Viktig rådgivende forsamling gir stor støtte til Ottersen

Ole Petter Ottersen er innstilt som ny rektor av «hörandeförsamlingen» på det prestisjetunge medisinske universitetet Karolinska Institutet i Stockholm.
Karolinska institutet fikk et skudd for baugen etter Macchiarini-skandalen. Ole Petter Ottersen vil opprette et vitenskapsombud når han blir rektor.

Karolinska institutet fikk et skudd for baugen etter Macchiarini-skandalen. Ole Petter Ottersen vil opprette et vitenskapsombud når han blir rektor.

– Jeg prøver å snakke skandinavisk, og jeg ser veldig fort på kroppsspråket om det er vanskelig å forstå, sa Ole Petter Ottersen til hörandeförsamlingen på KI i går, skriver Uniforum.

Som eneste gjenstående kandidat møtte UiOs avtroppende rektor Ole Petter Ottersen «hörandeförsamlingen» ved KI i går. Han fikk bred støtte. I avstemningen stemte 85 for Ottersen, to stemte mot, og tre avholdende. 

En i forsamlingen spurte om deres stemme virkelig betydde noe, og om prosessen kunne anses som forsvarlig. Styreleder for KI, Mikael Odenberg, svarte at prosessen er blitt håndtert "ekstremt korrekt", ifølge KI.

– Og det er i deres hender å avgjøre om KI skal ha ham, sa Odenberg.

Odenberg sa også at hörandeförsamlingen er rådgivende, og det er universitetsstyret som foreslår rektor til regjeringen, men at ingen ønsker en rektor som arbeider i motvind.

Nesten ferdig prosess

Det er ett av de siste leddene i å fatte den formelle beslutningen om å ansette Ottersen som rektor.

Ottersen er allerede anbefalt i flere organer. Først har søkekomiteen, valgkomiteen og styret, som heter konsistoriet, valgt ut kandidater til tester og intervjuer. Så ble det bestemt at den kommende rektoren skulle forstå svensk, og da var Ottersen den eneste skandinaviskspråklige kandidaten igjen på listen. Dermed har valgkomiteen anbefalt ham, som eneste kandidat, til hörandeforsamlingen.

Når den forsamlingen nå har fattet sitt vedtak, skal styret ta den endelige avgjørelsen og oversende forslaget til regjeringen, som har det formelle ansvaret med å utpeke rektoren. Den nye rektoren tiltrer i sommer og sitter i seks år.

Les mer: Ottersen går trolig til Europas åttende beste universitet

Les mer: Hard kritikk mot Ottersens svenske rektorløp

Nytt vitenskapsombud

«Jeg er meget glad for å bli vurdert som kandidat for ny Rektor ved Karolinska Institutet – et universitet jeg har sett opp til i hele min karrière og som det ville være et privilegium å kunne lede.» Slik åpner Ottersen valgprogrammet sitt.

Han skriver videre at krisen i kjølvannet av Macchiarini-skandalen har rammet KIs «omdømme eksternt og arbeidslyst internt». Blant annet derfor foreslår han et vitenskapsombud, tilsvarende det som er vedtatt ved UiO. «Slike ombud kan være et lavterskeltilbud til forskere der det er oppstått uenighet rundt forfatterskap, intellectual property, eller lignende. Ombudene kan fange opp og adjudikere i tvister før de eskalerer og må håndteres på høyere nivå i organisasjonen eller av eksternt utvalg.»

«Det er nødvendig å diskutere organiseringen av Karolinska Institutet», skriver Ottersen, og viser til ny teknologi, økonomiske krav, og behovet for å frigjøre tid til at rektor kan jobbe mer strategisk.

Ottersen kommer også med ønsker om digital eksamen, merittering av undervisning, og flere studenter på utveksling og mer midler fra EUs forskningsprogram, skriver Uniforum. Ottersen lover også at han vil jobbe for flere kvinner i vitenskapelige stillinger, grønnere campus og verdsetting av de teknisk-administrativt ansatte.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Vi trenger ikke universiteter som kaller seg bærekraftige for omdømmets skyld

Er de villige til å ta de virkelig tøffe valgene, eller har bærekraftmålet nå blitt så utvannet at det har blitt uproblematisk å slutte seg til det?

Entreprenørskolen 15 år:

- Vi ble sett på som en litt rar og annerledes gjeng


Trappehjelp for de som er dårlig til beins, digitale læringssystemer i økonomi og et system som høster informasjon fra tre millioner artikler hver dag.

Slik jobber sektoren med entreprenørskap

Egne sentre, studier og samarbeid med næringsliv.

Gjestekommentaren:

«Å glemme krever altså arbeid»

Hva er innovasjon? Vi forstår mer om vi kikker nærmere på termodynamikkens mekanismer, argumenterer pinsehelgens gjestekommentator, som etterlyser et «Thermodynamics of Innovations.»