Grønne gründere på vei til klimafinale

Tre oppstartsbedrifter fra NTNU er finalister i Europas største konkurranse for gründere med klimatiltak som forretningsidé.

Den norske delen av konkurransen arrangeres av NTNU og NTNUs  Entreprenørskole, og i alt har 12 konsepter nådd finalen i Climate Launchpad 2015. Den arrangeres 12. juni, og de tre beste herfra kvalifiserer seg til europeisk finale i Nederland i begynnelsen av september. Førstepremien er på 10 000 Euro, og de åtte beste i den europeiske finalen får tilgang til Climate-KIC Accelerator, en 18 måneder lang akselerator med mulighet for opptil 95.000 Euro i finansiering over tre perioder.

De tre finalistene fra NTNU er Chemfree, Vepak og  Morpho Solar.

ChemFree bygger på en patentert løsning som selskapet mener er et kjempestort steg i forhold til å rydde opp i oljesøl. Skadene ved lekkasjer fra skip eller utblåsninger øker formidabelt straks oljen når land, og selskapet jobber med en løsning der sjøvann settes under høyt trykk og separerer oljen fra vannet. Metoden er kjemikaliefri, kostnadseffektiv, den fungerer i all slags vær og virker på alle typer olje.

Vepak har utviklet en maskin som pakker fyringsved i sekker. I snitt kan maskinen behandle én kubbe hvert sekund. Det tilsvarer 150 40 liters  sekker i timen, med 24 kubber i hver sekk ved full drift.

Morpho Solar står bak varmebatteriet som vil gjøre det mulig å lage mat ved hjelp av solenergi også når det er overskyet vær. Solgriller, solkokere og solovner er i sterk vekst internasjonalt, men det finnes ingen løsninger for lagring av varmen. Det er dette problemet Morpho Solar løser med sitt «varmebatteri». Klimagevinsten er at solgrillen erstatter kullgriller, som brukes i en rekke utviklingsland og framvoksende markeder i verden. I Beijing er kullgriller nå forbudt på grunn av lokal forurensning, og gründerne mener deres solgrill er et svært godt alternativ.

I alt deltar gründere fra 28 land på Climate Launchpad 2015. Disse ligger nå i hardtrening for å finslipe den mest mulig fullkomne presentasjonen av seg selv og konseptet.

Som oppspark til finalerundene, samles de 12 finalistene, sponsorer, jurymedlemmer, innovatører og andre til grønn fest på DIGS i Trondheim 20. mai. 

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.

Starter studentutveksling med Kina

Mandag og tirsdag denne uka var en gruppe forskere fra CSRC i Beijing på besøk ved NTNU. Leder for fremragende forskningssentre på norsk og kinesisk side leter etter prosjekter å samarbeide om.