Fudanuniversitetet etablerer egen campus i Ungarn

Dette er det kinesiske universitetets første campus i Øst-Europa. Også Romania, Bulgaria, Polen og Slovakia inviterer Kina til økt samarbeid innen forskning.
Nordiske universiteter har et bredt samarbeid med Fudanuniversitetet. Det foregår gjennom Nordic Centre, lagt til dette universitetets hovedcampus i Shanghai. 
    
      (Foto: Tore Oksholen)

Nordiske universiteter har et bredt samarbeid med Fudanuniversitetet. Det foregår gjennom Nordic Centre, lagt til dette universitetets hovedcampus i Shanghai.  Foto: Tore Oksholen

László Palkovics, Ungarns minister med ansvar for innovasjon, signerte en MoU – Memorandum of Understanding – med rektor Xu Ningsheng ved Fudanuniversitetet like før jul i fjor, skriver ScienceBusiness.

Avtalen har vakt en viss oppsikt i akademiske kreter i og utenfor Ungarn, ettersom det ikke er lenge siden det ungarske regimet foretok innstramninger i den akademiske friheten til Central European University (CEU), grunnlagt av George Soros. Innstramningene førte til at CEU så seg tvunget til å flytte fra Ungarn i fjor, og etablerte seg i Wien i Østerrike i november.

Nordiske universiteter har et omfattende samarbeid med Fudanuniversitetet. I 1995 inngikk 27 institusjoner i de fem nordiske landene et formelt samarbeid i The Nordic Centre, som er lokalisert til dette universitetet.

Fudanuniversitetet har et rennomme som et, relativt sett, liberalt universitet i kinesisk sammenheng. Da det ble kjent i desember at ordet «tankefrihet» ikke lenger skal være en av kinesiske universiteters kjerneverdier, oppsto spontale demonstrasjoner på campusene ved dette universitetet.

LES OGSÅ: Anne Borg tror på samarbeid og dialog

Fudanuniversitetet er på 109. plass på Times Higher Educations rangering av ve4rdens beste universiteter. Ifølge ScienceBusiness framhever den ungarske regjeringen universitetets «fremragende forskningsanseelse» da avtalen ble signert.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Det er 70 år siden Sintef ble etablert i Trondheim

Forskningsinstituttet ble etablert for å utføre oppdragsforskning og har siden starten hatt et tett samarbeid med NTH, og etter hvert NTNU.

Gjesteskribenten:

Feilslått politikk for god lærerutdanning

Grunnskolelærerutdanningen er under press som følge av nye krav fra politikerne. Regjeringens politikk er en trussel mot kvalitet i lærerutdanning.

- Asheim hopper på et tog i fart

Henrik Asheim blir tatt vel imot i UH-sektoren etter utnevnelsen som ny minister for forskning og høyere utdanning.

Da Iselin Nybøs etterfølger sang ut

Henrik Asheim overtar Iselin Nybøs statsrådpost. For tre år siden vikarierte Asheim som kunnskapsminister. Da sang han ut mot en NTNU-forsker.