Fransk selskap saksøker NTNU

Softwareselskapet Kiolis krever erstatning etter å ha blitt kastet ut av et NTNU-ledet EU-prosjekt. Konflikten har vært slitsom, ifølge prosjektkoordinator Paul Jarle Mork.

Prosjektkoordinator for SelfBACK, Paul Jarle Mork, forteller at konflikten med det franske selskapet Kiolis en periode har vært slitsom, men at prosjektet ikke lider faglig under konflikten nå.
Publisert Sist oppdatert

Det franske aksjeselskapet Kiolis krever 900 000 euro i erstatning etter å ha blitt kastet ut av prosjektet SelfBACK. Det går fram av dokumenter UA har fått tilgang på. SelfBACK har som mål å hjelpe ryggpasienter til selvhjelp.

I korrespondanse mellom NTNU og Kunnskapsdepartementet opplyses det om at Kiolis har stevnet både NTNU og de øvrige deltakerne i EU-prosjektet for den franske domstolen i Brussel.

NTNU representerer staten

NTNU holdes alene ansvarlig for omtrent en tredjedel av kravet fra Kiolis. Det er NTNU som skal representere staten i rettsmøtet i Brussel. Det skal være berammet allerede 22. mars.

Professor Paul Jarle Mork ved NTNUs Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie er prosjektkoordinator. Prosjektet inkluderte syv samarbeidspartnere fordelt på fem ulike land: Danmark, Skottland, Frankrike, Nederland og Norge.

Det var før de franske forskerne ble kastet ut. Nå er de erstattet av et annet firma, får UA opplyst.

Mork er forsiktig med å uttale seg om saken, men forteller at han og prosjektet synes det er kjedelig at det har blitt en stevning. Etter det UA forstår, har konflikten med Kiolis pågått en stund.

- Prosjektet går kjempebra. Det var en slitsom prosess en periode, men nå er vi veldig godt på skinner. Faglig så lider vi ikke under konflikten nå, sier Mork.

Mork ønsker ikke å uttale seg om hva konflikten dreide seg om, annet enn at det var sammensatt.

- Slike EU-prosjekt er ofte store og inkluderer mye penger og ulike prosesser. Da er det alltid en risiko for konflikter, selv om det er noe man helst vil unngå, sier NTNU-professoren.

Vil hjelpe ryggpasienter

Kiolis har fortsatt oppført SelfBACK som et av sine prosjekter på hjemmesiden sin, og SelfBACK har fortsatt Kiolis oppført som samarbeidspartner.

Kiolis beskriver seg selv som et innovativt softwareselskap innenfor helse og industrielt vedlikehold, og at de utvikler programvare som gir personaliserte råd til sine brukere. Mork forteller til UA at Kiolis skulle bidra med deler av appen de utvikler.

Det overordnede målet med SelfBACK, er å hjelpe ryggpasienter til å håndtere plagene på egen hånd, redusere smertene og bedre funksjonen. For å få til det, kombinerer de dagens kunnskap om slike smerter med nyskapende teknologi. Resultatet skal bli et beslutningsstøttesystem som baseres på data samlet inn via et armbånd og en app til smarttelefonen. Denne informasjonen brukes i neste omgang til å skreddersy et opplegg for videre håndtering av ryggplagene, skrev Gemini i 2016. Prosjektet hadde da nylig mottatt fem millioner euro (47 millioner norske kroner) av EU.

Kiolis vil ikke kommentere

Administrerende direktør Michel Manago i Kiolois vil verken bekrefte eller avkrefte at selskapet har gått til søksmål.

- Av grunner som burde være innlysende kan jeg ikke kommentere dette. Hvis det rent hypotetisk hadde vært en slik prosess, så kunne jeg av åpenbare grunner heller ikke kommentert det offentlig, skriver Manago i en epost til Khrono.

Det hører sjeldenhetene til at NTNU blir saksøkt.

- Det skjer ikke ofte, heldigvis. Men det er trist for alle berørte og det er uheldig fordi det går utover den faglige framdriften av dette forskningsprosjektet som ledes fra NTNU, sier prorektor for forskning Bjarne Foss til Khrono.

Prorektoren forklarer at Kiolis ikke leverte i henhold til avtalen i prosjektet, og at hele konsortiet sto bak å kaste dem ut.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.