- Engasjement kan være viktigere enn karakterer

Jens Stoltenberg hevder han aldri har planlagt å få en karriere. Her er hans karriereråd.
Jens Stoltenberg var på sjarmoffensiv og tok blant annet «selfie» sammen med arrangørene av karrieredagen på Dragvoll før han holdt tale om karriere og klima.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Jens Stoltenberg var på sjarmoffensiv og tok blant annet «selfie» sammen med arrangørene av karrieredagen på Dragvoll før han holdt tale om karriere og klima. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Den tidligere statsministeren er inne i sitt 24. år i permisjon fra forskerjobben i Statistisk sentralbyrå. Han sier det siste han hadde tenkt på var å gjøre politisk karriere, men da tilbudet om statssekretærjobb kom, var han ikke vond å be.

- Jeg liker egentlig ikke begrepet «å gjøre karriere». Det høres ut som om man «sleiper» seg frem i livet, sa Stoltenberg til et fullstappet auditorium D10 under karrieredagen på Dragvoll tirsdag.

Der hadde han blitt invitert for å snakke om nettopp karriere – og miljø. Arbeiderpartilederen, som nylig er blitt utnevnt til FNs klimautsending, åpnet med å fortelle at han aldri tidligere hadde holdt en tale om karriere.

LES OGSÅ: Stoltenberg nekter å svare om oljesamarbeid

Flere søker karriereveiledning

- Selv om jeg har gjort karriere, har jeg hatt et lite gjennomtenkt forhold til det. Likevel blir det for dumt å si at jeg har sjanglet meg gjennom livet og blitt statsminister. Det viktigste rådet jeg kan gi er å gjøre det godt der en er i øyeblikket. Da dukker det opp muligheter en kanskje ikke kunne forestille seg.

NTNU Karriere (tidligere karrieretjenesten) opplever at flere og flere søker karriereveiledning.

- De fleste ønsker seg en relevant stilling med en gang de er ferdig med studiene, men å få drømmejobben med en gang er de færreste forunt. Veien blir til mens man går, og man forstår kanskje ikke hvor relevant utdannelsen faktisk var, før etter noen år i arbeidslivet, sier karriererådgiver Anette Lindi.

De fire karriererådgiverne som er ansatt ved NTNU er tilgjengelige for alle NTNU-studenter og veileder cirka 300 studenter i året. I tillegg deltar cirka 400 studenter på forskjellige kurs.

- Man bygger erfaring hele livet. Det forsøker vi å formidle til studentene. Når man søker jobb er det viktig å få frem hvilken erfaring man har med seg. Man kan si at karrierebygging starter i barnehagen. Har man for eksempel en deltidsjobb i kassa på Bunnpris så skal man ikke undervurdere det, men heller få frem at man har erfaring med å jobbe med mennesker og ta ansvar, oppfordrer Lindi.

Ville ikke bli politiker

For Stoltenberg hevder det eneste karrierevalget han har gjort i livet var å bestemme seg for å ikke bli politiker.

- Jeg skulle holde på med noe skikkelig. Jeg skulle være forsker og satse på en akademisk karriere.

Han jobbet som forsker i to år før Thorbjørn Berntsen ringte. Da lovet Stoltenberg seg selv og kona at han kun skulle tilbringe en kort periode i politikken.

Slik gikk det ikke. Stoltenberg er én av landets mest populære menn. Det var også svært tydelig under karrieredagen på Dragvoll. Det var popstjernetilstander etter at Stoltenberg hadde avsluttet foredraget. Nærmere hundre studenter flokket ned mot Ap-lederen for å få et håndtrykk, eller kanskje aller helst et bilde sammen med forbildet.

- Engasjement viktigere enn karakterer

Stoltenberg var uformell, spøkefull og engasjert under foredraget. Sistnevnte er en suksessfaktor, ifølge ham selv.

- Noen ganger er det viktigere med karakter og engasjement, enn gode karakterer. Søk etter det som engasjerer deg og tilsynelatende kjedelige ting kan bli inspirerende. Kjedelige folk får kjedelige jobber, sa den tidligere statsministeren til applaus fra studentene.

Lindi mener studentene i Trondheim har forholdene lagt til rette for å vise engasjement.

- Idealistisk arbeid kan være en svært god måte å vise engasjement på. I Trondheim har vi blant annet Uka, Isfit, Samfundet, Amnesty og mange andre muligheter som kan gi gode referanser om man engasjerer seg. Alt tyder på at dette lønner seg, sier karriererådgiveren.

Hun får støtte av leder for campusprosjektet i Trondheim kommune, Amund Aarvelta. Han har tidligere blant annet vært styreleder i Studentsamskipnaden (SiT) og Studenttinget.

- Mitt råd er å tørre å engasjere seg utenfor studiene. Det er ikke alltid nok å bare sitte på lesesalen. Engasjerer man seg, får man nettverk og dette får man mye igjen for. Det har iallfall hjulpet meg, sier Aarvelta.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Karrieredagen
  • Karrieredagen NTNU Dragvoll har som mål å knytte bånd mellom studenter og arbeidslivet.
  • Én av målsetningene er at næringslivet skal få innsikt i hvilken kompetanse studentene kan bidra med, og vise studentene hvilke muligheter de har etter fullført studie.
  • Karrieredagen inneholder ofte blant annet bedriftspresentasjoner, kurs i CV- og søknadsskriving og foredrag.
Det var popstjernetilstander da Stoltenberg var ferdig med foredraget på Dragvoll. Svært mange av studentene ville ha bilder sammen med Ap-lederen.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Det var popstjernetilstander da Stoltenberg var ferdig med foredraget på Dragvoll. Svært mange av studentene ville ha bilder sammen med Ap-lederen. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Karrieredagen NTNU Dragvoll har som mål å knytte bånd mellom studenter og arbeidslivet. Det betyr blant annet bedriftspresentasjoner i «gata» på Dragvoll.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Karrieredagen NTNU Dragvoll har som mål å knytte bånd mellom studenter og arbeidslivet. Det betyr blant annet bedriftspresentasjoner i «gata» på Dragvoll. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Relaterte artikler

Nekter å svare om oljesamarbeid

Tidligere statsminister, nå FNs klimautsending, Jens Stoltenberg, vil ikke uttale seg om den omstridte samarbeidsavtalen mellom Statoil og NTNU.

En rockestjerne besøker Dragvoll

”De lykkeligste årene av deres liv er akkurat nå. Det triste er at dere ikke vet det.” Slik innledet statsminister Jens Stoltenberg sin gjesteforelesning på Dragvoll sist torsdag. En statsminister i gnistrende humør sjarmerte salen i senk. – Jøss, mannen er rockestjerne, hvisket sidekvinnen.

En hjernecelle til Jens

- Hvorfor valgte du NTNU og denne forskergruppen, spør Jens Stoltenberg Debora Ledergerber. – Fordi de er de beste. They are catching the vibe, svarer hun.

Jens’ 100 minutter ved NTNU

NTNU feirer 100 år, og ledertroikaen i den rødgrønne regjeringen tilgodeser universitetet med en 100 minutter lang lynvisitt. Ifølge kjøreplanen ønskes Stoltenberg, Halvorsen og Navarsete velkommen av Torbjørn Digernes, Unni Steinsmo – og Trond Giske.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

U5-møtet:

- Hensikten er ikke å stå enige utad

NTNU-rektor Gunnar Bovim avviser at U5-toppene avgjør viktige saker på kammerset.

Ingen avklaring om avissamarbeid

NTNU og UiO er ikkje klare for å gå inn i samarbeid om nasjonal universitetsavis. Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen ser igjen mot Khrono og OsloMet.

Ytring:

Quo vadis - NTNUs nye campus ?

Merete Kvidal og Bjarne Foss gir til beste en statusoppdatering på campusprosjektet i dette innlegget.

Vet ikke hvor de skal henvende seg dersom kollegaen fusker

Bare åtte prosent av norske forskere mener de har god kjennskap til hva de skulle gjøre dersom de oppdaget at kollegaen drev med forskningsfusk.