Etterforskning mot svensk skandalelege gjenåpnes

Saken mot den omstridte legen Paolo Macchiarini gjenåpnes i Sverige. Tre personer er døde etter å ha fått satt inn kunstige luftrør av legen.
Paolo Macchiarini skal ha utført to nye operasjoner, på henholdsvis en tyrkisk kvinne og en islandsk mann 
        
            (Foto: Karolinska Institutet)

Paolo Macchiarini skal ha utført to nye operasjoner, på henholdsvis en tyrkisk kvinne og en islandsk mann  Foto: Karolinska Institutet

Det sier den svenske påtalemyndigheten på en pressekonferanse tirsdag.

Macchiarini har ved tre tilfeller operert inn kunstige luftrør i pasienter. To av de tre døde innen tre år etter inngrepet.

Saken mot legen ble henlagt i fjor, da påtalemyndigheten ikke klarte å bevise at Macchiarini har forårsaket kroppsskade eller dødsfall.

Nå er Macchiarini igjen siktet for å ha forårsaket grov kroppsskade. Det dreier det seg om to operasjoner legen har utført, på henholdsvis en tyrkisk kvinne og en islandsk mann. Det skriver Aftonbladet.

Påtalemyndigheten ser gjennomføringen av operasjonene som «uaktsomme», og det skal ha manglet etisk godkjenning av inngrepene.

Etterforskningsleder Mikael Björk sier påtalemyndigheten regner med å være ferdig med etterforskningen før sommeren.

Han sier at flere personer som ikke ble avhørt i forbindelse med den forrige etterforskningen nå vil bli kalt inn til avhør. Han vil imidlertid ikke kommentere hvem disse personene er.

– Det kan ikke utelukkes at noen av disse også vil bli siktet, sier Björk til TT.

Paolo Macchiarini har vakt internasjonal oppmerksomhet med sine transplantasjoner med kunstige organer. I 2011 og 2012 opererte han inn syntetiske luftrør på tre pasienter på Karolinska universitetssykehuset i Solna.

Alle de tre pasientene er nå døde. I juni 2016 ble han siktet for å ha forvoldt enn annens død. Macchiarini er blitt avhørt om alle tilfellene, men nekter for å ha gjort noe kriminelt.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNUere fløy til sammen 1760 ganger rundt jorden i 2018

I fjor reiste NTNU-ansatte jorden rundt til sammen 1.760 ganger. En kampanje skal få de ansatte til å fly mindre.

NTNU-styrelederen slutter i jobben som Hydro-sjef

Svein Richard Brandtzæg gir seg som konsernsjef i Norsk Hydro etter ti år.

Savnet norske begreper - laget ordbok i matematikk

Da det ble vanskelig å føre en samtale på norsk om matematikk, tok ansatte og studenter ved Institutt for matematiske fag grep. Nå er den norsk-engelske ordlisten med nesten 2.000 oversettelser lansert.

Leder:

NTNU – en stresset organisasjon

En «havarikommisjon» og to faktainnhentingsgrupper har vært operative på ulikt hold ved NTNU denne vinteren. De er symptomer på en stresset organisasjon.