Kinesisk forsker borte etter påstander om genredigering av mennesker

Den kinesiske forskeren He Jiankui er ikke blitt sett offentlig siden konferansen i Hongkong der han hevdet å ha redigert DNA-et til to babyer.
Den kinesiske forskeren He Jiankui, fotografert under en medisinsk konferanse i Hongkong i slutten av november. 
        
            (Foto: Kin Cheung/AP/NTB scanpix)

Den kinesiske forskeren He Jiankui, fotografert under en medisinsk konferanse i Hongkong i slutten av november.  Foto: Kin Cheung/AP/NTB scanpix

Den kontroversielle genredigeringen ble omtalt på en biomedisinsk konferanse, der He forklarte at han hadde klart å endre arvestoffet til to tvillingjenter med en hivpositiv far for å hindre at de ble smittet av viruset.

Genforskere fra hele verden har fordømt den etiske siden av eksperimentet, og universiteter og myndigheter har varslet gransking. Det kinesiske vitenskapsdepartementet rykket ut og tok sterkt avstand fra Hes forsøk.

Torsdag melder ABC News , med henvisning til Hongkong-avisen Apple Daily, at forskeren ikke er sett offentlig siden konferansen. Det har ført til spekulasjoner om at han er blitt pågrepet.

Avisen skriver at He ble eskortert tilbake til Shenzen av Chen Shiyi, som er president for teknologiuniversitetet i byen. Shenzen sør i Kina er kjent for sitt teknologi- og forskningsmiljø.

Ubekreftede meldinger går ut på at He holdes i husarrest på universitetsområdet. En talskvinne sier til ABC News at skolen i øyeblikket ikke vil svare på spørsmål om He Jiankui.

– Nå det kommer ny informasjon, vil vi orientere publikum via vår offisielle nettside eller WeChat, sier hun, med henvisning til et nettjeneste som er mye brukt i Kina.

Det finnes ingen uavhengig verifisering av det som He hevder å ha gjort. Sju par med hivpositiv far og hivnegativ mor har angivelig deltatt frivillig i Hes kliniske studie. Én kvinne ble gravid. Han sa at parene ble informert om risikoen.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Mener samfunnet taper på at forskerstillinger lyses ut internasjonalt

– Samfunnet investerer i utdannelsen vår, men får lite igjen for pengene når jobbene går til utenlandske søkere, sier Astrid Mork-Jansson ved Universitetet i Stavanger.

Konflikten ved IHS:

Undersøkelser av arbeidsmiljø og konflikter får krass kritikk

- Jeg er ganske kritisk til hva som skal komme ut av dette. Jeg tror ikke de finner noen sannhet. Dette er ikke en objektiv undersøkelse, sier professor Håkon With Andersen ved NTNUs Institutt for historiske studier (IHS).

- Fakultetene er neppe den beste måten å organisere på, men det er det beste vi har

Nord universitet mener fakultetsmodellen er riktig i den oppbyggingsfasen de er inne i, mens Universitetet i Oslo har troen på løpende vurderinger av ledelse og organisasjon for å gjøre den jobben de skal. - Strukturer kan hindre tverrfaglighet, men man må akseptere den strukturen man har, sier Oslomet-rektor Curt Rice.

Ytring:

Campusprosjektet er både en trussel og en mulighet

En fortetting uten at det planlegges for hvordan vi skal videreutvikle eksperimentell infrastruktur vil svekke NTNU på sikt, skriver forfatterne av denne ytringen.