Student brøt seg inn på HiSTs datasystem

HiST-studenten hevder han ville fikse karakterer. Nå er han dømt for datainnbrudd, og vil saksøke staten.

Studenten fikk et års utestengelse etter datainnbruddet som ble avslørt i fjor høst. Han mener utestengelsen er urettmessig, og at han med dette fratas et års arbeidsinntekt. Derfor krever han en halv million kroner i erstatning for tapt arbeidsinntekt, skriver Adresseavisen.

LES OGSÅ: En student tatt for juks fire ganger på ett år

Mannen ble tirsdag dømt til 58 timers samfunnstjeneste for datainnbruddet. Han har tilstått å ha plassert ut såkalte keyloggere på datamaskiner som brukes av både faglærere og høgskolens administrasjon. Via disse innretningene kan man skaffe seg blant annet passord.

Studenten forklarte i retten at hensikten med å skaffe seg tilgang til datasystemene, var å endre sine egne karakterer. Dette ble imidlertid aldri gjennomført.

Retten mener forholdet er alvorlig da det er av samfunnsmessig betydning at man kan stole på datasystemenes konfidensialitet.

LES OGSÅ: Studenter fuskedømt for bagateller
LES OGSÅ: Eksamenskontrollen kan bli strengere

Regjeringsadvokaten representerte HiST i retten, og la til grunn at studenten hadde skaffet seg tilgang for å kunne lese en eksamenstekst før eksamen. Dette er grunnlaget for utestengelsen.

Studentens forsvarer mener utestengelsen er urettmessig da studenten hadde til hensikt å endre tidligere karakterer, ikke å jukse på eksamen. Forsvareren sier til Adresseavisen at forfalskning av tidligere resultater ikke faller under det som skrives under paragraf 4-7 og 4-8 i høyskoleloven.

Relaterte artikler

Aldri før er så mange tatt for eksamensjuks

Én NTNU-student ble tatt for juks fire ganger i fjor.

Studenter fuskedømt for bagateller

Advokat Halfdan Mellbye etterlyser mer bruk av skjønn når studentes dømmes for fusk. - Alt for mange studenter får fuskestempelet for bagatellmessige forhold, mener han.

Kan bli strengere eksamenskontroll

Flere eksamensvakter, færre hjelpemidler og grundigere forhåndskontroll. Det kan bli konsekvensen dersom lagmannsrettens dom i fuskesaken mot en tidligere jusstudent blir stående.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

– Vanskeligere å bruke Ny-Ålesund til forskningsbasert undervisning

– Det er manglende interesse for å bruke Ny-Ålesund for å utdanne neste generasjons polarforskere, sier professor Geir Johnsen. Problematikken ble nylig tatt opp i et skriftlig sprøsmål i Stortinget.

Frp-topp enig i at studentene sutrer

Studentene har ingen grunn til å klage på innstramminger i stipendordningen, mener utdanningskomiteens leder Roy Steffensen (Frp).

Kjønnsforskningens venner og uvenner ti år etter Hjernevask

Hva har TV-serien Hjernevask og den kanadiske psykologiprofessoren Jordan Peterson til felles? Fenomenene er uttrykk for samme tendens i tiden, skriver Agnes Bolsø.

NTNUs første meritterte førstelektor

– Å merittere en førstelektor har en viktig signaleffekt, det tydeliggjør at undervisning er viktig, sier Wenche Waagen førstelektor i musikkdidaktikk.