Besøker Brussel i skyggen av Brexit

- Den største skyen på EU-himmelen? Den er stor og mørk og heter Brexit.
Om britene forlater EU får denne forsamlingen mindre å rutte med: Europaparlamentet i Brussel. 
        
            (Foto: Tore Oksholen)

Om britene forlater EU får denne forsamlingen mindre å rutte med: Europaparlamentet i Brussel.  Foto: Tore Oksholen

Statssekretær Rebekka Borsch i Kunnskapsdepartementet er på vei til Brussel for å innlede NTNUs og Sintefs todagerskonferanse i Brussel tirsdag og onsdag.

Budskapet hennes til norske forsknings- og næringslivsledere er 1) at regjeringen legger stor vekt på Horisont 2020/Horisont Europa, 2) at man er tilfreds med den tematiske innretningen på Horisont 2020, med vekt på bærekraftig og inkluderende økonomisk vekst, og 3) at man der er ganske fornøyd med hvordan norske forskere gjør det i konkurransen om EU-midler men at man kan gjøre mer.

Man må være enige

Når Borsch og departementet hennes prioriterer en reise til Brussel i forbindelse med denne konferansen er det et uttrykk for hvor viktig det er å være på linje når man forteller EU-toppene hva Norge synes er viktig at unionen prioriterer innen forskningsfinansiering.

- Siden vi ikke er medlem er det vesentlig at man er omforent når man spiller inn sine synspunkter, sier statssekretæren i KD.

Konferansen, en todagers workshop i millionklassen, skal hjelpe NTNU og Sintef i å formulere et «position paper» som sendes inn til EU-kommisæren.

15 prosent i minus

Det går mye i Brexit i EU-hovedstaden i disse dager. Når UA spør Borsch om hun ser noe mørke skyer på vei inn til landing i Brussel, svarer hun som forventet Brexit.

- Om Storbritannia forsvinner ut av EU forsvinner 15 prosent av budsjettet for Horisont 2020. Også Erasmus + kommer til å lide. I så måte er vi vitne til et betydelig gap mellom europeiske ambisjoner for forskning og utdanning og følgene av en eventuell britisk utmarsj, slår hun fast.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Aalborg-rektor trekker NTNU-søknad

Mener offentliggjøringen av hans søknad har ført til stor uro i organisasjonen ved Aalborg Universitet.

Kvantefysikk:

Hevder å ha gjort stort data-gjennombrudd

Googles forskerne sier de har fullført en utregning som en tradisjonell superdatamaskin ville brukt tusener av år på, på kun noen få minutter.

Ytring:

Regjeringen har overkjørt autonomien til både UiT og Politihøgskolen

Så var to katter ute av sekken: Regjeringen har overkjørt autonomien til både Universitetet i Tromsø og Politihøgskolen, og Nord universitet har lagt frem planene for hvordan de vil satse på Helgeland.

UHR reagerer på KDs Nesna-beskjed til UiT

Leder Dag Rune Olsen i Universitets- og høgskolerådet (UHR) støtter UiT-rektor Anne Husebekk når hun mener Kunnskapsdepartementet (KD) har brutt inn i universitetets autonomi, skriver Forskerforum.