Risikerer dødsstraff:

NTNU ber Iran slippe fri fengslet professor

NTNU-rektor Gunnar Bovim har skrevet brev til Irans åndelige leder Ayatollah Ali Khamenei.
Ahmadreza Djalali ble arrestert i april 2016, og har siden sittet fengslet i Iran.
(Foto: PRIVAT)

Ahmadreza Djalali ble arrestert i april 2016, og har siden sittet fengslet i Iran. Foto: PRIVAT

Bovim åpner brevet til den iranske lederen med å gjøre det klart at han henvender seg på vegne av NTNU og at universitetet vil uttrykke alvorlig bekymring for fengslingen og rettsforfølgelsen av Dr. Ahmadreza Djalali.

Spesialisten i krisemedisin ble arrestert i april 2016, og har siden sittet fengslet. Ifølge Bovims brev til Irans øverste leder ble Djalali tilsynelatende fengslet som hevn for på fredfullt vis å benyttet seg av sin rett til akademisk frihet.

Bovim: - Det haster

Bovim sier til UA at den europeiske universitetsforeningen EUA har appellert til rektorer om å sende brev til støtte for Djalali.

- Han sitter fengslet på et tilsynelatende veldig tynt grunnlag og er tiltalt på en veldig alvorlig måte for å ha benyttet seg av det som er en naturlig forpliktelse som universitetsansatt. Hvis vi oppfatter dette riktig er det en alvorlig innskrenkelse av den akademiske friheten. Derfor ber vi om at alle anklager frafalles, og hvis vi ikke har forstått situasjonen riktig må vi få forklart grunnlaget for arrestasjonen, sier Bovim.

Han forteller at EUA har fått opplyst at neste rettsrunde er 2. august, og at det derfor haster med å få satt press på saken.

Bosatt i Sverige

Djalali er iranskfødt, men bosatt i Sverige. Før arrestasjonen foreleste han ved universiteter i Italia og Belgia, og arbeidet hans skal ha medført hyppig internasjonalt forskningssamarbeid. I brevet fra NTNU går det frem at Djalali i en årrekke har jobbet med forskere fra hele verden, inkludert Iran, for å øke operasjonskapasiteten ved sykehus i land som lider under ekstrem fattigdom og som er påvirket av kriser og væpnede konflikter.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Bovim skriver at han forstår det slik at Djalali ble arrestert da han deltok på en serie av workshops arrangert av universiteter i Tehran og Shiraz. Årsaken til arrestasjonen skal ha vært samarbeid med fiendtlige stater og å ha opptrådt i strid med nasjonens sikkerhet.

- Selv om Iran oppfatter det Djalali driver med som regimekritisk, gjør ikke det saken mer legitim. De skyter seg selv i foten og gjør landet sitt en bjørnetjeneste med dette. Djalali er en vitenskapsmann som så langt jeg forstår driver med medisinske spørsmål som Iran har stor bruk for, utdyper NTNU-rektoren overfor UA.

Djalali har doktorgrad fra Karolinska instituttet og er blant annet tilknyttet Vrije Universiteit Brussel.

Amnesty international har startet en underskriftskampanje der de ber innskrivere fremsette krav om at Djabali løslates.

Over 228 000 mennesker har også gitt sin støtte gjennom en underskriftskampanje på change.org.

Risikerer dødsstraff

Ifølge New York Times, som siterer Corriere Della Sera, sier Djalalis kone, Vida Mehrannia, at Djalali risikerer dødsstraff. Mehrannia bor i Stockhom med parets to barn.

Den iranske professoren skal siden arrestasjonen ha sittet fengslet i Evin-fengselet, og ifølge Bovim sier rapporter at han i perioder har sittet isolert. Han skal også ha blitt nektet å velge sin egen advokat. I tillegg skal Djalali ha hatt helseproblemer med nyre- og hjertesmerter. I 2016 skal professoren ha sultestreiket i protest mot forholdene og uretten han mener seg utsatt for.

Bovim viser også til at det har blitt rapportert om at Djalali skal ha blitt tvunget til en tilståelse. NTNU-rektoren mener at saken slik han har forstått den blant annet strider med menneskerettighetene.

Ber om at anklagene trekkes

- Som rektor ved NTNU er jeg dypt bekymret over skaden som påføres Dr. Djalali og hans familie, samt den negative effekten dette har for iranske akademikere og studenters mulighet til fredfullt å studere, undervise og samarbeide uten frykt for sanksjoner, skriver Bovim i brevet.

Han viser videre til at behandlingen av Djalali kan ha negativ innvirkning på det produktive samarbeidet NTNU har hatt med iranske partnere gjennom flere år, og at det kan påvirke framtidig samarbeid. Derfor ber han Irans øverste leder om å be de relevante myndightene om å slippe fri Djalali og trekke anklagene mot ham.

- Dette er relevant for oss på NTNU ettersom vi sender professorer til Iran og andre land, og deres akademiske arbeid skal være beskyttet. Vi velger å si til Iran hva vi mener fordi det må settes en internasjonal unison oppmerksomhet mot problemet. På et tidspunkt blir den politiske belastningen for stor. Det er det vi kan bidra med, sier Bovim.

Les hele brevet fra Gunnar Bovim her.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Vet ikke hvor de skal henvende seg dersom kollegaen fusker

Bare åtte prosent av norske forskere mener de har god kjennskap til hva de skulle gjøre dersom de oppdaget at kollegaen drev med forskningsfusk.

NTNU vil ha to nasjonale aviser

Nasjonalt avissamarbeid står på dagsorden når rektorar frå dei fem største universiteta i Noreg møtes til såkalla U5-møte i Trondheim i dag.

NTNU til topps i omdømmemåling

NTNU topper en ny undersøkelse om utvalgte virksomheter i offentlig sektor.

Olsen avmystifiserer omstridt U5-gruppe

UiB-rektor Dag Rune Olsen forteller gjerne hva de skal snakke om, men når toppene for «de fem gamle universitetene» i Norge møtes i Trondheim, er det bak lukkede dører.