Hva er det med Kolstad?

Den stridbare, nypensjonerte professor Arnulf Kolstad nektes enhver form for akademisk tilknytning til NTNU, og har søkt om opptak som student for å beholde en NTNU-epost. Hva er det ved fyren som gjør ham fortjent til en slik behandling?

Arnulf Kolstad gikk av med pensjon da han fylte 70 år i fjor. Fram til da var han ansatt ved Institutt for psykologi. I likhet med mange professorer i 70-årene, ønsker han å benytte seg av emeritus-statusen. Han fikk avslag. Med hvilken begrunnelse?

Let, og du skal bli vis, heter et ordtak. UA har boret i saken. Etter fem artikler – så langt – er vi imidlertid bare marginalt klokere. «Her er det foretatt en avveining mellom tjenestemannens behov og tjenestens tarv», er daværende SVT-dekan Jan Morten Dyrstads svar. For sikkerhets skyld gjentok han dette svaret fire ganger gjennom vårt intervju med ham.

Å nektes status som emeritus innebærer i praksis full, akademisk ekskommunikasjon. Ikke bare mister man tilgang på kontorplass og telefon ved sin tidligere akademiske morinstitusjon: Man får heller ikke beholde sin epostadresse tilknyttet universitetet. Dermed mister man sin korrespondanse med kolleger i inn- og utland. Det mest alvorlige er likevel at det i praksis blir umulig å fortsette å publisere vitenskapelig uten noen form for tilknytning til sitt gamle universitet.

At NTNU ikke ønsker å forplikte seg til å opprettholde kontorplass og tilhørende fasiliteter for professorer fra de har passert aldersgrensen og så lenge de måtte ønske, er forståelig. Men at man samtidig gjør det umulig for dem som måtte ønske å fortsette sitt vitenskapelige virke, er ikke til å begripe.

Særlig problematisk blir det når man ikke er i stand til å gi en ordentlig begrunnelse.

Kolstad har vært professor ved NTNU i 25 år. Han er fortsatt aktiv på publiseringsfronten. Det fins professorkolleger ved NTNU som har fått beholde emeritus-statusen til de er 80, altså ti år eldre. En av dem er Ivar A. Bjørgen, som fyller 79 år i høst. Han har fortsatt sitt virke ved Psykologisk institutt ved NTNU, oppsatt med eget telefonnummer og epostadresse.

Hvorfor denne forskjellsbehandlingen?

Vi vet at Kolstad har vært involvert i langvarige personkonflikter ved sitt gamle institutt, og at forrige dekan Dyrstad og han har hatt et meget dårlig forhold til hverandre. Er disse personkontroversene forklaringen? Eller er det noe vi ikke vet.

Dyrstads etterfølger som dekan ved SVT, Marit Reitan, opprettholder vedtaket. Heller ikke hun er villig til å by på noen fyllestgjørende begrunnelse. Dermed blir vi stående igjen med det vi vet – at en del sentrale personer ved fakultetet, som tidligere instituttleder og tidligere dekan, har sine horn i siden til den stridbare professoren.

Om dette blir stående som forklaring, er det dårlig nytt for ytringsfrihetens kår ved NTNU. Mens for eksempel Universitetet i Bergen rutinemessig tilbyr kontorplass, epost og tilhørende herligheter for alle pensjonerte professorer som måtte ønske seg det, sitter man igjen med inntrykket at ved NTNU er det trynefaktoren som avgjør om man skal begunstiges med emeritus-status.

Det er ikke til å leve med.

 
 
Relaterte artikler

Legger saken død

Arnulf Kolstad får ikke saken sin opp til ny behandling. Psykologisk institutt og SVT fastholder sin beslutning om å nekte Kolstad emeritus-status.

- Ingen seniorfiendtlig personalpolitikk

"Sommerens debatt om forholdene for pensjonerte, vitenskapelig ansatte kan skape inntrykk av at NTNU har en personalpolitikk som er seniorfiendtlig, og at NTNU setter liten pris på innsatsen fra våre emeriti. Det er ikke tilfelle", skriver organisasjonsdirektør og personalsjef i dette innlegget.

Professoren som ble student

Etter 25 år som professor har Arnulf Kolstad blitt student igjen. UA var flue på veggen da han for første gang møtte sine nye forelesere og medstudenter.

Reviderer seniorpolitikken

NTNU vil ha en ny gjennomgang av seniorpolitikken. Men fortsatt er det uavklart om Arnulf Kolstad får saken sin opp til ny vurdering

Kritikkverdig behandling

Som vist i UA nylig har Arnulf Kolstad blitt kritikkverdig behandlet. Denne saken har pågått en stund, og personlig har jeg interessert meg i sakens gang.

Kolstad-saken løser seg

Tirsdag ettermiddag fikk Arnulf Kolstad en telefon fra instituttlederen ved Psykologisk institutt. Budskapet var ikke til å misforstå: Kolstad får nå de samme rettighetene som andre pensjonerte professorer.

Opprørt på Kolstads vegne

NTNU-veteranene professor Knut Holtan Sørensen og pensjonert førsteamanuensis Rune Skarstein er opprørt over NTNUs behandling av kollega Arnulf Kolstad.

Kolstad ut i kulda

En av NTNUs mest profilerte forskere får ikke benytte universitetets goder for professorer over 70 år. Professor Arnulf Kolstad har fått avslag på sin søknad om emeritus-status.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Alle må med for å få til et unikt kunstnerisk kraftsentrum ved NTNU

«Ideen om at arkitektur og design skal dominere et KAM-senteret i Høyskolebakken uten kunst- og medievitenskap og musikk, går på tvers av fundamentale forutsetninger for campusprosessen», skriver forfatterne av denne ytringen.

Linjeforeningen Sct. Omega Broderskab:

Har dyrket det «rene vennskap» i 100 år

Linjeforeningen Sct. Omega Broderskab feirer 100 årsjubileum i 2019. Hvordan ble de en av NTNUs største linjeforeninger?

PST advarer studenter mot utenlandsk etterretning

Norske studenter er blitt kontaktet av utenlandsk etterretning, opplyser PST, som advarer og informerer om faren.

Mindre frafall blant guttene når jenteandelen på studiet stiger

– Den beste måten å bedre trivselen for gutta på, er å få flere jenter inn på studiet, sier Endre M. A. Ulberg.