Elgeseter gate kan bli en fest

Attraktive gater kan konkurrere med marka om søndagsturen, men da må gata være tilpasset menneskers behov og sanseapparat.
(Foto: Halvor Olsen)

Foto: Halvor Olsen

Å tro at det skal myldre av handlende mennesker og kafégjester i en gate hvor man må rope for å prate sammen, er naivt. Vi kler på oss når vi fryser og spiser når vi er sultne. På samme måte velger vi å oppholde oss de stedene som gjør at vi føler oss vel. Et attraktivt sted er et sted som tar mennesker sine behov på alvor. Det gjør ikke Elgeseter gate i dag.

Et grunnleggende behov hos mennesker er følelsen av trygghet. I Elgeseter kjører busser og biler forbi fotgjengere i 50 km/t. Det er to fartsgrenser som er spesielt viktige for fotgjengere. Ved fart over 50 km/t ender de fleste trafikkulykker med fotgjengere i dødsfall eller alvorlige skader. Ved fart under 30 km/t er dødsfall og alvorlige skader sjeldent. Jeg er nok ikke den eneste som har skvettet til når bussene i Elgeseter dundrer forbi.

Farten på bussene og bilene i Elgeseter gate både føles og er farlig. De aller fleste unngår steder hvor de føler seg utrygge, folk unngår også Elgeseter gate hvis de kan. Å gjøre gata tryggere er nødvendig for at den skal bli attraktiv.

Det er dessverre ikke slik at alle trygge steder også er attraktive steder. Et annet viktig behov for oss mennesker er å ha det behagelig – eller sagt på en annen måte – unngå negative sanseopplevelser. Negative sansepåvirkninger som skyldes vær og vind er det lite man får gjort noe med når gata først er utformet som den er. Noe en derimot kan velge å gjøre noe med er støy og luftforurensing. Når Universitetsavisa intervjuet bystyrepolitiker Trond Åm i Elgeseter gate måtte de rope til hverandre for å høre hva som ble sagt. I tillegg til støy, så har Elgeseter en god lukt av eksos, som nok heller ikke bidrar til å gjøre gata mer attraktiv. En gate med et så høyt støy­ og forurensingsnivå vil sjelden eller aldri bli attraktiv.

Hvis et sted både oppleves trygt og det ikke finnes negative sansepåvirkninger er det fortsatt ikke nødvendigvis et attraktivt sted. Vi mennesker har også et behov for å underholdes. Vi ønsker vakre ting å se på, høre på, lukte på, kanskje også ta på. Vi vil stimulere sansene våre positivt. Drar du på en god restaurant får du ikke bare god mat. Så mange sanser som mulig skal stimuleres. Verken innredningen eller musikken er overlatt til tilfeldighetene. En god gate stimulerer også sansene våre positivt. Elgeseter preges av store, glatte fasader som øynene våre er ferdige med å oppleve på sekunder. For øynene våre er dette en vin uten ettersmak. Gateforløpet i Elgeseter er monotont. Det blir som å spise et måltid som kun stimulerer én del av tunga. Du drar ikke tilbake til en restaurant som tilbyr et slikt måltid. Hvis Elgeseter skal bli attraktiv må den tilby oss noe mer enn asfalt og rust.

Tenk på stedene du oppsøker i Trondheim, eller stedene du drar på ferie. Typisk for de mest populære stedene er at de har gater hvor bygningene har en stor detaljeringsgrad – en lang ettersmak. Bygningene og gatas utforming varierer også, samtidig som de er tilpasset hverandre og harmonerer. En smakseksplosjon! I de gatene kan en følge med på hva andre folk gjør, de har busker, trær, detaljerte lyktestolper, butikker har satt varer ut i gata, beboere har pyntet foran huset sitt. Det er stadig noe nytt å oppleve, og man vet aldri helt hva som lurer rundt neste sving. Skal Elgeseter bli attraktiv må bygningene gi noe til publikum. Da kommer etter hvert publikum for å gi noe tilbake.

En attraktiv gate tilbyr varierte opplevelser, er behagelige å oppholde seg i og den oppleves trygg – og gata gjør alt dette på en gang. Gater og plasser som fungerer bra er utformet i samarbeid med dem en ønsker at skal bruke stedene, de vet best hva som fungerer og er attraktivt for dem. Når beslutninger om Elgeseter skal tas fremover bør brukerne av gata, og spesielt studentene, få være med i utviklingen. Da kan vi begynne å drømme om at gata skal bli en fest.

Mathias Midbøe, godt plassert i Elgeseter gate:

Mathias Midbøe, godt plassert i Elgeseter gate: "En attraktiv gate tilbyr varierte opplevelser, er behagelige å oppholde seg i og den oppleves trygg – og gata gjør alt dette på en gang." Foto: Halvor Olsen

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.

Starter studentutveksling med Kina

Mandag og tirsdag denne uka var en gruppe forskere fra CSRC i Beijing på besøk ved NTNU. Leder for fremragende forskningssentre på norsk og kinesisk side leter etter prosjekter å samarbeide om.