Myndighetene ble varslet om falske universiteter

Norske myndighetsinstanser er blitt varslet gjentatte ganger om falske norske universiteters aktiviteter i utlandet.
Falske universiteter: I dette tilfelle er det utenlandske statsborgere som tilbys falske grader ved ikke-eksisterende norske universiteter. 
        
            (Foto: Colourbox)

Falske universiteter: I dette tilfelle er det utenlandske statsborgere som tilbys falske grader ved ikke-eksisterende norske universiteter.  Foto: Colourbox

Trass i varslene har man ikke gått videre i sine undersøkelser av «universitetenes» aktiviteter.

Det er Khrono som skriver dette. Avisa har undersøkt aktivitetene til to norske statsborgere, som har opprettet falske universiteter med tilstedeværelse blant annet i flere land i Midtøsten.

Disse «universitetene» utsteder blant annet akademiske grader og æresdoktorater mot betaling. Avisa har kartlagt aktivitetene til to navngitte norske statsborgere. To av universitetene kaller seg «Oslo University for Studies and Research» og Bay Ridge University.»

Ulike instanser, blant annet den egyptiske ambassaden i Norge, varslet om disse falske universitetene til norsk UD og Nokut. I sitt svarbrev karakteriserer Nokut Bay Ridge University som en klassisk «diplommølle,» en karakteristikk som brukes på organisasjoner som deler ut diplomer og vitnemål mot betaling.

Nokut henvendte seg til mannen bak «Oslo University» med beskjed om at det er forbudt å omtale seg som universitet uten å ha akkreditering. Etter å ha fått beskjed fra personen om at organisasjonen er slettet, avslutter Nokut saken.

På spørsmål fra Khrono om hvorfor Nokut ikke fulgte opp saken videre, svarer seksjonssjef i juridisk seksjon i Nokut, Håvard Tvinnereim slik:

- Grunnen til det var at det ulovlig forholdet opphørte. Nokut har adgang til å ilegge overtredelsesgebyr, men slik saken fremsto anså vi ikke det som nødvendig. Det er også basert på tidligere praksis da Kunnskapsdepartementet hadde tilsynsansvaret.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Nesten 50 prosent økning i antall utestengelser på grunn av juks

Antallet studenter tatt for juks har skutt i været. Nesten 50 prosent flere er utestengt etter å ha blitt tatt for juks nå enn for et halvt år siden.

«Rasistisk» benk: – Markerer en viktig del av vitenskapens historie, sier UiO-rektoren

Bydelsutvalget i Gamle Oslo ønsker benken tilegnet Carl von Linné fjernet. For første gang uttaler nå UiO-rektor Svein Stølen seg om den "rasistiske" benken.

Forskningsdagene:

Åpen forskning er et gode for alle

Den raske utviklingen av datateknologi og håndtering av store datamengder gjør utvidet bruk av forskningsdata mulig for mange.

Utrettelig mas om arbeidslivsrelevans

Arbeidslivsrelevans er ikke fyrlykten institusjonene bør styre alle studieprogrammer etter.