. Rett etter at timen er over, begynner han å grue seg til neste time.

Panikkanfallene kommer som lyn fra klar himmel. Han spenner alle musklene, etterpå kjenner han seg mørbanka og kroppen er helt utslitt. Sånn var det før. Nå er det mer snakk om angst enn panikkanfall. Han kjenner igjen symptomene og kontrollerer lidelsen bedre. Kognitiv terapi har også hjulpet.

Tøffe overganger

På nyåret i 2009 kontaktet han Studier med støtte. Da hadde han gått på Voksenopplæringa et par år for å få generell studiekompetanse før han begynte på HiST.

- Å studere var kjempetøft! Men det handlet om å velge ei ny retning, og det var en slags terapi. Jeg kunne gjøre noe annet enn det jeg har gjort før, sier Mathiassen.

- Alle overganger er tøffe. Nye miljøer og ny hverdag. Da må jeg anstrenge meg veldig, og blir sliten.

Prosjektleder Gisle Marhaug i SMS blir en viktig samtalepartner for Mathiassen. Det er viktig å ha noen å prate og lufte tanker med. Rydde ting på plass, gi en oversikt. Få et annet syn på saker og ting.

Tilrettelegging

Marhaug hjelper ham med å tilrettelegge eksamen og være i kontakt med HIST. Han får mulighet til å ta opp anatomieksamenen på nytt, og får sitte i et eget rom. Seinere blir det lagt til rette slik at han får forlenget tidsfristene på alle eksamener, inkludert bacheloreksamen.

Mathiassen deltar i ei kollokviegruppe og trives godt sammen med medstudentene.

- Det var ei utrolig fin kollokviegruppe. Jeg var åpen om min psykiske lidelse, og det hjalp. Jeg fikk også et panikkanfall sammen med dem. Det har vært en erfaring. De så kanskje ikke noen forskjell på meg? En av studentene kjørte meg hjem.

- Jeg har hatt ei kjempefin studietid og har deltatt på mange sosiale arrangement. Tida har gjort meg mer robust, sier 46-åringen.

Veien videre

Arild Mathiassen har fortsatt kontakt med Studier med støtte og slår av en prat med Marhaug en gang i blant. Nå føler han at han må sette ei grense for seg sjøl. Gå videre etter at han fullførte studiene våren 2011.

I dag deltar han på et arbeidsmarkedstiltak finansiert av NAV. Han jobber som vernepleier på en vidergående skole. Mye har skjedd siden han stengte seg inne i fem måneder i 2003 og var arbeidsledig i tre år.

- Når jeg sjøl var veldig dårlig, var det trasig å lese om folk som hadde fått det til. Det var kjempefrustrerende. Jeg tenkte at jeg aldri kommer til å greie å jobbe. Nå har jeg greid å bygge meg opp. Jeg er fornøyd med det jeg har prestert, sier han.

Studier med støtte skal snart evalueres og det skal tas stilling til om tilbudet skal videreføres. Nå håper Arild Mathiassen at de får de midlene de trenger, slik at de fortsatt kan hjelpe studenter med psykiske vansker.

- SMS er gull verdt, konkluderer han.

- Studiene gjorde meg mer robust, sier Arild Mathiassen. Han fikk hjelp av Studier med støtte da en psykisk lidelse gjorde det vanskelig for ham å studere.
(Foto: Tore Oksholen)

- Studiene gjorde meg mer robust, sier Arild Mathiassen. Han fikk hjelp av Studier med støtte da en psykisk lidelse gjorde det vanskelig for ham å studere. Foto: Tore Oksholen

Når jeg sjøl var veldig dårlig, var det trasig å lese om folk som hadde fått det til. Jeg tenkte at jeg aldri kommer til å greie å jobbe. Nå har jeg greid å bygge meg opp.

Arild Mathiassen
Studier med støtte
SMS hjelper studenter som sliter med psykiske problemer.
  • Er et tilbud til studenter ved HIST, NTNU, Dronning Mauds Minne og jus-studenter ved Folkeuniversitetet.
  • Studentene må ha en dokumentert psykisk lidelse og helst en ekstern behandler.
  • Studentene må ha betalt semesteravgift og være medlem i Studentsamskipnaden for å benytte seg av tilbudet.
  • Holder til i lokalene til HIST på Kalvskinnet.
  • Er et samarbeid mellom NAV, HIST, NTNU og Studentsamskipnaden i Trondheim.
  • Har 24 plasser, men hjelper per i dag 28 studenter.
  • Lang venteliste, men alle som tar kontakt får tilbud om en engangssamtale.
Gisle Marhaug og Ole Øystein Fosnes i Studier med støtte. De hjalp Arild Mathiassen med tilrettelegging slik at han fikk fullført studiene.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

Gisle Marhaug og Ole Øystein Fosnes i Studier med støtte. De hjalp Arild Mathiassen med tilrettelegging slik at han fikk fullført studiene. Foto: Solveig Mikkelsen

Relaterte artikler

Behandling mot depresjon:

Om å gi litt blanke

Deprimerte personer sliter ofte med tanker som kverner og kverner og aldri tar slutt. En ny behandlingsstudie skal lære pasientene å få kontroll over disse tankene.

Studier med støtte:

Gir håp når alt er svart

Av og til blir studiehverdagen for tøff. Angst, ensomhet og depresjon gjør det vanskelig å ta neste eksamen eller å fullføre studiene. Studier med støtte hjelper studenter som sliter med psykisk lidelse.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ønsker samlet byggeprosess:

Sintef vil reise egne signalbygg samtidig med campusprosjektet

Sintef melder seg på med full kraft i NTNUs campusprosjekt. Forskningsstiftelsen løfter fram 6 større utbyggingsprosjekt som de mener må gå parallellt med byggeprosessen på Gløshaugen.

UA anmelder bok:

På jakt med Moserne      

- «Jakten på stedsansen» er populærvitenskap, der første del av ordet ikke går på bekostning av den andre, skriver Svein Inge Meland, som har anmeldt Unni Eikeseths «Jakten på stedsansen.»

Epostproblemer ved NTNU: - Fullstendig uakseptabelt

En rekke NTNU-ansatte melder om problemer med å få gjort jobben sin etter nesten to uker med massive epostproblemer.

Gjesteskribenten:

Om New Public Management i offentlig virksomhet

«Det er all grunn til en kritisk holdning til offentlige anbud,» skriver denne ukas gjesteskribent, og forteller om de fatale følgene den manglende igjenklistringen av en konvolutt fikk for en liten virksomhet i Levanger.