Fikk jobb på et blunk

- Jeg fikk jobb før jeg leverte doktorgraden. Det er gøy at dette også går an på HF. Ofte hører vi at dette bare skjer på Gløshaugen og er misunnelige på dem, sier en fornøyd førstebibliotekar Marius Warholm Haugen.

Overgangen fra studier til jobb har gått på skinner for Haugen. Allerede åtte måneder før stipendiatstillinga tok slutt, visste han at det ventet en jobb i den andre enden. Med en gang doktorgraden var levert, startet han i jobben ved NTNU Universitetsbiblioteket. Ved filialen på Dragvoll er han fagansvarlig for språk- og litteraturfag.

Undersøkte yrkesstatus

Førstebibliotekaren er en av de 99 doktorandene i undersøkelsen til Det humanistiske fakultet, som viser at omtrent alle som har tatt doktorgrad ved fakultetet siden 2008 fikk seg jobb etterpå.

Var bekymret

- Hadde du som stipendiat trodd at det skulle bli så lett for deg å få jobb?- Nei, det trodde jeg ikke. Underveis var det slik at jeg noen ganger skjøv bekymringene til side og tenkte at det ordner seg, og i andre perioder var bekymret for framtida. Spesielt var jeg spent på om jeg fikk en jobb der jeg kunne bruke spisskompetansen min, sier han.

For mange humanister

Undersøkelsen er godt nytt for fakultetet, som både strever med studentsvikt og manglende økonomisk underskudd. Og seinest denne uka uttrykte NHO bekymring for at universitetene utdanner for mange humanister, samfunnsvitere og økonomer.

Haugen synes denne debatten er veldig lite nyansert, og at det er vanskelig å skjære alle fagene innenfor humaniora og samfunnsvitenskap over en kam. Spesielt mener han at språkfagene ikke har fått den politiske oppmerksomheten de fortjener.

- Alle løper i samme retning. Nå skal alle bli ingeniører, og det er ingen stimulans for å studere fremmedspråk. Jeg er overbevist om at en som studerer på HF i dag får et sett med evner og ferdigheter uavhengig av hva som er tema for oppgaven. Denne kunnskapen er nyttig også utenfor undervisningssektoren.

Variert jobb...

Haugens fagfelt er fransk litteraturvitenskap. Som stipendiat var han tilknyttet ei faggruppe som lenge har holdt på med fransk og britisk litteratur på 1700-tallet. I doktorgradsoppgaven tok han for seg den polske forfatteren Jean Potocki. Haugen disputerte i september 2012.

Som førstebibliotekar har han mange jern i ilden. Han veileder og underviser ansatte og studenter i hvordan de kan gjøre litteratursøk og finne fram i bibliotekets ressurser på nett og i samlingene. Har driver også med kursing i referanse-håndtering, og har blant annet ledet ei gruppe som utredet forskningstjenestene ved biblioteket.

...og den er relevant

- Er det nyttig for deg i jobben din i dag at du tok en doktorgrad?

- Ja. Først og fremst har jeg fått god bruk for de evnene og ferdighetene jeg opparbeidet meg gjennom stipendiatperioden. Det ga meg erfaring med å drive store prosjektarbeid og utviklet min evne til analyse og selvstendig arbeid, forteller Haugen.

Siden han har det faglige ansvaret for språk- og litteraturfagene, får han også anvendt de faglige kunnskapene sine.

Må orientere seg bredt

- Har du noen råd å gi til masterstudenter som teller på knappene om de skal ta en doktorgrad?

- Hvis man har lyst til å lære mer og brenner for faget sitt, skal man forsøke å ta en doktorgrad. Mulighetene for å få en jobb der ute, er mange. Men man skal ikke ta for gitt at det venter en forskerkarriere med en gang disputasen er unnagjort. Man må være åpen for å finne andre jobber utenfor universitetet.

Blir ved sin lest...

Haugen tror at han jobber på samme arbeidsplass også om fem år. Arbeidsoppgavene er såpass interessante. Dessuten har han hatt 20 prosent forskningstid siden han begynte, noe som var et viktig trekkplaster for ham da han søkte jobben.

- Har du en drøm om til slutt å få deg en jobb som førsteamanuensis og professor?

- Ja, på mange måter har jeg sett for meg det, men situasjonen for fremmedspråkene ser ikke særlig lys ut, særlig ikke for fransk og tysk. Samtidig har denne jobben så mange fordeler, som også gjør den til et drømmeyrke, konstaterer Marius Warholm Haugen.

Fikk relevant jobb: Førstebiblotekar Marius Warholm Haugen er en typisk HF-doktorand.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

Fikk relevant jobb: Førstebiblotekar Marius Warholm Haugen er en typisk HF-doktorand. Foto: Solveig Mikkelsen

Relaterte artikler

Lykkes på arbeidsmarkedet

Tar du en doktorgrad innen humaniora, får du deg sannsynligvis en relevant jobb etterpå. Det viser en undersøkelse foretatt av Det humanistiske fakultet.

Yrkesrettet master gir bedre jobbmuligheter

Humanister og samfunnsvitere har lengst vei å gå for å komme inn i en relevant jobb, viser en ny undersøkelse fra Nifu.

- Norge trenger tysk

Tyskland er Europas kanskje viktigste nasjon. Samtidig er tysk et av de mange masterprogrammene ved HF med under 10 masterstudenter. Anette H. Storeide og Ingvild Folkvord trekker konklusjonen.

- Tysk åpner dører

- Tysk er et vakkert språk, synes masterstudent Kristina Lurås Solberg. Hun liker tanken på å studere et språk som er ettertraktet overalt, men savner et større læringsmiljø.

Kan bli nye kutt ved HF

Det humanistiske fakultet går fortsatt med underskudd. Fire utlyste stillinger er trukket tilbake og ledelsen varsler en kritisk gjennomgang av fagtilbudet.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.

Bott-samarbeidet:

Samtlige universiteter har sagt ja

Nå har samtlige universiteter i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim (Bott) sagt ja til å inngå samarbeid med Direktoratet for Økonomistyring.

Starter studentutveksling med Kina

Mandag og tirsdag denne uka var en gruppe forskere fra CSRC i Beijing på besøk ved NTNU. Leder for fremragende forskningssentre på norsk og kinesisk side leter etter prosjekter å samarbeide om.

U5-møtet:

- Hensikten er ikke å stå enige utad

NTNU-rektor Gunnar Bovim avviser at U5-toppene avgjør viktige saker på kammerset.