Norge og Kina styrker forskningssamarbeidet

Norge og Kina undertegnet onsdag en felles handlingsplan for samarbeid om forskning, teknologiutvikling og innovasjon.
Den nye planen skal styrke samarbeidet mellom akademia og næringsliv.
(Foto: Tore Oksholen)

Den nye planen skal styrke samarbeidet mellom akademia og næringsliv. Foto: Tore Oksholen

Planen ble undertegnet på et møte mellom kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og den kinesiske forsknings- og teknologiministeren Wan Gang.

– Vi er svært imponert over Kinas høye ambisjonsnivå for forskning og innovasjon. De ligger helt i front internasjonalt innen flere realfag og teknologifag. Med denne handlingsplanen vil vi oppmuntre til flere felles prosjekter mellom kinesiske og norske forskere. Vi håper at det vil være til gagn for begge våre nasjoner, sier Røe Isaksen i en pressemelding.

Følg UA på  FacebookTwitter  og  Instagram.

LES OGSÅ:  NTNU er i førersetet når Kina skal bygge fremtidens byer

Planen skal styrke samarbeid mellom akademia og næringsliv og bidra til overføring av kunnskap og teknologi mellom Norge og Kina. De to landene vil jobbe for å etablere felles laboratorier eller forskningssentre og fremme akademisk utveksling og partnerskap mellom forskningssentre og universiteter.

Klima, miljø og fornybar energi er blant forskningsområdene den norske og kinesiske ministeren særlig vil oppmuntre til å samarbeide om. Andre områder er polarforskning, maritim og marin forskning, inkludert fiskeri, biovitenskap, og IKT. En felles komité kan foreslå andre forskningsområder. Planen gjelder fram til 2020.

Regjeringen kunngjorde like før jul at forholdet med Kina er normalisert. Den asiatiske stormakten brøt kontakten med Norge etter at Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Liu døde av leverkreft i sommer.

LES OGSÅ: NTNU sender eksperter på medisin og energi til Kina

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.

Bott-samarbeidet:

Samtlige universiteter har sagt ja

Nå har samtlige universiteter i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim (Bott) sagt ja til å inngå samarbeid med Direktoratet for Økonomistyring.

Starter studentutveksling med Kina

Mandag og tirsdag denne uka var en gruppe forskere fra CSRC i Beijing på besøk ved NTNU. Leder for fremragende forskningssentre på norsk og kinesisk side leter etter prosjekter å samarbeide om.