Besøker Brussel i skyggen av Brexit

- Den største skyen på EU-himmelen? Den er stor og mørk og heter Brexit.
Om britene forlater EU får denne forsamlingen mindre å rutte med: Europaparlamentet i Brussel. 
        
            (Foto: Tore Oksholen)

Om britene forlater EU får denne forsamlingen mindre å rutte med: Europaparlamentet i Brussel.  Foto: Tore Oksholen

Statssekretær Rebekka Borsch i Kunnskapsdepartementet er på vei til Brussel for å innlede NTNUs og Sintefs todagerskonferanse i Brussel tirsdag og onsdag.

Budskapet hennes til norske forsknings- og næringslivsledere er 1) at regjeringen legger stor vekt på Horisont 2020/Horisont Europa, 2) at man er tilfreds med den tematiske innretningen på Horisont 2020, med vekt på bærekraftig og inkluderende økonomisk vekst, og 3) at man der er ganske fornøyd med hvordan norske forskere gjør det i konkurransen om EU-midler men at man kan gjøre mer.

Man må være enige

Når Borsch og departementet hennes prioriterer en reise til Brussel i forbindelse med denne konferansen er det et uttrykk for hvor viktig det er å være på linje når man forteller EU-toppene hva Norge synes er viktig at unionen prioriterer innen forskningsfinansiering.

- Siden vi ikke er medlem er det vesentlig at man er omforent når man spiller inn sine synspunkter, sier statssekretæren i KD.

Konferansen, en todagers workshop i millionklassen, skal hjelpe NTNU og Sintef i å formulere et «position paper» som sendes inn til EU-kommisæren.

15 prosent i minus

Det går mye i Brexit i EU-hovedstaden i disse dager. Når UA spør Borsch om hun ser noe mørke skyer på vei inn til landing i Brussel, svarer hun som forventet Brexit.

- Om Storbritannia forsvinner ut av EU forsvinner 15 prosent av budsjettet for Horisont 2020. Også Erasmus + kommer til å lide. I så måte er vi vitne til et betydelig gap mellom europeiske ambisjoner for forskning og utdanning og følgene av en eventuell britisk utmarsj, slår hun fast.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNU Samfunnsforskning vil kjøpe forskningsinstitutt for én krone

NTNU Samfunnsforskning ser på Trøndelag Forskning og Utvikling som faglig svakt, men vil likevel kjøpe det. Avgjørelsen fører til uro internt.

NTNUs smittemodell møtt med kald skulder hos FHI

NTNU Covid-19 Task Force har utviklet en matematisk modell fra bunnen av. Folkehelseinstituttet vil heller lage sin egen modell.

Forskere nyter størst tillit blant befolkningen

Det norske folk stoler mest på forskere, viser en ny undersøkelse. Også dommere, jurister og advokater nyter stor tillit blant befolkningen.

Slik gikk det da vi dro til campus for å treffe folk

En god del NTNU-ansatte er nå tilbake på kontorene sine. Er det endelig noe som skjer på campus? Vi måtte sjekke.