En ildsjel

Fredag ble det klart at den spektakulære utstillingen ”Afghanistan: Crossroads of the Ancient World” kommer til Trondheim. Det er Axel Christophersens fortjeneste. Mannen har flere gode gjerninger på samvittigheten.

Publisert Sist oppdatert

Når en bedrift eller en institusjon utstyrer seg med en egenformulert visjon, skal det godt gjøres ikke å ende opp med selvforherligende floskler. NTNUs brisker seg således med at man produserer “kunnskap for en bedre verden”. Det er en formulering som kan komme i skade for å fremkalle et smil eller et gjesp, eller begge deler. Kunnskap, sa du? Hva ellers driver et universitet med?

Direktør Axel Christophersen ved NTNU Vitenskapsmuseet hverken smiler eller gjesper, men tar formuleringen på største alvor. Dette sa han til UA for en tid tilbake: “Jeg er NTNUer, og jobber for å realisere NTNUs strategi “Kunnskap for en bedre verden. Vårt bidrag, som også er NTNU Vitenskapsmuseets bidrag, er å dokumentere og formidle kunnskap om forhold som angriper menneskeverd og frihet.”

Utsagnet kom i forbindelse med Christophersens engasjement for “Endangered Heritage” – et prosjekt som dokumenterer hvordan kulturminner brukes – og misbrukes – i områder som plages av etniske motsetninger og krig. I vår var han på reise i Burma sammen med sosialantropolig Kim Sørensen, hvor de samlet dokumentasjon om militærdiktaturets systematiske rasering av kulturminner knyttet til Shanfolkets historie. De tok flere tusen bilder, som skal bli til en fotoutstilling.

En forsker skal skrive vitenskapelige artikler, ikke lage fotoutstillinger. Men når kulturminner blir våpen i en konflikt, stjeles og raseres foran øynene våre, er ikke tida inne for å skrive vitenskapelige artikler. Da må galskapen dokumenteres og vises frem. Slik driver man aktivt kulturminnevern. Det er Christophersens mening om den saken.

At trondhjemmere om en stund får anledning til å se Afghanistan-utstillingen, er uttrykk for det samme engasjementet. Utstillingen viser en helt annen side av det krigsherjede landet: Dermed får vi anledning til å ta i øyesyn arkeologiske skatter og kunstverk, noen av dem mer enn 2 000 år gamle, fra landet hvor Norge for tida fører krig. Den minner oss om at landet er en gammel kulturnasjon, som har mottatt og formidlet kulturimpulser, der det ligger i "veikrysset" mellom India og Kina, IRan og Europa.

Arkeologi er et fag som står laglig til for misbruk av stater eller etniske grupperinger som ønsker å heroisere egen historie, alternativt skandalisere andres. Samtidig er det et fag som gir mulighet til unik innsikt i fortida. Med ildsjelen Christophersens anstrengelser får vi om ikke så lenge anledning til sistnevnte.