- Trump og Kim er en farlig konstellasjon

De to topplederne kan opptre slik at ting kommer ut av kontroll, frykter NUPI-forsker Sverre Lodgaard.
NUPI-forsker Sverre Lodgaard mener USA benytter konflikten med Nord-Korea til å styrke sin militære tilstedeværelse i regionen – noe som ikke bare skaper uro i Nord-Korea, men også i Kina og Russland.
(Foto: Nupi)

NUPI-forsker Sverre Lodgaard mener USA benytter konflikten med Nord-Korea til å styrke sin militære tilstedeværelse i regionen – noe som ikke bare skaper uro i Nord-Korea, men også i Kina og Russland. Foto: Nupi

Ingen ønsker krig på Koreahalvøya, mener Sverre Lodgaard. Men topplederne i USA og Nord-Korea bekymrer NUPI-forskeren.

– Vi kunne knapt ha en farligere konstellasjon av toppledere, sier Lodgaard til NTB.

Han viser til at Nord-Koreas leder Kim Jong-un er mer risikovillig enn sin far, mens USAs president Donald Trump er uforutsigbar.

– Faren ligger i at ting kan komme ut av kontroll, ved en feilbedømmelse eller et uhell, uten at noen av partene egentlig vil ha krig.

Amerikansk etterretning tror ikke USA vil klare å ødelegge alle de nordkoreanske våpnene i et preventivt angrep. Dermed kan Nord-Korea rekke å ramme USA eller USAs allierte, i verste fall med atomvåpen, påpeker han.

– Høy risiko

Selv om faren for krig er lav, vil følgene hvis våpen tas i bruk, være katastrofale. Det gjør risikoen i den spente situasjonen på Korea-halvøya betydelig.

Lodgaard slår fast at de internasjonale sanksjonene mot Nord-Korea ikke virker.

– Krig vil ingen ha, så da gjenstår forhandlinger og det diplomatiske sporet. Der har Kina og Russland lagt fram forslag, men så vidt vi vet har ikke USA gått inn i dette, sier han.

Dermed er det mest sannsynlig med ytterligere sanksjoner mot det nordkoreanske regimet. Kina er med på å legge press på regimet, men ønsker ikke å felle det, og forsøker dermed å vanne ut sanksjonene.

– Det må være en lettelse for Nord-Korea at det ikke blir mer alvorlige reaksjoner, sier Lodgaard.

Samtidig mener han USA benytter konflikten til å styrke sin militære tilstedeværelse i regionen – noe som ikke bare skaper uro i Nord-Korea, men også i Kina og Russland.

Mandag skal konflikten nok en gang diskuteres i et krisemøte i FNs sikkerhetsråd.

Militærøvelse i Sør-Korea

Nord-Koreas kjernefysiske prøvesprengning søndag var landets kraftigste så langt, og den første etter at Trump ble amerikansk president.

Selv hevder det nordkoreanske regimet at de sprengte en hydrogenbombe – den kraftigste formen for kjernefysiske våpen. Forsker Halvor Kippe ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) tror dette kan være riktig og viser til de sterke rystelsene i bakken som eksplosjonen utløste.

Nord-Koreas ledere mener de trenger atomvåpen og raketter for å skremme USA fra å angripe dem. Bombetesten søndag skjedde noen dager etter at USA og Sør-Korea gjennomførte en ny type militærøvelse med kampfly som trente på angrep på Nord-Korea.

President Trump har flere ganger truet med å angripe Nord-Korea for å tvinge landet til å stanse sine våpenprogrammer. Forsvarsminister Jim Mattis minnet søndag om at USA har mulighet til å utslette Nord-Korea totalt.

– Skader alliansen

Samtidig som Trump har holdt muligheten åpen for krig mot Nord-Korea, har han kommet med flere uttalelser som har skapt bekymring i Sør-Korea.

I helgen  hintet han   om at han snart kan komme til å skrote USAs handelsavtale med Sør-Korea. Og på Twitter har presidenten skrevet at sørkoreanernes snakk om forsoning med Nord-Korea ikke vil fungere.

At Trump på dette tidspunktet velger å kritisere Sør-Korea – som risikerer massive ødeleggelser hvis det bryter ut krig med Nord-Korea – har vakt oppsikt både i Sør-Korea og USA. De to landene har vært nære allierte i nesten 70 år.

– Trumps holdninger til handel, forhandlinger, motstridende politikk, trusler og andre respektløse uttalelser har skadd alliansen, mener Adam Mount ved tankesmia Center for American Progress.

John Delury ved Yonsei-universitetet i Sør-Korea sier til nyhetsbyrået AFP at Trump undergraver Sør-Koreas posisjon hvis han skroter handelsavtalen med landet nå.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.

Bott-samarbeidet:

Samtlige universiteter har sagt ja

Nå har samtlige universiteter i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim (Bott) sagt ja til å inngå samarbeid med Direktoratet for Økonomistyring.

Starter studentutveksling med Kina

Mandag og tirsdag denne uka var en gruppe forskere fra CSRC i Beijing på besøk ved NTNU. Leder for fremragende forskningssentre på norsk og kinesisk side leter etter prosjekter å samarbeide om.