Gabriel grillet om lønnsskiller og hjerneflukt

EUs neste forskningssjef lover tiltak for å minske forskningsgapet i Europa.

Mariya Gabriel er en 40 år gammel bulgarsk politiker.
Publisert Sist oppdatert

Bulgarias Mariya Gabriel ble spurt ut om hva hun vil gjøre for å minske gapet mellom EUs øst og vest, og om «brain drain», da hun ble grillet av EU-parlamentarikere før hun etter planen overtar som kommisær etter Carlos Moedas første november.

EUs innkommende sjef for forskning og innovasjon har lovet tiltak for å takle den gapende ulikheten i forskningsresultatene mellom rike og fattige land i hele EU.

LES OGSÅ: Moedas etterlyser interesse for forskning

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Under sin godkjenningsseanse i Europaparlamentet for å bli EUs innovasjons- og ungdomskommisjonær mandag, sa Mariya Gabriel at hun ville vurdere EUs tiltak for å stoppe den «onde syklusen av hjerneflukt, lave lønninger og lave lokale investeringer» i sentral- og østeuropeiske land, skriver ScienceBusiness.

Støtter «nye virkemidler»

Medlemmer av Europaparlamentet pepret Gabriel, en 40 år gammel bulgarsk politiker, med spørsmål om hvordan hun ville håndtere de forskjellige utfordringene hun kom til å arve.

Som svar på flere spørsmål om å bygge bro mellom gapet i vitenskap og innovasjonsytelse i hele blokken, nøyde Gabriel seg med å si at hun «ville støtte nye virkemidler.»

Hun støttet også eksisterende planer for kommisjonen om å begynne å rapportere regelmessig om forskerens lønnsgap mellom øst og vest.

Må takle motstand fra øst

Spørsmålet om økende motsetning mellom «Øst vs. Vest» i EU har vokst raskt på den politiske dagsordenen i Brussel, med trusselen om østlig motstand til noen form for budsjettøkning i Horisont Europa med mindre noe blir gjort med økende ulikhet.

Til sammen får de 13 mest østlige landene som ble medlem av EU siden 2004, bare 4,8 prosent av den totale finansieringen under det nåværende Horisont 2020 – men de representerer likevel 17 prosent av EUs befolkning.

Forskere i øst får også mindre betalt enn vestlige kolleger når de deltar i et Hoprisont 2020-prosjekt. Til dette svarer Kommisjonen at det skyldes normale, nasjonale lønnsforskjeller snarere enn noen spesiell feil i Horisont2020.

- Vi kan ikke snakke om felles konkurranseevne hvis vi har så enorm avvik. Jeg vil forbli tro mot min tilnærming: Å ikke skille mellom store og små. Ignen skal bli «left behind», sa Mariya Gabriel.