Korona i Firenze:

- Her går livet som normalt

- Personlig tar jeg dette med relativt stor ro, sier professor Kristian Steinnes på telefon fra sitt kontor i utkanten av Firenze.
Tilværelsen på forskningstermin i Firenze går stort sett som vanlig, rapporterer Kristian Steinnes. 
        
            (Foto: Selfie)

Tilværelsen på forskningstermin i Firenze går stort sett som vanlig, rapporterer Kristian Steinnes.  Foto: Selfie

Steinnes, som i det daglige er professor ved Institutt for moderne samfunnshistorie, historiker og EU-ekspert, er på forskningstermin ved European University Institute i Firenze. Her skriver han om EU-relatert historie.

Parallelt med at Steinnes kjørte fra Trondheim til Firenze med ektefelle og to barn, kom nyheten om utbruddet av dette nye influensalignende viruset i Hubei-provinsen i Kina. En og en halv måned senere blusset korona-pandemien opp i Italia, og Firenze er blitt hyppig nevnt ved spredningen av viruset, ikke minst fordi en norsk student ble smittet i byen ligger på sykehus der. Selv om Firenze har hatt en del tilfeller, er senteret for virusspredningen lenger nord i Italia. I dag skriver La Republica at noe over 600 er smittet i Italia.

Men det er ingen panisk NTNU-professor som snakker med UA fredag formiddag.

- Her går livet stort sett som normalt. Vi bor i utkanten av byen, men datteren vår går på skole i sentrum, så jeg kjører inn dit hver dag.

Folketomt og dårlig vær

Vi undrer oss om han ferdes gjennom et folketomt sentrum.

- Vel, det var litt lite folk ute i går, men så var været temmelig dårlig i går, sier Steinnes.

Men han legger til at man har en beredskap for at situasjonen kan endre seg.

- Datterens skole har avlyst all reisevirksomhet, foreløpig fram til midten av mars. Også øvrige sosiale aktiviteter er innstilt. Utover det er det bare å sørge for god håndhygiene og den slags, og å holde seg mest mulig i ro.

Føre var er bra

- Hva tenker du om at NTNU har innført nokså strenge restriksjoner på reisevirksomhet blant annet til Nord-Italia?

- Det er bra å være føre var. Men så må tenker jeg også at saken har fått en voldsom medieoppmerksomhet.

- Som fagmenneske: Hvilke konsekvenser tror du utbruddet får, for Italia og for EU?

- Sett fra min synsvinkel her ser det ut som at situasjonen er under kontroll. Landene tar opererer fra et føre-var-prinsipp, og det er bra. Men så får man ikke glemme at i Norge dør 900 mennesker årlig av vanlig influensa. I Italia, med sine 60 millioner innbyggere, er det som sagt for øyeblikket noe over 600 smittede, samt 14 døde som følge av viruset, minner Kristian Steinnes om.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

– Et virus skal ikke stoppe meg!

To ganger i året går Klovneløpet av stabelen i studentbyen Trondheim. På grunn av koronaviruset gjennomføres vårens etappe med én mann – og ikke i Trondheim.

Kommentar:

Åpne landskap post covid-19

Det skal bli interessant å følge NTNU-ledelsens kamp for å tvinge ansatte med cellekontor ut i åpne landskap til høsten. Pleksiglassprodusentene kan gå gode tider i møte.

Forskningsleder går av etter konflikt med EU

Professor Mauro Ferrari går av som leder for Det europeiske forskningsrådet (ERC) i frustrasjon over måten koronapandemien håndteres på i EU. Men han var allerede bedt om å trekke seg.

Doktorkandidat overlevar på under 3000 kroner i månaden

Når han har betalt husleiga, har doktorkandidat Seid Mussa Ahmed 2648 kroner igjen å leva av. Statsråd Henrik Asheim vil no ta opp situasjonen til internasjonale studentar.