Rike amerikanere betalte for å få barna inn på eliteuniversitet

En rekke næringslivsledere og Hollywood-stjerner i USA er tiltalt for å ha betalt bestikkelser for å få barna sine inn på eliteuniversiteter.
Yale og Standford er to av eliteuniversitetene som uforvarende er blitt involvert i svindelforsøk. Flere av foreldrene skal ha betalt en «konsulent» for å bestikke idrettstrenere ved disse. Trenerne skal ha mottatt penger for å godta søkere i en egen kvote for idrettsutøvere. 
        
            (Foto: Yale press service)

Yale og Standford er to av eliteuniversitetene som uforvarende er blitt involvert i svindelforsøk. Flere av foreldrene skal ha betalt en «konsulent» for å bestikke idrettstrenere ved disse. Trenerne skal ha mottatt penger for å godta søkere i en egen kvote for idrettsutøvere.  Foto: Yale press service

Blant de tiltalte er Lori Loughlin, kjent fra TV-serien «Under samme tak» og Felicity Huffman, kjent fra «Frustrerte fruer». Huffmans skuespillerektemann William H. Macy deltok i rettsmøtet med kona si, men er selv ikke tiltalt. 

Huffman kan løslates mot en kausjon på 250.000 dollar. Hun er også pålagt et forbud mot å forlate USA. Huffman skal ha betalt 15.000 dollar fordekt som en veldedighetsgave, slik at hennes datter kunne jukse i en opptaksprøve til et universitet.

Fire andre amerikanere, deriblant finanstopper og en advokat, har blitt løslatt mot kausjon i New York. 

Rikdom

– Disse foreldrene utgjør en liste med rikdom og privilegier, sa statsadvokat Andrew Lelling da siktelsene ble offentliggjort tirsdag.

Flere av foreldrene skal ha betalt en «konsulent» for å bestikke idrettstrenere ved eliteuniversiteter som Yale og Stanford. Trenerne skal ha mottatt penger for å godta søkere i en egen kvote for idrettsutøvere – selv om de egentlig ikke var gode nok.

«Fikset» testresultater

«Konsulenten» William Singer hadde også en annen metode: Juks på tester som unge amerikanere må ta for å komme inn på universiteter. Søkerne selv skal i mange tilfeller ha vært uvitende om at foreldrene deres sørget for at testresultatene ble manipulert.

Til sammen er det rundt 50 tiltalte i saken, og flere av dem er næringslivsledere med barn som studerer. Andre har angivelig jobbet for Singer i hans nettverk.

25 millioner dollar

I en domstol i Boston tirsdag erklærte Singer seg skyldig i å ha stått bak et landsomfattende opplegg for å få søkere inn på universiteter med korrupte metoder. Singer skal til sammen ha mottatt rundt 25 millioner dollar fra rike amerikanske student-foreldre.

Saken skal være den største i sitt slag som noen gang er blitt brakt inn for domstolene av USAs justisdepartement. 

Ingen universiteter eller studenter er tiltalt i saken. I USA er det i mange tilfeller svært dyrt å studere, og universiteter blir i tillegg kritisert for å gi fordeler til barn av rike foreldre i opptaksprosessene som avgjør hvem som blir studenter.

Pulitzerprisvinner ber om nåde for rike amerikanere tiltalt for opptaksjuks

Dramatiker og pulitzerprisvinner David Mamet ber om nåde for flere av sine celebre venner som er tiltalt for opptaksjuks ved topp-universiteter.

I et åpent brev skriver Mamet om sine nære venner Felicity Huffman, kjent fra «Frustrerte fruer», og hennes skuespillerektemann William H. Macy. Huffman er tiltalt i opprullingsskandalen som ryster USA.

– At foreldres iver etter å sikre barna deres en framtid i noen øyeblikk kan være større enn dømmekraften deres, er ikke bare uheldig, men også universelt. Dommen her bør være «ikke skyldig, men gjør det heller ikke igjen», skriver Mamet, som tidligere har vunnet Pulitzerprisen for drama.

Han sier at opptakssystemet i amerikanske universiteter fra før av er en «korrupt spøk» fordi kun visse typer bestikkelser utført av foreldre er ulovlig, mens andre bestikkelser, hevder Mamet, foregår lovlig.

– Jeg har i mange år jobbet i og rundt eliteuniversiteter. Jeg kan slå fast at opptakspraksisen er uheldig, skriver han. 

Huffman og Macy er blant en lang rekke næringslivsledere og Hollywood-stjerner i USA som er tiltalt for å ha betalt bestikkelser for å få barna sine inn på eliteuniversiteter som Yale og Stanford. Til sammen er det rundt 50 tiltalte i saken.

Saken skal være den største i sitt slag som noen gang er blitt brakt inn for domstolene av USAs justisdepartement.

(Kilde: NTB)

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Tvingende nødvendig med sterkere fagmiljø

Det handler om være attraktive for studenter, ansatte og for omverden, skriver dekan Egil Solli om de endringene Nord universitet ønsker å gjennomføre.

Gjesteskribenten:

Skam er et hinder for å endre livsstil

Vi trenger ikke mer dårlig samvittighet i folkehelsearbeidet.

Ytring:

Misvisande argumentasjon om InnoCamp på Steinkjer

Eg er provosert over påstandane frå ordførar Gram og Ketil Lindseth sin ville kommentar i media, skriv innsendaren.

Universitetenes rolle i regionene

Nedlegging av studiesteder er foreslått på en slik måte at universitetet skal kunne høste langsiktige effekter i fremtiden.