Fudanuniversitetet etablerer egen campus i Ungarn

Dette er det kinesiske universitetets første campus i Øst-Europa. Også Romania, Bulgaria, Polen og Slovakia inviterer Kina til økt samarbeid innen forskning.
Nordiske universiteter har et bredt samarbeid med Fudanuniversitetet. Det foregår gjennom Nordic Centre, lagt til dette universitetets hovedcampus i Shanghai. 
    
      (Foto: Tore Oksholen)

Nordiske universiteter har et bredt samarbeid med Fudanuniversitetet. Det foregår gjennom Nordic Centre, lagt til dette universitetets hovedcampus i Shanghai.  Foto: Tore Oksholen

László Palkovics, Ungarns minister med ansvar for innovasjon, signerte en MoU – Memorandum of Understanding – med rektor Xu Ningsheng ved Fudanuniversitetet like før jul i fjor, skriver ScienceBusiness.

Avtalen har vakt en viss oppsikt i akademiske kreter i og utenfor Ungarn, ettersom det ikke er lenge siden det ungarske regimet foretok innstramninger i den akademiske friheten til Central European University (CEU), grunnlagt av George Soros. Innstramningene førte til at CEU så seg tvunget til å flytte fra Ungarn i fjor, og etablerte seg i Wien i Østerrike i november.

Nordiske universiteter har et omfattende samarbeid med Fudanuniversitetet. I 1995 inngikk 27 institusjoner i de fem nordiske landene et formelt samarbeid i The Nordic Centre, som er lokalisert til dette universitetet.

Fudanuniversitetet har et rennomme som et, relativt sett, liberalt universitet i kinesisk sammenheng. Da det ble kjent i desember at ordet «tankefrihet» ikke lenger skal være en av kinesiske universiteters kjerneverdier, oppsto spontale demonstrasjoner på campusene ved dette universitetet.

LES OGSÅ: Anne Borg tror på samarbeid og dialog

Fudanuniversitetet er på 109. plass på Times Higher Educations rangering av ve4rdens beste universiteter. Ifølge ScienceBusiness framhever den ungarske regjeringen universitetets «fremragende forskningsanseelse» da avtalen ble signert.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Anklager NTNU for forfølgelse

«Den opptreden som arbeidsgiver her legger for dagen vil jeg selv karakterisere som forfølgelse» skriver førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved ISA i et brev til Sivilombudsmannen.

Eikrem: - Dette er en hevnaksjon

- Allerede før jeg begynte i stillingen for fem år siden, var et nettverk av ansatte på instituttet i gang med å saumfare mine sosiale medier og spre rykter o.l. for å hindre at jeg fikk stillingen, hevder Øyvind Eikrem.

Undersøkelse: Høyre er det største partiet blant universitetsutdannede

Høyre er partiet med høyest oppslutning i en fersk meningsmåling blant universitetsutdannede. Arbeiderpartiet taper terreng.

KiT-ansatte i bekymringsmelding:

– Ledelsen følger ikke demokratiske spilleregler

Ansatte ved Kunstakademiet i Trondheim hevder ytringsfriheten er svekket ved skolen.